- oglas -

Najtoplije u posljednjih 140 godina: Ljeto u Europi doseglo je kritičnu granicu klimatskih promjena

Pročitajte i ovo

Četvrtu dozu cjepiva primilo svega 0,24 posto građana, čeka se novo cjepivo za varijantu omikrona

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH uputio je Vladi FBiH zahtjev za davanje suglasnosti za pokretanje postupka javne nabave...

Muškarca za volanom ubola osa, doživio šok, sletio s puta i udario u stup

Na lokalnom putu u selu Prislonica kod Čačka došlo je do prometne nesreće kada je vozač automobila Opel izgubio...

VOLI HRVATSKE KUNE: Emir Hadžihafizbegović podigao SDA-ovce na noge: “Bakire, Bakire, Bakire, SDA, SDA, SDA”

Glumac i član SDA Emir Hadžihafizbegović podigao je pristalice ove stranke na noge na predizbornom skupu u Mostaru. On je animirao...
- Advertisement -

Služba za klimatske promjene Copernicus (C3S) izvijestila je da su temperature u Europi bile “najviše zabilježene i za mjesec kolovoz i za ljeto (lipanj-kolovoz) u cjelini”.

- Advertisement -

Ljeto iza nas bilo je najtoplije u zabilježenoj povijesti Europe, a Stari kontinent je pretrpio jake toplinske valove i najgoru sušu u stoljećima, objavila je Europska komisija u četvrtak.

Pet najtoplijih zabilježenih godina dolaze od 2016., jer klimatske promjene uzrokuju sve dulje i jače periode vrućine i suše tlo. To je stvorilo i suhe šume, povećavajući rizik od razornih i ponekad smrtonosnih šumskih požara.


Služba za klimatske promjene Copernicus (C3S) izvijestila je da su temperature u Europi bile najviše zabilježene i za mjesec kolovoz i za ljeto (lipanj-kolovoz) u cjelini.

Podaci su pokazali da je kolovoz bio najtopliji na kontinentu od početka mjerenja 1979. godine sa znatnom razlikom, nadmašivši prethodni rekord iz kolovoza 2021. za 0,4 Celzijeva stupnja. Temperature od lipnja do kolovoza 2022. bile su 1,34 stupnja Celzija više od povijesnog prosjeka 1991-2020, dok je sam kolovoz bio 1,72 stupnja viši od prosjeka.

Ti podaci ovo ljeto u Europi stavljaju unutar temperaturnog raspona kojim Pariški sporazum o klimatskim promjenama nastoji ograničiti globalno zagrijavanje. Sporazum iz 2015. obvezuje države da ograniče povećanje prosječne globalne temperature na znatno ispod 2 stupnja Celzija u odnosu na predindustrijske razine i da teže sigurnijoj granici od 1,5 stupnja Celzija.

Iako se satelitski podaci protežu samo nekoliko desetljeća unatrag, glasnogovornica Copernicusa rekla je za AFP da je služba uvjerena da je 2022. bilo najtoplije ljeto u Europi još od 1880. godine. Europu je ove godine pogodio niz toplinskih valova, s temperaturnim rekordima u mnogim zemljama, a živa je po prvi put u Britaniji premašila 40 stupnjeva Celzija.

Služba za praćenje atmosfere Copernicus (CAMS) izvjestila je u kolovozu da je 2022. već bila rekordna godina po šumskim požarima, s gotovo 660.000 hektara šuma je izgorjelo u Europi od siječnja.

Najgora suša unazad pola milenija

CAMS ističe da su požari u Francuskoj doživjeli najveću razinu zagađenja ugljikom od šumskih požara od početka bilježenja 2003. godine.

EU je prošlog mjeseca priopćila da je trenutna suša koja uništava kontinent najgora u posljednjih 500 godina.

Najnoviji bilten Globalnog opservatorija za sušu Europske komisije navodi da je 47 posto kontinenta trenutno pokriveno upozorenjima na sušu, što znači da se tlo suši. Dodatnih 17 posto je pod upozorenjem na sušu, što znači da vegetacija pokazuje znakove stresa i što potiče zabrinutost oko jesenske žetve na kontinentu.

Intenzivan niz toplinskih valova diljem Europe, uparen s neobično suhim uvjetima, doveo je do ljeta ekstrema s rekordima u smislu temperature, suše i aktivnosti požara u mnogim dijelovima Europe, utječući na društvo i prirodu na različite načine. Podaci pokazuju da nismo imali rekordne temperature u kolovozu samo za Europu, već i za ljeto, pri čemu je prethodni ljetni rekord star samo godinu dana, kaže viša znanstvenica C3S-a, Freja Vamborg.

Na globalnoj razini, kolovoz 2022. bio je najtopliji zabilježeni kolovoz. Prosječna temperatura bila je za 0,3 stupnja Celzija viša od prosjeka za mjesec 1991-2020, objavio je C3S.

Izvor: Science Alert

Najnovije vijesti

Četvrtu dozu cjepiva primilo svega 0,24 posto građana, čeka se novo cjepivo za varijantu omikrona

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH uputio je Vladi FBiH zahtjev za davanje suglasnosti za pokretanje postupka javne nabave...

Muškarca za volanom ubola osa, doživio šok, sletio s puta i udario u stup

Na lokalnom putu u selu Prislonica kod Čačka došlo je do prometne nesreće kada je vozač automobila Opel izgubio kontrolu nad vozilom, sletio sa...

VOLI HRVATSKE KUNE: Emir Hadžihafizbegović podigao SDA-ovce na noge: “Bakire, Bakire, Bakire, SDA, SDA, SDA”

Glumac i član SDA Emir Hadžihafizbegović podigao je pristalice ove stranke na noge na predizbornom skupu u Mostaru. On je animirao publiku i simpatizere SDA sa...

Raspored svetih misa za proslavu blagdana sv.Franje u Gučoj Gori

U utorak 04.listopada u Gučoj Gori obilježava se blagdan svetog Franje. Svete mise trodnevnice počinju u subozu od 18 sati, a svečana proslava biti...

NJEMAČKA BUNDESBANKA ŠOKIRALA STANOVNIKE: Imaju novi prijedlog vezan uz odlazak u mirovinu i mirovinski sustav

Kako bi se stabilizirao mirovinski sustav u Njemačkoj, Njemačka savezna banka (Bundesbank) traži da se dob za odlazak u mirovinu uskladi s duljim životnim...

Povezane vijesti