Nastavlja se suđenje za zločin ABiH nad hrvatskim civilima u selu Dusina, nadomak Zenice …

37

SARAJEVO – Vehid Subotić, bivši pripadnik Armije BiH (ABiH), izjasnio se da nije kriv za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Zenici 1993. godine.

-- Oglas ---

 

Subotiću se na teret stavlja da je za vrijeme oružanog sukoba između pripadnika Armije BiH (ABiH) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u mjestu Dusina na području općine Zenica 26. siječnja 1993. počinio ratni zločin.

Bivšeg pripadnika Drugog bataljona pri Sedmoj muslimanskoj brigadi ABiH optužnica tereti da je, zajedno sa drugim pripadnicima bataljona, upao u selo Dusina, opkolio kuće hrvatskih civila, a zatim naredio da se zarobi oko 40 civila, zajedno sa nekoliko razoružanih vojnika HVO-a.

Nakon toga, kako se navodi, sa ostalim pripadnicima izdvojio je osam civila hrvatske nacionalnosti i sproveo ih do jedne kuće, te naredio pripadnicima čete da ubijaju po jednog civila.

Prema navodima optužnice, koja je potvrđena 24. lipnja, optuženi je iz grupe izdvojio jednog civila u koga je jedan od pripadnika čete ispalio rafal iz automatske puške, usljed čega je pao na zemlju i kako je još pokazivao znake života, Subotić je naredio da se ispali još jedan rafal u njega.

Zatim je optuženi izdvojio drugog civila i počeo ga fizički zlostavljati tako što ga je udarao šakom u glavu, nogom u stomak i noge. Potom je prišao trećem, kojeg je počeo ispitivati, te mu naredio da ide stazom ispred njega prema kući, da bi, dok se ovaj kretao, iz automatske puške ispalio rafal u leđa, od kojeg je čovjek podlegao.
Subotić je, prema optužnici, prišao izdvojenoj grupi civila i razoružanih pripadnika HVO-a i zajedno sa ostalim pripadnicima lišio života četiri civila, a potom je naredio da ubijanje prestane, prenosi BIRN – Justice Report.