Poveži se s nama

Tehnomanija

Najmlađi ukrajinski ministar vodi digitalni rat protiv Rusije, a osobito mu je koristan Twitter: ‘Koristimo svaku priliku da pokažemo kakvi se užasi događaju u Ukrajini’

Objavljeno

Dok se ukrajinske i ruske snage sukobljavaju na teritoriju Ukrajine, država je otvorila novu frontu. Zahvaljujući tehnološkoj stručnosti i propagandi, Ukrajinci nastoje okupiti podršku velikih zapadnih kompanija da bi potkopali neprijatelje

Skriven u podzemnom skloništu na tajnoj lokaciji u Kijevu, najmlađi ukrajinski ministar vodi digitalni rat protiv Rusije. Uz pomoć društvenih mreža, Mihailo Fedorov požuruje vrhovne ljude velikih kompanija da presjeku svoje veze s Moskvom. Također je pokrenuo osnivanje ‘IT vojske’ koja će, piše BBC, vršiti kibernetičke napade protiv neprijatelja.

Fedorov je ulogu u vladi oblikovao prema svojem životnom stilu – putem mobilnog telefona. Njegov je zadatak prije rata bio stvoriti ‘državu na smartfonu’, u kojoj bi se sve državne usluge mogle pronaći na internetu. S obzirom na to da je projekt trenutno obustavljen, njegova su nastojanja usmjerena na digitalno ratovanje – uspio je nagovoriti brojne međunarodne kompanije da bojkotiraju Rusiju. Google, Apple, Meta, Twitter, Microsoft, Sony, Oracle – sve ove kompanije dobile su zamolbu ukrajinskog ministra.

Premda nije stopostotno moguće odrediti je li uspio utjecati na postupke kompanija, mnoge su promijenile svoj stav prema Rusiji prekidom prodaje proizvoda, kao što je napravio Apple, ili prekidom rada u Rusiji. Nedavna objava PayPala da zaustavlja rad u Rusiji objavljena je na Fedorovljevom Twitteru prije nego što su to napravili mediji, kao što je to bio slučaj s Nvidijom i Samsungom nakon što su zaustavili poslovanje u Rusiji.

Jedna objava Fedorova upućena Elonu Musku donijela je brz rezultat – u manje od 48 sati tehnološki je mogul adaptirao konstelacije Starlinka i poslao kamion pun internetskih terminala u Ukrajinu.

Oglas

Usluga je, upravo zbog stalne prisutnosti na internetu, vrlo važna za vladu ako im unište ili oštete internetske ili telekomunikacijske mreže. Musk je, doduše, upozorio da će satelitski tanjuri postati laka meta za ruske projektile te da bi se morali pažljivo koristiti.

Fedorov trenutno ima preko pola milijuna pratitelja na Twitteru, Facebooku, Instagramu i Telegramu, a svu tu pažnju koristi da bi svoju poruku prenio svijetu.

‘Svaka nam je platforma jako važna. Koristimo svaku priliku da privučemo velike kompanije i damo im do znanja kakvi se užasi događaju u Ukrajini. Nastojimo donijeti istinu i Rusima kako bismo ih potakli da prosvjeduju protiv rata’, rekao je u razgovoru s BBC-jem putem e-maila.

Na internetu uglavnom piše na ukrajinskom, no nakon početka krize na Twitteru se prebacio na engleski. ‘Twitter je postao učinkovitim alatom koji koristimo za kontriranje ruskoj vojnoj agresiji. On je postao našim mirnim i pametnim alatom kojim uništavamo rusko gospodarstvo’, rekao je Fedorov.

Oglas

Uvjeravanje i propaganda su dobro isprobane ratne taktike. ‘S obzirom na to da tijekom novog tisućljeća vidimo uzlet društvenih mreža, vidimo i promjene pravila propagandne igre.’

Oglas

Scena

Osuđen jer je na ‘fejsu’ policajce nazvao idiotima

Objavljeno

Piše

Vlado (54) iz Koprivnice proglašen je krivim i osuđen jer je na Facebooku policiju nazvao idiotima.

Prema ovotjednoj presudi, on je u veljači 2020. godine u 9.31 sat narušavao javni red i mir na Facebook stranici Podravskog lista.

“U komentarima se registrirao preko Facebook stranice s komentarom na članak naziva ”Đurđevčani oprez! Policija je danas u akciji zbog dva detalja.” Napisao je komentar i time ga učinio javnim, a sadržaj istog je: “Ma daj neki su policajci ili policajke idioti!“

Dakle, omalovažavao je i vrijeđao službene osobe u vezi s vršenjem njihove službe”, naglasila je koprivnička prekršajna sutkinja.

Oglas

Navodi kako je “činjenično stanje dovoljno utvrđeno uvidom u izlist stranice članka te profilne fotografije s Facebooka, a iz navedenog je nedvojbeno vidljivo da je upravo Vlado počinio prekršaj budući da je vidljiva fotografija lica istog i zbog čega je nesporno utvrđen identitet osobe”.

Sutkinja ga je kaznila s 90 eura i mora platiti 30 eura prekršajnih troškova. Presuda je nepravomoćna, javlja Danica.hr.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Mostar dobiva prvu IT konferenciju- VISION DAYS.

Objavljeno

Piše

Od danas dostupne Early Bird kotizacije.

Konferencija VISION DAYS održat će se po prvi put u Mostaru 23. i 24.05.2024. u CineStaru, a tema prvog izdanja je „IT sigurnost je u vašim rukama“.

Namijenjena je prije svega IT Security stručnjacima ali i managementu svih kompanija, a sve sa ciljem da se omogući što bolje razumijevanje važnosti informacijske infrastrukture i njezine sigurnosti za uspješan rast i razvoj kompanija.

Ova dvodnevna konferencija ponudit će predavanja eminentnih stručnjaka sa višegodišnjim iskustvom u velikim IT korporacijama, kao i europskim i svjetskim projektima. U posebnom fokusu bit će regionalni IT stručnjaci i certificirani stručnjaci za Cyber Security.

Oglas

„Osmišljena je na način da sva predavanja budu zasnovana isključivo na CASE STUDY predavanjima eminentnih stručnjaka, sa posebno odabranim predavanjima iz dugogodišnjeg iskustva u struci“, ističu organizatori iz kompanije DNS IT Consulting and Services, iza kojih je dugogodišnje iskustvo u IT industriji i sudjelovanju u predavačkom dijelu sličnih konferencija u regiji.

Dolazak na ovu važnu konferenciju najavila su i mnoga poznata predavačka imena koja su svoje bogato iskustvo dijelila na pozornicama renomiranih konferencija, poput Microsoft Ignite-a, Vmware EXPO-a, TechED-a, pa sve do regionalnih IT konferencija Network, Sinergija, Advanced Technology Days i druge.

Ne propustite priliku biti dio ove prve IT konferencije u Mostaru i osigurati svoje mjesto po najpovoljnijoj cijeni, jer upravo danas su krenule rane prijave na VISION DAYS.

Early Bird kotizacije dostupne su po cijeni 250,00 KM + PDV sve do 10.02. putem službene stranice konferencije.

Oglas

Nakon ovog datuma cijene će biti veće, pa će Regular kotizacije iznositi 300, 00 KM + PDV (do 11.02.-10.05.), a Last Minute kotizacije 350,00 KM + PDV (11.05.-23.05.).

Konferencija će ponuditi 20-ak predavanja koja će se održavati istovremeno u dvije dvorane u CineStaru. Očekuje se kako će ih pratiti oko 250 sudionika iz cijele regije.

Budite dio ovog jedinstvenog IT događaja i unaprijedite svoje znanje kroz predavanja eminentnih IT stručnjaka.

VISION DAYS- dani koji se pamte!

Oglas

 

 

 

Oglas

Nastavi čitati

Promo

Prijavite se na program podrške digitalnoj transformaciji za mikro, mala i srednja preduzeća

Objavljeno

Piše

Centar za digitalnu transformaciju (CDT) Verlab Instituta u saradnji sa Njemačkim društvom za međunarodnu saradnju (GIZ), uputio je javni poziv kompanijama za učešće u novom “Programu podrške digitalnoj transformaciji za mikro, mala i srednja preduzeća 2024”.

Sektor MMSP imati će priliku da uz pomoć certifikovanih konsultanata unaprijedi poslovanje uvođenjem savremenih digitalnih alata.

“Digitalna transformacija je odlična prilika za mikro, mala i srednja preduzeća da usvajanjem digitalnih tehnologija unaprijede svoje poslovanje, od inoviranja poslovnog modela, unapređenja poslovnih procesa, do kreiranja novih proizvoda ili usluga koje će im obezbijediti brzi rast. Posljedično, kompanije mogu očekivati unapređenje svoje konkurentske prednosti i osvajanje novih tržišta”, ističe prof. dr. Lejla Turulja, konsultantica CDT-a Verlab Instituta.

Ko ima pravo na učešće

Pravo učestvovanja imaju sve kompanije iz Bosne i Hercegovine koje imaju između pet i 249 zaposlenih.

Oglas

Učesnici u konsultantskom programu dobijaju besplatnu izradu ekspertske analize od strane iskusnih i certifikovanih konsultanata, koja je prikaz trenutnog stanja kompanije, kao i analizu domena u poslovanju koje bi trebalo unaprijediti, i rad na detaljnoj strategiji razvoja kompanije u ključnim domenima kroz digitalnu transformaciju.

Bespovratna subvencija do 5.000 KM

“Učesnici programa podrške dobijaju besplatnu ekspertsku analizu i konsultantsku podršku certifikovanih konsultanata, podršku u razvoju strategije digitalne transformacije, te subvenciju do 5.000 KM od strane CDT-a, u slučaju investicije ukupne vrijednosti 10.000 KM, za realizaciju prvog projekta koji će doprinijeti digitalnoj transformaciji kompanije”, ističe dr. Lejla Gurbeta Pokvić, direktorica Verlab Instituta.Također, kompanijama je obezbijeđena supervizija procesa implementacije rješenja, nakon što je strategija usaglašena i dogovorena između kompanije i konsultanta.

Kompanije mogu podnijeti prijave putem popunjavanja upitnika Digitalne konkurentnosti na web stranici Centra za digitalnu transformaciju Verlab Instituta i slanjem potrebne dokumentacije iz poziva na email info@verlabinstitute.com.

Oglas

Javni poziv je otvoren do 25. januara 2024. godine. Programa podrške digitalnoj transformaciji 2024. Centra za digitalnu transformaciju Verlab Instituta podržan je od strane Evropske unije i Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ), te Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ).

Program podrške i trening konsultanata odvija se uz podršku Centra za digitalnu transformaciju (CDT) Srbija. Za više informacija o pozivu i prijavi, posjetite sljedeću stranicu.

Nastavi čitati

BiH

MUP UPOZORIO: Ne otvarajte ove poruke na Viberu

Objavljeno

Piše

Ministarstvo unutarnjih poslova /MUP/ Republike Srpske upozorilo je građane da ne otvaraju poruke sumnjivog sadržaja na aplikaciji “viber”, jer je primjećeno da je u okviru ove aplikacije aktuelna “fishing” kampanja koja ima za cilj iskorištavanje broja telefona građana za instaliranje “vibera” na drugim uređajima.

Način na koji se fishing link širi je taj da građani u aplikaciji “viber” prime poruku sa linkom https://www.viber.com/activate_secondary/ ili slično, priopćio je iz MUP-a Srpske.

“Nakon otvaranja ovog linka, automatski se omogućava aktivacija `vibera` na drugom uređaju, uz korištenje broja telefona od žrtve”, navodi se u priopćenju.

Poruka sa malicioznim linkom se najčešće dijeli u okviru “viber” grupa, te može da bude poslata i od poznatog pošiljatelja čiji je broj telefona već kompromitiran.

Oglas

Iz MUP-a Srpske pozivaju građane da, ukoliko prime poruku ovog sadržaja, da je ne otvaraju, te da prvo provjere tko ih šalje, kao i da pokušaju ostvariti komunikaciju sa pošiljateljem na drugi način, kako bi se uvjerili da zaista postoji namjera za slanje linka.

Nastavi čitati

Scena

Mladić iz Jajca izmislio aplikaciju koju je New York Times proglasio najboljom

Objavljeno

Piše

U svijetu prepunom izazova i brzih promjena, upravljanje popisom obaveza postalo je ključno za održavanje reda u svakodnevnom životu. U moru dostupnih aplikacija, jedna se izdvaja kao pravi saveznik – Todoist koja ima preko 10 milijuna preuzimanja.

Ova aplikacija, razvijena od strane Jajčanina Amira Salihefendića, privukla je pažnju New York Timesa te postala prva opcija za korisnike diljem svijeta, piše Jajce Online.

Todoist je stekao popularnost zbog svoje jednostavnosti i ugodnog korisničkog iskustva, te se ističe mnogobrojnim korisnim funkcijama koje olakšavaju upravljanje zadacima.

Neograničeni podsjetnici, praćenje napretka, organizacijske značajke za upravljanje više projekata te 150 prikaza filtara čine Todoist izuzetno svestranom opcijom. Ova aplikacija je kompatibilna s različitim platformama poput Applea, Androida, Windowsa i Linuxa, podržava automatizacijske programe poput Zapiera i IFTTT-a.

Oglas

Velika popularnost aplikacije Todoist

Jedna od ključnih prednosti Todoista je redovito ažuriranje i transparentna politika privatnosti. Korisnici mogu uživati u dnevnim automatskim sigurnosnim kopijama podataka, šifriranju podataka te odsutnosti oglasa, pružajući osjećaj sigurnosti i povjerenja.

U prethodnim verzijama, Todoist se suočavao s kritikama zbog ograničenih opcija integracije kalendara i kontraintuitivnog sučelja. Međutim, recentna poboljšanja u dizajnu sučelja čine Todoist jasnim liderom u svojoj kategoriji.

Unatoč mogućim unapređenjima u funkcionalnostima kalendara, Todoist se lako integrira sa gotovo svim kalendarima koje korisnici preferiraju.

Oglas

Todoist nudi besplatan početnički plan, ali je primijećeno da nedostatak ključnih značajki, poput podsjetnika, čini besplatni plan ograničenim u usporedbi s drugim besplatnim opcijama.

Sa značajnim poboljšanjima koja Todoist Pro donosi, pretplata od 5 dolara mjesečno ili 48 dolara godišnje čini se izuzetno vrijednom investicijom za korisnike željne iskusiti sve prednosti ove vrhunske aplikacije za upravljanje popisom obveza.

Amir Salihefendić, osnivač kompanije Doist, koja stoji iza Todoista, svoju je životnu priču započeo u Jajcu. Nakon rata, sa svojim roditeljima preselio se u Dansku, gdje je stekao sveučilišno obrazovanje iz informacijskih tehnologija. Njegova putovanja vodila su ga kroz Čile, Tajland, Portugal prije nego što se s obiotelji skrasio u Španjolskoj.

U svojim ranim koracima u karijeri, Amir Salihefendić nije krio zahvalnost u medijima prema svom bratu Munibu, stručnjaku za informacijske tehnologije. Iako Munib nije bio direktno uključen u razvoj aplikacija, njegova podrška bila je neizmjeran doprinos.

Oglas

Munib je poznat kao vlasnik tvrtke “Smart“, koja je ostavila traga u informacijskom sektoru.

Todoist, uz svoju svestranost, jednostavnost i kontinuirana poboljšanja, postao je nezaobilazan alat za milijune korisnika koji traže red u svojim kaotičnim rasporedima.

Nastavi čitati

BiH

Najavljene promjene na KCUS-u, e-naručivanje kao olakšica pacijentima

Objavljeno

Piše

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu danas je održao konferenciju za medije na kojoj je govorio o novim uslugama koje se mogu očekivati u ovoj ustanovi.

Aktualni v.d. direktor doktor Alen Pilav je kazao kako žele olakšati pacijentima naručivanje na preglede.

Poboljšati uslugu pacijentima informatizacijom u Kantonu, olakšati pacijentima naručivanje na specijalističke i subspecijalističke preglede, nažalost liste čekanja se neće moći ovim smanjiti, ali ćemo pacijentima uštedjeti vrijeme. Pacijent će dobiti odmah termin, koji će biti transparentan, nema sveski, naručivanja preko ruke, preko štele, kaže Pilav.

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Muamer Kosovac je kazao kako mu je čast što prisustvuje ovom događaju.

Oglas

Prije četiri mjeseca smo pokrenuli ove aktivnosti. Ovo je prva faza, riječ je o integrisanom sistemu, sve ustanove su obuhvaćene u Kantonu. Dugo godina je bilo pretpostavki da postoje nepravilnosti u sistemu naručivanja pacijenata, višestruki su benefiti koje nam ovo nosi. E-naručivanje će biti objavljeno i na web stranici Zavoda, šta sve obuhvata kada je riječ o naručivanju. Pojednostavit će rad i zdravstvenih ustanova, kazao je.

Enis Hasanović, ministar zdravstva KS istaknuo je kako će sve što se bude moglo digitalizirati.

Trudit ću se da sve uvežemo, otvorit ćemo javno liste uz zaštitu ličnih podataka, sve što se bude moglo digitalizirati, mi ćemo to učiniti, jer je to budućnost i to je nešto što se može kontrolisati i popravljati. Smanjit ćemo i liste čekanja, ne možemo ih ukinuti ali ćemo smanjiti, rad subotom i nedeljom, prekovremeni sati svugdje gdje su liste čekanja. Ugovarat ćemo i s privatnim ustanovama. Želimo reprezentativnu ustanovu, nadam se krajem naredne godine na ovoj istoj konferenciji da ćemo imati značajne rezultate, kazao je Hasanović, prenosi N1.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Bosna i Hercegovina sudjeluje na Svjetskom natjecanju iz programiranja – Mandela World Champ

Objavljeno

Piše

EU CODE WEEK Bosna i Hercegovina s velikim entuzijazmom najavljuje sudjelovanje na Svjetskom natjecanju iz programiranja – Mandela World Champ, planiranom za utorak, 5. prosinca 2023. godine. Ovo uzbudljivo natjecanje okuplja 21 državu svijeta, odnosno 55 timova, koji će se suočiti s izazovom rješavanja programerskih zadataka u stvarnom vremenu, imajući samo 30 minuta za postizanje maksimalnog broja riješenih zadataka s minimalnim brojem pokušaja i linija koda.

Bosnu i Hercegovinu će predstavljati pet timova koje čine 23 učenika, uključujući 6 djevojčica, iz sljedećih škola, a svoje učešće uzeli su:

1.      OŠ “Hasan Kikić” – Gradačac

2.      JU Gimnazija “dr. Mustafa Kamarić” – Gračanica

Oglas

3.      OŠ “Kiseljak” – Kiseljak

4.      OŠ “Osman Nakaš” – Sarajevo

5.      OŠ “Kiseljak 1” – Bilalovac

Ovi talentirani timovi spremali su se za ovo natjecanje uz pomoć njihovih mentora, istovremeno i nastavnika, koji su im omogućili stvaranje čvrstih temelja u području programiranja.

Oglas

“Cijela priča ne bi bila moguća i bez podrške EU Code Week i Tangible Africa. Njihov doprinos omogućio je našim mladim talentima da stvore svoje mjesto u svijetu programiranja i tehnologije. Uzbuđeni smo zbog izazova pred nama i vjerujemo u vještine i entuzijazam naših timova. S obzirom da se ovo natjecanje prvi put organizira cilj je omogućiti što većem broju timova iz cijelog svijeta sudjelovanje. Ovu priliku koristim i da se zahvalim u svoje ime, u ime svih timova i njihovih mentorica i mentora BH TELECOM-u na podršci za naše timove.“, – kazala je Valentina Vidović, ambasador EU CODE WEEK-a za Bosnu i Hercegovinu.

Pozivamo sve tvrtke, pojedince i organizacije koje dijele našu strast prema razvoju programerskih vještina među mladima da nam se pridruže u podršci. Javite se na e-mail adresu codeweekbih@gmail.com kako biste postali dijelom ove važne inicijative.

Više informacija o inicijativi možete pronaći na Facebook stranici EU CODE WEEK-a za Bosnu i Hercegovinu

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Pripazite! Pojavila se nova prevara na WhatsAppu, mogla bi vas skupo koštati

Objavljeno

Piše

Ako na WhatsAppu dobijete poruku od prijatelja ili člana obitelji u kojoj vas traže veću količinu novca, budite jako oprezni prije nego što pošaljete novac. Naime, upravo se takva prevara proširila ovom popularnom aplikacijom za dopisivanje, a ako nasjednete na nju, ova bi vas prevara mogla skupo koštati.

Kako prenosi Makeuseof, pojavila su se izvješća o nizu prijevara putem WhatsAppa, a posebno povećanje zabilježeno je u studenom 2023. godine. Žrtve pomisle da im poruku šalje bliska osoba, a zatim se od njih traži veći iznos da bi se riješila neka hitna situacija koja zapravo ni ne postoji.

Makeuseof prenosi da je samo početkom studenog ove godine zabilježeno više od 200 ovakvih prevara koji su žrtve ukupno koštale više od 600.000 dolara. Što je još gore, žrtve nisu odmah ni svjesne da su prevarene, nego to zaključe tek nekoliko tjedana ili mjeseci kasnije.

Kako prevara funkcionira?
U ovoj konkretnoj prijevari, prevaranti kombiniraju dvije već poznate prijevare u jednu: lažni rezultat pretraživanja za WhatsApp Web Google i društveni inženjering.

Oglas

Prevarant najprije postavi postavi lažni oglas za web stranicu WhatsApp Web. Kada žrtva pretražuje WhatsApp Web, pojavit će se i ta lažna verzija, ponekad čak i na vrhu liste rezultata.

Ako kliknete na taj lažni rezultat za WhatsApp, ponudit će se opcija za skeniranje QR koda, baš kao što to od vas traži i autentična web stranica za WhatsApp. No, kada se skenira ovaj lažni QR kod, prevaranti dobiju pristup vašem WhatsApp računu.

Nakon tog slijedi druga faza – društveni inženjering, u kojoj prevaranti, nakon pristupa žrtvinom WhatsApp računu, počnu slati poruke članovima obitelji i prijateljima žrtve. Pritom prevarant osmisli uvjerljivu priču o nekoj hitnoj situaciji – žrtva pljačke, hitna medicinska pomoć, zakašnjela stanarina i slično – kako bi drugu stranu motivirala da u kratkom roku i bez previše razmišljanja uplati veći iznos.

Treba naglasiti da u takvim situacijama prijatelji i obitelj doista pomisle da pomažu bliskoj i dragoj osobi, ali novac ustvari uplaćuju na račun prevaranta.

Oglas

Kako izbjeći ovu prevaru?
Najsigurniji način za izbjegavanje ove prevare jest da uopće na Googleu ne pretražujete WhatsApp Web. Umjesto toga, puno sigurnija opcija jest da izravno odete na web.whatsapp.com i prijavite se na svoj račun.

To je URL koji se lako pamti i vodi vas na originalnu i autentičnu stranicu. No, ako ipak preko Googlea pretražujete WhatsApp Web, izbjegavajte one rezultate kod kojih piše “oglas”. Uvijek obratite pažnju na URL rezultata pretraživanja.

Nastavi čitati

Društvene mreže

U Travniku svečano otvoren treći “IT Reboot”, sajam informacijskih tehnologija

Objavljeno

Piše

Danas je u kongresnoj dvorani Srednjoškolskog centra u Travniku svečano otvoren III. IT REBOOT, sajam informacijskih tehnologija.

Nakon himne Bosne i Hercegovine sve prisutne pozdravio je Adis Arnautović direktor CEM-a koji je poželio dobrodošlicu u Travnik, te je kazao da je kroz IT Reboot do sad veliki broj mladih ljudi napravio iskorak, dobili su inspiraciju i ohrabrenje, da rade stvari gdje se uspjeh vidi odmah i sad.

Ministar gospodarstva SBK Sedžad Milanović pozdravio je učesnike konferencije i čestitao na organizaciji i uspjeh u tri dana konferencije koliko traje. Ministar je kazao da sve ideju, dobre i kvalitetne programe donesu u ministarstvo kao priiedlog da se podrže njihove START UP ideje.

U ime ministarstva obrazovanja, mladih, kulture i sporta obratio se ministar Bojan Domić koji je čestitao na izabranim temama, poželio uspješan rad, te se nada da će uz IT Reboot i digitalna konferencija dati uspješne rezultate i olakšati rad javnih ustanova, lokalnih uprava, jer to je izvodivo i realno, te će nam biti svima bolje, budite lisice koje traže svoju nišu, kazao je ministar.

Oglas

Treći sajam IT Reboot otvorio je svečano načelnik općine Travnik gdin Kenan Dautović. Gdin Dautović pozdravio je sve prisutne po redu i časti, te je izrazio zadovoljstvo što je Travnik domaćin ovakvog sajma za mlade. Slogan trećeg IT Reboota je “Budućnost je danas”, sanjali smo veliko i dobili smo ove kvalitetne govornike na ova tri dana konferencije. Travnik je općina koja daje podršku mladim i ambiocioznim ljudima, ženskom poduzetništvu koje može podići ukupno gospodarstvo društva. Na ovom sajmu i konferenciji bit će predstavljen i logo turističke ponude Travnika,predstavit će se sajam stipendiranja i sajam poslova u BiH. Načelnik se na kraju zahvalio svim donatorima i svim vrijednim mladim ljudima, bez čijeg rada ovo ne bi uspjelo, zaključio je načeonik u svom obračanju.

Načelnik je kazao da je od danas Travnik postao Digital tax free, prvi grad u BiH gdje nema više fali ti jedan papir.

IT stručnjaci, konferencije, panel diskusije

Treći “IT Reboot” u Travnik dovodi regionalno popularne IT stručnjake, ekskluzivnu konferenciju, interaktivne panel diskusije, predavanja lidera u IT industriji, expo i gaming zonu, Kids Reboot corner, te Reboot challenge, TikTok i Instagram izazove za koje je osiguran nagradni fond u iznosu do 15.000,00 KM.Reboot, a IT Reboot je prvi sajam informacijskih tehnologija ovog tipa u BiH koji se organizira s ciljem kreiranja preduslova za razvoj IT industrije ne samo u Travniku, već i u cijeloj BiH.

Oglas

Ove godine sajam promiče poduzetništvo žena i aspekte primejne umjetne inteligencije. Neka od regionalno uticajnijih imena u svijetu informacionih tehnologija i ekonomije će se pojaviti kao govornici na IT Reboot. Svoje priče, između ostalih ispričat će Emina Ganić, Nemanja Antić, Svetlana Cenić, te brojni drugi vrhunski predavači.

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Sportprije 4 sata

VITEZ: U subotu završna ceremonija projekta “Vitez pliva”

U subotu 24.02.2024. održava se završna ceremonija projekta “Vitez pliva” koji se implementira u okviru Regionalnog programa lokalne demokracije na...

Društvoprije 6 sati

U petak u Travniku predstavljanje knjige „Gospodarski potencijali Lašvanske doline“

Europski dom u Bosni i Hercegovini iz Viteza i Udruga „Klik“ iz Travnika organiziraju predstavljanje knjige „Gospodarski potencijali Lašvanske doline“,...

Servisne informacijeprije 6 sati

Novi Travnik: Obavijest o poligonskom gađanju

BNT – Tvornica mašina i hidraulike d.d. Novi Travnik obavještava građane da će  u  dane  22. i 23. 02. 2024....

BiHprije 7 sati

Ismet Gavrankapetanović ipak nije dobio saglasnost za funkciju direktora KCUS-a

Federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac i zvanično nije dao saglasnost za imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora KCUS-a, saznaje Klix.ba....

BiHprije 7 sati

Objavljujemo detalje ubistva u Tuzli: Mađar udavio suprugu!

U prigradskom naselju Lipnica nadomak Tuzle danas se dogodilo ubistvo. Muškarac je, kako je saopćeno, ubio ženu. Kako su kazali...

Sportprije 7 sati

Dinamo je ranije objavio da je rasprodao stadion. Sad je otvorio novu tribinu

DINAMO u četvrtak s početkom u 18:45 sati na Maksimiru dočekuje Betis u uzvratnoj utakmici playoff knock-out runde UEFA Europa...

Svijetprije 7 sati

Dogovorena gradnja novog stadiona na Maksimiru. Objavljeni detalji sporazuma

POSTIGNUT je dogovor o zemljištu na kojemu se treba graditi Dinamov stadion. Vlada će danas potpisati dva sporazuma o razumijevanju,...

Sportprije 7 sati

Evo kad i s kim hrvatski rukometaši igraju kvalifikacije za Olimpijske igre

Tri tjedna uoči početka olimpijskih kvalifikacija za rukometaše Svjetska rukometna federacija (IHF) objavila je satnicu natjecanja u svakoj od tri...

Oglas
Oglas
LM