Poveži se s nama

BiH

Najbolje vikend destinacije u BiH za obiteljski odmor

Objavljeno

BiH obiluje značajnim kulturno-povijesnim naslijeđem, a posebno prirodnim ljepotama kakve ćete, na toliko malom prostoru rijetko gdje pronaći na svijetu.

Od impozantnih planinskih predjela i vrhova, visoravni, šuma, starih humskih gradova/tvrđava preko polja i jezera čiji prizori oduzimaju dah, do magičnih rijeka. Četiri su nacionalna parka u BiH – Una, Sutjeska, Kozara i Drina, a na koju god stranu da krenete, brojne su turističke atrakcije i destinacije za izlete.

Kada biste strancu trebali objasniti gdje sve može provesti svoj godišnji odmor u BiH, bio bi zasigurno zapanjem njenim bogatstvima, no vjerovatno da ni građani BiH nisu potpuno svjesni šta se sve krije u njihovoj neposrednoj blizini.

Brojne su destinacije koje vrijedi posjetiti i na kojima možete provesti sadržajan odmor sa porodicom za vikend, i tako iz vikenda u vikend, zaljubljivati se u BiH iznova. Mi vam u nastavku donosimo 16 zanimljivih bh. destinacija koje biste trebali staviti na listu za naredna putovanja.

1. Foča/Tara

Da se o turističkim potencijalima ovog mjesta govori upola koliko se zbijaju šale o tobožnjoj škrtosti, bila bi to jedna od najposjećenijih destinacija za odmor. Iz ovog grada u Istočnoj Bosni lako ćete doći do brojnih fascinantnih destinacija. Odmor na Tari uz neizostavni rafting, divote nacionalnog parka Sutjeska koji krasi spomenik na Tjentištu, uspon na Maglić za planinarske sladokusce, posjeta jednoj od posljednjih evropskih prašuma – Perućici, pa sve do pješčanih piramida, opcije su koje nudi Foča i njena okolina.

2. Jahorina

Ako u regionu postoji destinacija koja je primjer kontinuiranog razvoja uz osluškivanje potreba turista onda je to Jahorina, već prepoznatljivi ski centar, koja je ljeti jednako primamljivija za ljubitelje prirode. Uz čisti planinski zrak i vrhunsku smještajnu i gastronomsku ponudu, brojne su šetnice kojima ćete ovu pitomu planinu doživjeti u punom kapacitetu. Ovog ljeta, pored panoramske vožnje šestosjedom i adrenalinskog boba na šinama, dostupni su i novi sadržaji za cijelu porodicu.

3. Jablanica / Jablaničko jezero

Dva su mora postojala kada građani BiH nisu mogli pristupiti obali, kada je odlazak na more bio misaona imenica – Jablaničko jezero i Modrac. Oni iz Bosne prelaskom planine Ivan obično doživljavaju procvat raspoloženja čim ih zapuhne dah mediterana. Sa stacioniranjem u Jablanici otvara se i opcija za planinski turizam obzirom na blizinu nestvarno lijepog Prenja. Šta god poželite, to ima u blizini Jablanice.

4. Trebević

Zatrpan negativizmom svakodnevnice tokom pandemije koronavirusa, jedan je duhovit čovjek konstatirao da ga od negativnih stvari zanimaju isključivo negativni joni. Samo jedan odlazak na Trebević, da li sarajevskom čuvenom žičarom, biciklom ili automobilom i pješačenje kroz gustu borovu šumu do vrha Trebevića posebno je ugodan, a vikend na Trebeviću je istinski odmor i za tijelo i za dušu.

 

5. Lukomir

Koliko je zanimljivo ovo posljednje selo na Bjelašnici i jedino na visini preko 2.000 metara, prosto je nevjerovatno da se tamo nisu počele graditi ozbiljnije nastambe i krčiti put za lakši dolazak. Stoga je Lukomir, sa svojom kombinacijom autentičnosti, bajkovitosti i tradicije jedna od najpoželjnijih destinacija za vikend-odmor. Lukomir je jednostavno toponim bh. seoskog turizma. Must see.

6. Prokoško jezero

Smješteno na oko 22 km udaljenosti od centra Fojnice, na planini Vranici, na blizu 1.650 metara nadmorske visine, ovo prirodno, ledenjačko jezero izrasta u sve veću turističku atrakciju. Da biste došli do ovog prirodnog dragulja morate preći oko 15-ak kilometara makadamskog puta zbog čega nerijetki odustanu, ali oni uporni dolaskom do jezera shvate da je itekako vrijedilo.

U ovaj jedinstveni zeleni pejzaž utkani su i katuni – drvene kućice sa strmim krovovima zbog čega područje ovog jezera postaje sve popularnije odredište ljubitelja prirode i turista iz različitih dijelova svijeta. Doživljaj Prokoškog jezera sigurno ne bi bio potpun ukoliko ne biste probali neki od lokalnih kulinarskih specijaliteta koje nude brojni mještani.

7. Ljubuški

Ponajviše zbog svoje geografske određenosti, ovaj hercegovački grad koji je prije važio za lijepu čaršiju, doima se vrlo zanimljivom opcijom za vikend putovanje. U blizini je vodopad Kravica čija je ljepota nadaleko poznata budući da je prošle godine izabran među 20 najljepših mjesta u Evropi, a građani BiH za života ga moraju posjetiti kada već to čine milioni inozemnih turista. Privlačnošću vodopada doprinosi i JP Parkovi Ljubuški koje radi na njegovom održavanju, a uvođenjem novih sadržaja čini boravak ovdje ugodnim i nadahnjujućim. A onda je tu i mogućnost spuštanja blistavim draguljem – kanu safari na Trebižatu. Ko je doživio to iskustvo, potvrdiće vam koliko je ono uistinu nezaboravno.

8. Trebinje

Svojim geografskim položajem ponudit će vam potpuni mediteranski ugođaj kao u najljepšim mjestima iz unutrašnjosti italijanskih ostrva. Grad kolosalnih platana naprosto umiruje, a spoj klime, arhitekture i gostoprimstva učiniće vaš vikend posebnim.

9. Ravno

Smješteno na putu prema Neumu, sa jedne strane kamen i krš, sa druge Hutovo blato i Popovo polje, a vaše oči će upijati svu ljepotu tog pejzaža.

U Ravnom je i pećina Vjetrenica, naselje Zavala s dva nacionalna spomenika i ostaci nekadašnje pruge kojom je ordinirao čuveni Ćiro. Turističko naselje Ivanica takođe je autentično kao nekadašnji “kaubojski grad”, gdje su snimani kadrovi filma Winnetou. Obzirom na blizinu Dubrovnika, s Ivanice se pruža raskošan pogled na morsko plavetnilo.

10. Bijeljina

Semberija je sama po sebi turistički zanimljiva, a posebno Bijeljina zbog svog geografskog položaja. Obale rijeka Save i Drine su postale omiljena stjecišta Semberaca i njihovih gostiju. Duž obala su izgrađena čitava lijepo uređena vikend-naselja, a u Amajlijama i Brocu su plaže ove dvije rijeke pogodne za kupanje. No to je samo djelić ponude čiji mozaik formiraju još kulturno-historijske, gastonomske i prirodne blagodati.

Osim razvijenog banjsko-zdravstvenog turizma, Planinarsko ekološko društvo “Majevica” redovno organizuje pješačke izlete po ovom kraju tokom kojih se uvijek iznova otkrivaju biseri kao što su vodopad Skakavac, Šuplja stijena ili Novakova pećina.

11. Konjic

Nema kakve mogućnosti ne nudi ovaj zanimljivi grad, još zanimljivijih ljudi, vezivno tkivo što spaja Bosnu sa Hercegovinu pa je i po tome interesantan. Kupanje na Boračkom jezeru, pecanje na Glavatičevu, rafting na Neretvi ili posjeta Titovom bunkeru, samo su neke od preporuka.

12. Mostar

Mostar ne podrazumijeva samo obilazak Starog mosta i uže jezgre koja je bez premca. Nisu Mostar samo skokovi sa njegvog simbola, zaštićenog svjetskog spomenika kulturne baštine. Mostar nudi mnogo više i od fantastične gastro ponude, vrckavosti tamošnjih kibicera i boravka na Neretvi i Radobolji.

13. Livno

Nevjerovatno je Livno, posebno kada mu ljeto udahne dušu. Po mnogo čemu autentično i turistički privlačno.

Na prostranstvima netaknute prirode Livanjskog polja danas galopiraju krda divljih konja, potomci pitomih koje su stanovnici livanjskih sela, nakon razvoja mehanizacije za obradu polja, pustili u divljinu sedamdesetih godina prošlog vijeka. Livanjski divlji konji koji se kreću podno i na vrletima Cincara, istinska su atrakcija ove regije i ostavljaju bez daha svakoga ko prolazi ovim krajem. Stoga ne čudi da veliki broj domaćih i stranih turista dolazi da uživa u prizoru divljih krda konja koji, kao malo gdje u Evropi, žive potpuno slobodni u prirodi. Cincar je najveća planina sa 2.006 metara nadmorske visine i ispod nje uglavnom obitavaju livanjski konji.

14. Srebrenik

Ovaj prelijepi grad nudi brojne turističke atrakcije za provesti zanimljiv i sadržajan vikend. Nezaobilazna je posjeta nadaleko poznatom Starom gradu Srebreniku, jednoj od najočuvanijh tvrđava iz srednjeg vijeka u BiH koja se prvi put u zvaničnim dokumentima pominje 1333. godine, za vrijeme vladavine bosanskog bana Stjepana II Kotromanića, a prvi bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić dio svoje vladavine proveo je u ovoj tvrđavi.

Gradina, kako Stari grad Srebrenik još zovu, nalazi se na sjeveroistočnim obroncima Majevice, na području sela Gornji Srebrenik i udaljen je od grada Srebrenika oko 5 km. Sagrađena na visokoj i gotovo nepristupačnoj stijeni, odvojenoj od okolnog terena, sa pogledom na okolne doline, ova utvrda je imala veliki strateški značaj u zlatno doba Bosanskog kraljevstva. Tvrđava je u dobrom stanju, te je otvorena za turističke posjete, a do nje možete doći automobilom.

15. Blidinje

Ovaj magični park prirode nalazi se na sjeveru Hercegovine, a plijeni svojom netaknutom prirodom kao i izuzetno bogatom i raznovrsnom florom i faunom. Ova prirodna oaza, prostire se na 358 km kvadrata u podnožju planina Čvrsnice i Vrana i jedna je od najljepših prirodnih cjelina na području Bosne i Hercegovine.

Nekoliko je veličanstvenih destinacija u sklopu parka, prije svega Blidinjsko jezero, nekropola kamenih stećaka na Dugom polju, a park Blidinje omogućava i šetnju kroz najveće evropsko stanište endemskog bora munike.

16. Jajce

U kraljevskom gradu odmor je kraljevski. U Jajcu postoji 30 nacionalnih spomenika što je najbolja potvrda njegovog historijskog značanja.

Na svega pet kilometara od Jajca nalaze se Veliko i Malo Plivsko jezero, nastala transformacijom toka rijeke Plive i najveća su prirodna akumulacija u našoj državi, te jedan od bisera ponude zbog koje morate posjetiti Jajce i okolinu. Između Velikog i Malog Plivskog jezera, na sedrenoj barijeri izgrađene su plivske vodenice, koje se u Jajcu popularno nazivaju i mlinčići. One su sjajno očuvan prikaz lokalne tesarske vještine i tradicionalnog načina građenja i idealan motiv za fotografije.

Jezera nude brojne mogućnosti za rekreaciju, od ribolova, vožnje kajaka, kanua ili pedaline, plivanja, odbojke, vožnje bicikla ili šetnje. Uz Plivska jezera nalaze se auto kamp, apartmani, hotel, motel, restorani i izletišta, pa je ovo područje idealno za odmor za cijelu porodicu.

Izvor: odmoriubih.ba

 

Oglas

BiH

Novotravničanin “sređivao” poslove u policiji i kasnije sve priznao na Sudu

Objavljeno

Piše

Optuženi Rejhan R. (1980.) i Kenit Č. (1994.), sporazumno su priznali krivicu, nakon čega su u Sudu BiH oglašeni krivim i osuđeni na predložene kazne.

Rejhan R. je osuđen na glavnu kaznu, kaznu zatvora u trajanju od četiri godine. Uz izricanje predložene kazne, predložena je i izrečena mjera sigurnosti zabrane vršenja dužnosti policijskog službenika u svim policijskim agencijama u BiH u trajanju od pet godina od dana pravnosnažnosti odluke. 

Na osnovu članaka 110. i 111. Kaznenog zakona BiH od optuženog se oduzima protupravno stečena imovinska korist pribavljena kaznenim djelom u različitim valutama u ukupnom iznosu od oko 100.000 KM, kao i mjera sigurnosti oduzimanja predmeta upotrijebljenih za izvršenje kaznenog djela.

Kenit Č. osuđen je na glavnu kaznu, kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, kao i sporednu novčanu kaznu u iznosu od 1.000 KM. Na osnovu članaka 110. i 111. Kaznenog zakona BiH od optuženog se oduzima protupravno stečena imovinska korist pribavljena kaznenim djelom u iznosu od 1600 KM, kao i mjera sigurnosti oduzimanja predmeta koji su upotrijebljeni za izvršenje kaznenog djela.

Optuženi su priznali krivicu da su djelujući u okviru grupe, nezakonito zahtijevali i primali novac od kandidata, kako bi u okviru svojih ovlaštenja pogodovali njihovom prolasku na natječaju i uposlenju u Graničnoj policiji BiH, a za sebe pribavljali nezakonitu imovinsku korist.

Optuženi su priznali krivicu, za počinjeno kazneno djelo ‘Udruživanje radi činjenja kaznenih djela’ iz članka 249., kazneno  djelo ‘Primanje dara i drugih oblika koristi’ iz članka 217. KZ-a BiH u vezi sa člankom 54. istog Zakona, a optuženi Kenit Č. i za kazneno djelo ‘Davanje dara i drugih oblika koristi’ iz članka 218. KZ-a BiH.

Potpisivanjem sporazumnog priznanja optuženi su se odrekli prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju im je na osnovu sporazuma izrekao Sud BiH. Nakon prihvatanja sporazuma, predmet protiv svih optuženih pravosnažno je okončan bez daljeg provođenja sudskog postupka, navedeno je iz Ureda za informiranje Tužiteljstva BiH.

Nastavi čitati

BiH

NOVA TRAGEDIJA U BIH: Iz vatrenog oružja ubijen muškarac

Objavljeno

Piše

U naselju Miladije kod Tuzle večeras se dogodilo ubistvo, a stradao je muškarac, ranije je objavio portal “Avaza”.

Ovo ubistvo je potreslo Tuzlu, a o svemu su se oglasili iz tuzlanske policije. Dana 30. 09. 2023. godine, oko 19:40 sati, PS Zapad/PU Tuzla, prijavljeno je da se u stanu u Ul. Mitra Trifunovića Uče, u naselju Miladije u Tuzli, dogodilo pucanje iz vatrenog oružja.

Odmah po zaprimanju prijave na mjesto događaja upućeni su policijski službenici PS Zapad, te i dežurna ekipa SHMP Doma zdravlja Tuzla, kojom prilikom je na mjestu događaja zatečeno beživotno tijelo, zasada NN muške osobe čiju smrt je potvrdio dežurni ljekar SHMP DZ Tuzla.Na licu mjesta nalaze se dežurna Tužiteljica KTTK-a, koja rukovodi uviđajem, kao i uviđajna ekipa Sektora kriminalističke policije, Odsjeka za opći kriminalitet i Odsjeka za kriminalističku tehniku i kdz zaštitu, te se po nalogu Tužiteljice preduzimaju sve potrebne mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja navedenog događaja – saopćeno je iz MUP-a Tuzlanskog kantona.

Nastavi čitati

BiH

Organizirani “udar” na legitimne hrvatske interese u Zeničko-Dobojskoj županiji

Objavljeno

Piše

U posljednje vrijeme primjećujemo zabrinjavajući trend unutar političkog pejzaža Bosne i Hercegovine. Određeni političari, umjesto da promoviraju jedinstvo i suradnju među svim građanima, čini se da se sve više okreću nacionalističkim retorikama i manipulacijama, pokušavajući tako podijeliti Hrvate u Bosni i Hercegovini. Najgore od svega je što pojedini hrvatski političari pokušavaju te manipulacije prenijeti i na hrvatski narod. Ovaj problem posebno je izražen u Zeničko-dobojskoj županiji, gdje se kroz bošnjačke medije intenzivno provlače istupi Zdravka Maroševića, Ive Tadića te njihovih sljedbenika zbog gubitka osobnih interesa u stranci te sada mi kao hrvatski narod ovog područja trpimo štetu jer su iznevjerili birače koji su im dali glasove.

Pojedini političari, koji su nekad bili dio stranaka koje su ih podržavale i omogućile im politički uspon, sada se sve više udaljavaju od tih stranaka kako bi promovirali svoje osobne ciljeve, a do sad su za to koristili svoju sada već “bivšu” stranku. Iznenađujuće, čini se da surađuju s bošnjačkim nacionalističkim medijima kako bi širili svoje poruke podjele. Umjesto da služe kao most između različitih etničkih grupa, oni se ponašaju kao agitatori koji potiču netrpeljivost.

Ovo se događa ne samo u Zeničko-dobojskoj županiji, već širom Bosne i Hercegovine. Građani Bosne i Hercegovine zaslužuju političke vođe koji će ih voditi prema svjetlijoj budućnosti, a ne one koji potpiruju etničke napetosti i kada više ne vide svoj interes u stranci, tada napuštaju stranku, a na taj način manipuliraju i svojim narodom koji ih je birao.

Primjećuje se tendencija nekih medija u Bosni i Hercegovini da manipuliraju vijestima kako bi stvorili lažan dojam nesklada među Hrvatima i unutar zemlje. Ovi mediji, često povezani s bošnjačkim nacionalističkim skupinama, često izvještavaju o događajima među Hrvatima s ciljem da stvore percepciju kako postoji duboki nesklad unutar ove zajednice, te da se Hrvatima želi ogaditi Bosna i Hercegovina.

Iako je važno priznati da postoje različite političke i društvene dinamike unutar zemlje, manipulacija medijima radi postizanja političkih ciljeva nikada nije prihvatljiva praksa. Ovi mediji često koriste izjave hrvatskih političara kako bi stvorili senzacionalističke naslove i poticali napetosti unutar društva. Ovo je posebno primjetno u Zeničko-dobojskoj županiji, gdje takvi mediji često čekaju svaku priliku da iskoriste izjave ili događaje kako bi potaknuli podjele iako su ti događaji zapravo nebitni, ali se pokušava na taj način narušiti sklad među Hrvatima.

Kao odgovorni građani, trebali bismo biti kritični prema medijima i tražiti istinite i objektivne informacije. Također, važno je da političari i vođe promoviraju suradnju i dijalog među različitim zajednicama umjesto da se koriste za širenje podjela.

Važno je napomenuti da Hrvati u Bosni i Hercegovini imaju svoje legitimne političke predstavnike i vođe koji se bore za njihove interese. Međutim, politizacija medija često ima za cilj diskreditirati te predstavnike i stvoriti dojam da Hrvati nemaju glas ili utjecaj u političkom procesu.

Hrvatska zajednica u Bosni i Hercegovini ima bogatu baštinu i doprinosila je raznolikosti i pluralizmu zemlje. Očuvanje te baštine i promicanje zajedništva među svim građanima, bez obzira na njihovu nacionalnost, trebali bi biti ključni ciljevi za bolju budućnost Bosne i Hercegovine.

Izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine u tri mandata samo je jedan od primjera gdje je hrvatski narod pretrpio veliku štetu, te ovakvi medijski istupi političara kojima svjedočimo u bošnjačkim nacionalističkim medijima u konačnici imaju cilj narušiti položaju Hrvata kako u području Zeničko-dobojske županije tako i diljem Bosne i Hercegovine.

Nastavi čitati

BiH

Uhićen Luka Čokara koji je napao i opljačkao župnika u Kaknju

Objavljeno

Piše

Sarajevska policija sinoć je u 21.25 sati uhitila Luku Čokaru (2001) iz Kaknja za kojim je bila raspisana potjera MUP-a Zeničko-dobojskog kantona zbog razbojništva i napada na Žarka Vujicu, župnika crkve Sv. Petra i Pavla u Kaknju, koji se dogodio 2. rujna, potvrdio je za Faktor glasnogovornik MUP-a ZDK Elvedin Fišek.

Nakon uhićenja Čokara je predan službenicima MUP-a ZDK.

Nakon kriminalističke obrade on će uz izvješće biti predan tužiteljstvu – rekao je Fišek.

Kako je ranije priopćio MUP ZDK, policija je prije dva dana u pretresu stambenih objekata i vozila koje koristi Čokara na području Sarajeva pronašla dio predmeta koji najvjerojatnije potiču iz razbojništva nad župnikom crkve u Kaknju. Pronađen je određeni iznos novca, kao i nakit i dukati te kutija sa napisom “Vlasništvo Župe Kakanj”.

Budući da prilikom pretresa stambenog objekta nije zatečen osumnjičeni Čokara, za njim je bila raspisana operativna potjera.

Podsjetimo, Policijskoj stanici u Kaknju 2. rujna u 21:05 sati prijavljeno je razbojništvo počinjeno na štetu župnika crkve Svetog Petra i Pavla, u ulici Mehmeda Skopljaka, općina Kakanj. Počinilac je od župnika, uz prijetnju nožem, otuđio određeni iznos novca i zlatni nakit-dukate.

Nastavi čitati

BiH

VELIKO PRIZNANJE: Vitežanka Katarina Kafadar sudjelovala na panelu zajedno sa Matom Rimcem

Objavljeno

Piše

Direktorica firme Ovnak iz Viteza i predsjednica udruge Poslodavaca Vitez Katarina Kafadar danas je u Livnu imala čast zajedno sa gdinom Matom Rimcem sudjelovati na panelu “Izazovi i ulaganja u Lokalnoj zajednici”.

Konferenciju je organizirao Linnovate Business park, a svoja iskustva podijelili su brojni mladi ljudi, koji su svoje ideje i snove, uz pomoć fondacije Linnovate pretvorili u uspješan biznis.

Nastavi čitati

BiH

Milorad Dodik ponovo izabran za predsjednika SNSD-a

Objavljeno

Piše

Milorad Dodik je danas na sedmom Saboru SNSD-a u Doboju jednoglasno reizabran za predsjednika SNSD-a. Dobio je podršku 937 delegata koji učestvuju u radu Sabora.

Dodik je u izvještaju, koji je prije glasanja podnio, izjavio da stabilne institucije i imovina Republike Srpske nikada nisu upitne, kao i da se SNSD godinama zalaže za ova pitanja. Sabor SNSD-a izabrao je i novi Glavni odbor stranke koji broji 410 članova.

Na Saboru je jednoglasno usvojen i Statut stranke koji sadrži određene novine kada je riječ o organizaciji.

Saboru SNSD-a u Doboju prisustvuje više od 2.000 gostiju, simpatizera stranke i drugih zvanica iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Rusije, Mađarske, Rumunije.

Napominjemo da Dodik nije imao protukandidata za predsjednika stranke.

Nastavi čitati

BiH

Zatvoren još jedan veliki pogon u Srednjoj Bosni, bez posla ostalo 70 radnika

Objavljeno

Piše

Nažalost, pogonima Preventa, Alme Rasa i drugih proizvođača tekstila u nekoliko gradova i općina u BiH pridružila se i Globus-konfekcija d. d. iz Kiseljaka, koja je također nedavno ugasila proizvodnju. Tu nam je informaciju potvrdila direktorica Michaela Puljić, poduzetnica koja je na čelu Globus-konfekcije Kiseljak posljednjih 20 godina, piše Večernji list.

“Istina je da smo zaustavili proizvodnju. Na to su nas primorala kretanja na globalnom tržištu, ali i potezi našeg partnera iz Njemačke koji nam je od svibnja obustavio sva plaćanja. Vjerujte da mi je sve to jako teško palo, kao i radnicama, ali u ovom trenutku ne vidim drugog rješenja osim zatvoriti pogon. Posljednjih mjeseci pokušavala sam pronaći nove partnere, ali to je, kada je u pitanju BiH, jako teško jer ulagači traže sigurnost i između zemalja članica Europske unije i onih koje to nisu biraju ulagati u prostor EU-a, gdje im je sve znatno lakše, nema carina, a i sigurnost je puno veća”, kazala je Michaela Puljić, poduzetnica koja je na čelu Globus-konfekcije Kiseljak posljednjih 20 godina.

Navela je kako će radnice dobiti otpremninu u skladu sa Zakonom o radu FBiH.

“Kako bih ispoštovala radnike i njihova prava po pitanju otpremnine, pokrenut je postupak prodaje nekretnine poduzeća. Nikad u ovih 20 godina nije im kasnila plaća. Žao mi je, kao i njima, što sam prisiljena zatvoriti pogon, ali vjerujte sve sam pokušala da se to ne dogodi”, dodala je.

Uz dugogodišnju tradiciju proizvodnje, Globus-konfekcija d. d. mnogima će ostati u sjećanju po kvaliteti proizvoda. No, kvaliteta očito više nije dovoljna, tržište je prema industriji tekstila nemilosrdno.

Cijenu, nažalost, uvijek plaćaju oni najslabiji, posebno oni kojima do mirovine ostaje još nekoliko godina te će im biti teže doći do novog zaposlenja. Za Kiseljak zatvaranje Globus-konfekcije d. d. ima dodatnu težinu jer je većina radnica iz ovog mjesta.

Nastavi čitati

BiH

Vrijeme danas: Sunčano i toplo

Objavljeno

Piše

U Bosni i Hercegovini danas će biti pretežno sunčano vrijeme veći dio dana. 

Po kotlinama i uz riječne tokove će biti magle.

U poslijepodnevnim i večernjim satima se očekuje povećanje oblačnosti sa sjevera, što tokom noći na nedjelju lokalno može usloviti slabu kišu u sjevernim, centralnim i istočnim područjima.

Vjetar slab, sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka između 7 i 12, na jugu zemlje do 19. Najviša dnevna temperatura između 22 i 28, na jugu zemlje do 30 stepeni.

U Sarajevu će biti pretežno sunčano vrijeme. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 8, a najviša dnevna oko 24 stepena, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Nastavi čitati

BiH

Neum: Održano 23. sportsko natjecanje invalida Domovinskog rata, Zajednice Udruga HVIDR-a HVO HB

Objavljeno

Piše

Danas je u Neumu otvoreno 23. sportsko natjecanje invalida Domovinskog rata, Zajednice Udruga HVIDR-a HVO Herceg Bosna, na kojem će se natjecati hrvatski ratni vojni invalidi HVO-a iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i koje će trajati do nedjelje, 1. listopada

Nazočne je kao domaćin pozdravio načelnik općine Neum Dragan Jurković, koji je izrazio dobrodošlicu svim sudionicima.

Dragan Radić, predsjednik ZŽZ HVIDR-a HVO HB izdvojio je važnost i zaslugu članova HVIDRE te predstavio format natjecanja i zahvalio svima na dolasku.

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović obratio se nazočnima. „Hvala vam za sve što činite i što ste činili za ožiljke i teret koji nosite da bi mi danas bili ponosni što smo ovdje, što možemo u ime hrvatskog, ali i druga dva konstitutivna naroda i svih žitelja Bosne i Hercegovine predvoditi politiku u traženju rješenja Ožiljci su teški, to ste svjesni, ali na nama je svima opet zadatak da vam ih olakšamo nositi, ne samo vama, nego i vašim obiteljima. Vi ste nas zadužili, na nama je da vam pomažemo da vaša svakodnevnica bude lakša, pa i ove 23. igre igre su jedan od načina“, kazao je predsjednik Čović.

„Vi najbolje znate kako ste iznijeli teret rata da bi mi danas pokušavali graditi domovinu Bosnu i Hercegovinu po mjeri i našeg naroda“, kazao je između ostalog predsjednik Čović te otvorio 23. sportsko natjecanje invalida Domovinskog rata, Zajednice Udruga HVIDR-a HVO HB

Igre su okupile oko 300 natjecatelja, a najvažnija namjena ove manifestacije jest razvoj psihofizičkog i socijalnog života ratnih invalida Domovinskog rata, sve prisutne blagoslovio je neumski župnik don Mladen Šutalo.

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

BiHprije 29 minuta

Novotravničanin “sređivao” poslove u policiji i kasnije sve priznao na Sudu

Optuženi Rejhan R. (1980.) i Kenit Č. (1994.), sporazumno su priznali krivicu, nakon čega su u Sudu BiH oglašeni krivim...

Sportprije 35 minuta

Sarajevo rutinski pobijedilo Zvijezdu

Nogometaši Sarajeva pobijedili su na stadionu “Asim Ferhatović Hase” u 9. kolu Premijer lige BiH ekipu Zvijezde 09 rezultatom 2:0...

BiHprije 38 minuta

NOVA TRAGEDIJA U BIH: Iz vatrenog oružja ubijen muškarac

U naselju Miladije kod Tuzle večeras se dogodilo ubistvo, a stradao je muškarac, ranije je objavio portal “Avaza”. Ovo ubistvo...

Muzikaprije 40 minuta

Željko Bebek: ‘Vrijeme ti pokaže da puno ljudi ne zaslužuje tvoje povjerenje’

Bosanskohercegovački i hrvatski glazbenik Željko Bebek (77) jedan je od najpoznatijih glazbenika u regiji koji u zagrebačkoj Areni Zagreb 28....

BiHprije 4 sata

Organizirani “udar” na legitimne hrvatske interese u Zeničko-Dobojskoj županiji

U posljednje vrijeme primjećujemo zabrinjavajući trend unutar političkog pejzaža Bosne i Hercegovine. Određeni političari, umjesto da promoviraju jedinstvo i suradnju...

Sportprije 6 sati

City šokantno poražen na gostovanju kod Wolvesa, United ponovo izgubio na Old Traffordu

Zanimljivo popodne u engleskom Premiershipu je iza nas, a u njemu je viđeno nekoliko iznenađenja na šest utakmica koji su...

BiHprije 6 sati

Uhićen Luka Čokara koji je napao i opljačkao župnika u Kaknju

Sarajevska policija sinoć je u 21.25 sati uhitila Luku Čokaru (2001) iz Kaknja za kojim je bila raspisana potjera MUP-a...

BiHprije 8 sati

VELIKO PRIZNANJE: Vitežanka Katarina Kafadar sudjelovala na panelu zajedno sa Matom Rimcem

Direktorica firme Ovnak iz Viteza i predsjednica udruge Poslodavaca Vitez Katarina Kafadar danas je u Livnu imala čast zajedno sa...

Oglas
Oglas