Najmanje 150 000 mladih od 1995. do danas odselilo iz BiH u Njemačku, Švedsku …

25

-- Oglas ---

Ured za mlade Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine (BK BiH) je izvršno tijelo Odbora za mlade BK BiH koji je osnovan pri Vijeću za laike BK BiH. Odborom predsjedava pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren, dok članove vijeća čime biskupijski povjerenici za pastoral mladih, regionalni duhovni asistenti Franjevačke mladeži, predstavnik Salezijanske redovničke zajednice, predstavnica sestarskih redovničkih zajednica, te tajnica Ureda za mlade BK BiH.

Kroz svoje aktivnosti i djelatnosti Ured za mlade BK BIH ima za cilj umrežiti i koordinirati sve aktivnosti u pastoralu mladih i studenata na razini Biskupske konferencije BiH. Ured je osnovan zbog učinkovitije koordinacije rada s mladima i bolje komunikacije na razini Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Prva Nacionalna konferencija koja se održala u Sarajevu pod nazivom „Mladi i nova evangelizacija u BiH“, u travnju 2013. godine na kojoj je sudjelovalo više od 100 mladih imala je za cilj omogućiti odgovornim u radu s mladima iz cijele Bosne i Hercegovine priliku da se susretnu, razmijene iskustva, umreže ali i zajedno mole.

Druga nacionalna konferencija za mlade pod nazivom „Izazov biti i o(p)stati na svome“ održati će se od 5. do 7. veljače u Bijelom Polju kod Mostara u samostanu školskih sestara Franjevki.

Da su mladi Bosne i Hercegovine bez nade u bolju budućnost, bez posla i novca prisiljeni trbuhom za kruhom napustiti našu zemlju i svoju „sreću“ tražiti negdje drugdje pokazuju brojni zabrinjavajući statistički podaci. Od 1995. godine pa do danas Bosnu i Hercegovinu je napustilo najmanje 150 000 mladih koji su se odselili u Njemačku, Švedsku, Austriju ili neku drugu razvijenu zemlju i odlučili svoju sreću potražili tamo.

Posljednja istraživanja u Bosni i Hercegovini pokazuju kako je stopa nezaposlenosti preko 67%, dok četiri od pet mladih ljudi želi napustiti našu zemlju zbog nemogućnosti pronalaska posla ali i problema s kojima se svakodnevno susreću u obrazovnom sustavu. Podaci jasno pokazuju da su mladi iz ruralnih sredina spremniji napustiti svoju zemlju, odnosno da je 9% njih poduzelo već konkretne korake za odlazak iz zemlje, dok njih 37% bi otišlo u inozemstvo zauvijek kada bi im se za takvim ukazala prilika.

Da je stanje alarmantno jasno pokazuju gore navedeni podaci zbog kojih Ured za mlade Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u suradnji s Nadbiskupijskim centrom za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ organizira II. Nacionalnu konferenciju o pastoralu mladih u Bosni i Hercegovini na kojoj želi razgovarati s mladima o problemima s kojima se svakodnevno susreću, te programu i ponudi koji Katolička crkva u radu s mladima može ponuditi.

Kreirajući kvalitetne programe, Crkva u Bosni i Hercegovini želi ohrabriti mlade da ostanu u svojoj zemlji ali im pružiti i podršku u donošenju važnih odluka koje se tiču njihovog opstanka boreći za se za svoje mjesto pod „ovim nebom“ te i nadahnuti da s novim žarom vole Bosnu i Hercegovinu i svojim radom, zalaganjem doprinesu budućnosti Katoličke crkve, hrvatskog naroda i bosanskohercegovačkog društva.

Iskreno se nadamo da ćete putem svojih medija dati podršku ovom događaju koji organizira Odbor Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u suradnji s Nadbiskupijskim centrom za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“.

Za sva dodatna pitanja, stojimo na raspolaganju na kontakt telefone, +387 33 766 225 ili +387 63 431 194 ili na josip.ncm@gmail.com.

Sve o aktivnostima Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II“ možete provjeriti i na službenoj stranici www.mladicentar.org