Poveži se s nama

Na današnji dan

Na današnji dan preminuo Dario Čerkez, jedan od najboljih sportaša Srednje Bosne svih vremena

Objavljeno

Na današnji dan, tužna vijest je potresla Središnju Bosnu. Na današnji dan preminuo je Dario Čerkez, jedan od najboljih sportaša Viteza u povijesti, višestruki prvak BiH u motokrosu, prijatelj Radio Viteza.

Dragi Dario, prošla je godina dana, tako brzo, ali sjećanje na tebe neće izblijediti. Znamo da si prvak i na nebeskim stazama

Oglas

Na današnji dan

Danas je Svjetski dan Parkinsonove bolesti: Važno je rano prepoznati znakove bolesti

Objavljeno

Piše

Svjetski dan Parkinsonove bolesti obilježava se 11. travnja u znak potpore bolesnicima i njihovim obiteljima, procjenjuje se da u Hrvatskoj ima oko 15.000 oboljelih, a stručnjaci poručuju kako je od iznimne važnosti što ranije prepoznati prve znakove bolesti.

Parkinsonova bolest uglavnom utječe na motorički sustav, a najčešće prepoznati simptom je tremor koji se obično javlja u mirovanju ili za vrijeme neaktivnosti.

Ostali motorički simptomi uključuju usporenost pokreta, ukočenost mišića i nestabilnost, što može povećati rizik od padova.

Bolest može dovesti i do pojave psiholoških poteškoća poput depresije, anksioznosti, poremećaja spavanja i kognitivnih oštećenja, te ima značajan utjecaj na kvalitetu života pojedinca. Obitelj i prijatelji imaju ključnu ulogu u podršci oboljelima.

Oglas

– Iako je za Hrvatsku jako teško odrediti egzaktan broj oboljelih od Parkinsonove bolesti, procjene govore da je riječ o otprilike 15 tisuća bolesnika, kaže voditelj Odjela za neurodegenerativne bolesti i neurogenomiku u KBC-u Zagreb Fran Borovečki.

Ističe kako je iznimno važno što ranije prepoznati prve znakove bolesti, odnosno što prije osigurati termin pregleda kod specijalista neurologije.

– Pravovremeno upućivanje bolesnika na specijalistički pregled doprinosi produljenju funkcionalnosti i može utjecati na bolji odgovor na terapiju, ističe Borovečki.
Parkinsonova bolest (PB) je kronični neurodegenerativni poremećaj koji pogađa milijune ljudi diljem svijeta, drugi je najčešći neurodegenerativni poremećaj globalno, s procijenjenih 6,1 milijuna oboljelih diljem svijeta.

U Europi, prevalencija iznosi otprilike 1,7 posto, varirajući među zemljama. Incidencija i prevalencija rastu s dobi, što bolesti čini češćom među starijom populacijom, ističu u udruzi “Kreni sad i odmah”.

Oglas

– Motorički simptomi mogu utjecati na pokretljivost, fine motoričke vještine, ali i na govor i gutanje, što uvelike može utjecati na osobni i profesionalni život. S obzirom na to da bavljenje fizičkim aktivnostima može usporiti progresiju bolesti, važno je motivirati se i ustrajati na aktivnom životu, bez obzira na zdravstveno stanje, navodi predsjednik udruge Dejan Đuran.

U sklopu kampanje “Živjeti s Parkinsom” Đuran planira krenuti na svoju novu veliku biciklističku etapu – EuroVelo 13, poznatu i kao Ruta Željezne zavjese, dugu više od 10.000 kilometara, te tako povezati 20 zemalja i tri europska mora.

– Dok vozim, osjećam se živim. To je trenutak kada bolest postaje samo sjena, kada volan u mojim rukama postaje produžetak mog bića, a pedale moja snaga. Na biciklu nisam bolesnik, nisam statistika samo sam čovjek u potrazi za malim komadom sreće, istaknuo je Đuran.

Oglas

Nastavi čitati

Društvo

Obilježava se dan Radio-televizije BiH: 79 godina od početka emitiranja radio-programa u BiH

Objavljeno

Piše

Na današnji dan prije 79 godina počelo je emitiranje radio-programa u Bosni i Hercegovini. To je bila prva radio-stanica u Bosni i Hercegovini. I danas se 10.travnja obilježava kao dan Radio-televizije Bosne i Hercegovine, koja je pravni sljedbenik nekadašnje RTV Sarajevo, piše BHRT.

“Ovdje Radio Sarajevo! Smrt fašizmu, sloboda narodu!”

Ovim riječima Đorđa Lukića Cige, spikera i tehničara koji je popravio zarobljenu njemačku radio stanicu, 1945. godine počelo je emitiranje programa Radija Sarajevo. Taj 10.travanj, prije gotovo osam desetljeća označio je nastanak bosanskohercegovačkih elektronskih medija, čiji je nositelj razvoja Radiotelevizija Bosne i Hercegovine.

Prva rečenica je bila ‘smrt fašizmu, sloboda narodu’. Mislim da smo i 79 godina nakon toga u sličnim borbama. RTV BiH koja je pravni nasljednik tadasnjeg Radija Sarajevo, odnosno RTV Sarajevo, je na putu da se, između ostalog, bori protiv tendencija koje su tada, a i dan danas, bile negativne. S druge strane, radi se o periodu koji je vrlo težak za RTV BiH. Već godinama govorimo o tome da nije riješen problem finansiranja javnog medijskog servisa na nivou države i nismo za sada naišli na adekvatnu podršku onih koji imaju instrumente da riješe ovaj problem, a to je prije svega politika u BiH, ističe generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović.

Oglas

Uprkos neumornoj borbi za očuvanje javnog servisa i izuzetno teške uvjete rada, uposlenici BHRT-a su u svim situacijama uspjevali, ne samo očuvati bosanskohercegovačku Radioteleviziju, već i ispuniti funkciju javnog RTV servisa, javnost nepristrasno, blagovremeno i točno izvještavati.

Javni medijski servis BiH pokušava da ostane na onim tračnicama koje su definirane i zacrtane tih davnih godina. Nisam siguran, ali mislim da je danas djelimično kompliciranije, iz prostog razloga što je stanje na medijskoj sceni BiH daleko od zadovoljavajuće,naglašava Benjamin Butković, urednik Specijalnih programa BHT1.

Ako govorimo o radiju kao mediju u današnjici, u poplavi novih medija, radio traži svoje mjesto i mislim da je radio preživio, što je najbitnije, ovu elektronsku eru, da je našao svoje mjesto u medijskom sistemu i nadamo se da će tako biti i u budućnosti, kaže Darko Đerić, novinar Sportske redakcije BH radija 1.

U proteklih gotovo osam desetljeća, bosanskohercegovačka Radiotelevizija izrasla je u snažan i nezamjenjiv glas javnosti. Zastarjela oprema i financijska nestabilnost nisu ugrozili profesionalnost programa koji se svakodnevno emitira.

Oglas

Možda u tehničkom smislu ne ispunjavamo sve uvjete kao ostali javni servisi u Evropi, ali sigurno smo jedan objektivan transparentan javni servis koji donosi tačne informacije svojim gledateljima, tačne informacije javnosti u BiH. To je jako bitno u ovo vrijeme, u vrijeme fake news-a, osnosno lažnih vijesti, u vrijeme propagande, da jedno društvo ima javni servis na koji se može osloniti. Građani BiH, ja to odgovorno tvrdim, mogu se osloniti na BHRT i na vijesti koje mi donosimo, ističe Lejla A. Babović, rukovoditeljica Odjela za međunarodne poslove BHRT-a.

U profesionalnom, programskom smislu, u zadaćama koje RTV BIH treba da ispuni prema građanima, nimalo ne zaostajemo u odnosu na tu, ne mogu nazvati konkurenciju, ali u odnosu na kolege iz drugih javnih servisa, navodi generalni direktor BHRT-a.

Bez obzira na uvjete rada i teške okolnosti, BHRT neće odustati od temeljnih postulata, da časno ispunjava svoju misiju i aktivno učestvuje u izgradnji stabilnog demokratskog društva, što radi već 79 godina.

Izvor: BHRT

Oglas

Nastavi čitati

Na današnji dan

Danas je Svjetski dan zdravlja – Vaše zdravlje je vaše pravo

Objavljeno

Piše

Svjetski dan zdravlja, koji se obilježava svake godine 7. aprila, ima izuzetan značaj u globalnom kalendaru zdravstvenih događanja, a odvija se pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije, ističu iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

 

Svake godine, obilježavanje ovog dana, donosi nam priliku da istaknemo najvažnije zdravstvene izazove, promovišemo postignuća u oblasti zdravlja i pokrenemo akcije usmjerene ka smanjenju zdravstvenih nejednakosti širom svijeta.

 

Oglas

Briga o zdravlju na pravi način

 

-Ovogodišnja tema, “Moje zdravlje, moje pravo”, naglašava osnovno pravo svakog pojedinca na dostojanstven život, pri čemu se zdravlje posebno ističe kao osnovni dio ljudskih prava, ističe dr. spec. Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja u INZ.

 

Oglas

U vremenima kad se suočavamo s brojnim izazovima kao što su pandemije, klimatske promjene, ekonomske krize i socijalne nepravde, borba za pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti postaje još važnija.

 

-Odgovornost za promjene leži na svima nama – od vlasti koja treba osigurati da zakoni i politike podržavaju pravo na zdravlje, do pojedinaca koji bi trebali biti informisani i angažovani u zaštiti svog zdravlja i zdravlja svojih zajednica kroz edukaciju o zdravstvenim pravima, učešćem u preventivnim programima i zagovaranjem za bolje zdravstvene politike i usluge, ističe dr. Kuduzović.

 

Oglas

Kako biste bili u mogućnosti ostvariti svoj puni potencijal i doprinijeti zajednici, ključno je brinuti se o svom zdravlju na pravi način.

 

Nekoliko jednostavnih, ali jako važnih savjeta za očuvanje i unapređenje vašeg zdravlja, između ostalih, su –

 

Oglas

Redovni medicinski pregledi i posjete ljekaru mogu otkriti potencijalne zdravstvene probleme u ranoj fazi, čime se omogućuje pravovremeno liječenje i prevencija ozbiljnijih bolesti, te redovne kontrole kako bi se spriječile komplikacije osnovne bolesti. Ne čekajte da se pojave simptomi već u toku godine odvojite vrijeme za preventivne preglede.

 

Uravnotežena prehrana – Ishrana bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i zdravim mastima ključna je za održavanje optimalnog zdravlja. Pokušajte izbjegavati prekomjernu konzumaciju obrađenih namirnica i šećera.

 

Oglas

Redovna fizička aktivnost i san

 

Redovna fizička aktivnost igra jako važnu ulogu o očuvanju našeg zdravlja: Fizička aktivnost ne samo da jača tijelo, već i poboljšava raspoloženje i smanjuje rizik od raznih bolesti, uključujući srčane bolesti, dijabetes i depresiju.

 

Oglas

– Naravno, tu je bitan i redovan i kvalitetan san kao ključ za za oporavak tijela i mozga, ističu iz INZ.

 

U moru negativnih informacija kojima smo svakodnevno izloženi što negativno utiče na naše fizičko i mentalno zdravlje jako je važno pronalaženje zdravih načina suočavanja sa stresom, poput meditacije, dubokog disanja, vježbanja ili druženja s voljenima.

 

Oglas

Iz INZ-a za kraj poručuju: Ne zaboravite da je vaše zdravlje vaša najvažnija imovina. Neka Svjetski dan zdravlja bude podsjetnik da svakodnevno radimo na očuvanju i unapređenju svog zdravlja. Uz zajednički napor i podršku, možemo stvoriti zdraviju i sretniju budućnost za sve nas.

 

INZ

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Danas je Dan grada Sarajeva

Objavljeno

Piše

Na današnji dan 1945. godine zajedničkim naporima i žrtvama naroda Bosne i Hercegovine i svih ostalih oslobođeno je Sarajevo od fašističke okupacije.

Ovaj dan, jasno povezan s antifašističkim tekovinama i danas se obilježava kao Dan grada Sarajeva.

Jugoslovenska armija započela je akciju oslobađanja Sarajeva 28.ožujka 1945. godine. U akcijama su učestvovali drugi, treći i peti korpus Armije, 11. i 13. krajiška brigada, 18. srednjo-bosanska brigada, artiljerijska i tenkovska jedinica.

Mir je trajao 47 godina, a onda je Sarajevo započelo novu bitku. Na Dan grada, upravo 6.travnja 1992. godine počela je opsada u kojoj je ubijeno, umrlo od gladi, hladnoće ili nestalo 11.541 civila, od kojih 1.601 djece, piše N1.

Oglas

 

Nastavi čitati

Na današnji dan

Na današnji dan poginuo prvi hrvatski branitelj

Objavljeno

Piše

JOSIP JOVIĆ – PRVI POGINULI HRVATSKI BRANITELJ…

Na današnji dan obilježavamo 33. obljetnicu stradanja prve žrtve Domovinskog rata, redarstvenika Josipa Jovića.

Poginuo je na sam dan Uskrsa 31. ožujka 1991. godine u akciji oslobođenja Plitvičkih jezera. Spomenuti događaj nazvan je i “Krvavi Uskrs”.

Nastavi čitati

Na današnji dan

Danas je Svjetski dan teatra

Objavljeno

Piše

Na inicijativu Međunarodnog teatarskog instituta (ITI), od 1961. godine 27. ožujak širom svijeta obilježava se kao Međunarodni dan tetara.

Svaka teatarska kuća na ovaj datum priprema vlastiti program, ali ono što je svakoj od njih zajedničko jeste čitanje tradicionalne poruke, koju na poziv Međunarodnog teatarskog instituta piše renomirana teatarska ličnost svjetskog ugleda.

Time se kulturni centri, teatri, univerziteti, obavezuju da svojim aktivnostima ukažu na važnost teatarske umjetnosti u modernom društvu. To svakako podrazumijeva i poziv vlastima, ministarstvima kulture te političarima koji nisu prepoznali vrijednost i potencijal ekonomskog rasta u teatru, da to učine.

Među autorima koji su pisali poruke za taj dan impresivna su imena – uz Jeana Cocteaua i Laurencea Oliviera, svoje su misli o važnosti i ulozi teatra dosad tim povodom svijetu prenijeli Arthur Miller, Peter Brook, Eugene Ionesco, Richard Burton, Ellen Stewart, Edward Albee, Vaclav Havel, Dario Fo.

Oglas

Autor ovogodišnje je norveški književnik i dramski pisac poruke Jon Fosse.

On u svojoj poruci kaže:

UMJETNOST JE MIR

“Svaka osoba je jedinstvena, posebna, a opet ista kao i svi ostali. Naš vidljivi, Vanjski izgled je drukčiji od svih ostalih, i naravno sve je to dobro i lijepo, ali u svakom čovjeku postoji nešto što pripada samo njemu – ono što je on sam po sebi. To nešto možemo nazvati njegovim duhom ili njegovom dušom. Ili možemo odlučiti da to uopšte ne imenujemo riječima, već da ostavimo stvar na miru. Ali koliko god da smo različiti jedni od drugih, ipak smo i slični. Ljudi iz cijelog svijeta su u osnovi slični jedni drugima, bez obzira na to kojim jezikom govorimo ili koja nam je boja kože ili kose.

Možda je ovo neka vrsta paradoksa: da smo potpuno isti i potpuno drukčiji u isto vrijeme. Možda je čovjek sam po sebi paradoks, u tome što povezuje tijelo i dušu – u nama postoji i jedno i drugo, ono najzemaljskije, opipljivije postojanje i nešto što prevazilazi materijalna, zemaljska ograničenja.

Oglas

Umjetnost, dobra umjetnost, može na svoj čudesan način da spoji jedinstveno sa univerzalnim. Omogućava nam da drugačije – strano, moglo bi se reći – razumijemo kao univerzalno. Time umjetnost ruši granice između jezika, geografskih regija i zemalja. Na taj način spaja ne samo ono što je karakteristično za svakog od nas, već i karakteristike grupa, na primjer pojedinih naroda. Umjetnost to ne čini izjednačavanjem razlika, već naprotiv, pokazujući nam što je drukčije od nas, ono što nam je nepoznato, strano. Svako dobro umjetničko djelo sadrži upravo to: nešto strano, nešto što ne možemo do kraja da razumijemo, ali u isto vrijeme na neki način i razumijemo. Sadrži misteriju, možemo reći. Nešto što nas inspirira i gura preko naših granica, i tako stvara transcendenciju koju svako umjetničko djelo mora da sadrži u sebi i do koje nas vodi.

Ne znam bolji način da spojim suprotnosti. To je suprotan pristup nasilnim sukobima koje prečesto viđamo u svijetu, pristupu koji podliježe destruktivnom iskušenju da uništi sve strano, sve što je jedinstveno i drukčije, često koristeći najokrutnije izume koje nam tehnologija nudi. U svijetu postoji terorizam. Rat. Jer ljudi imaju i životinjsku stranu, koju pokreće instinkt da doživljavamo ono drugo, strano kao prijetnju sopstvenom postojanju, umjesto kao fascinantnu misteriju.

Na ovaj način, jedinstvenost – razlike koje svi vidimo – nestaju, ostavljajući za sobom kolektivnu istovrsnost, u kojoj sve što je drukčije predstavlja prijetnju koju treba iskorijeniti. I sve što izgleda drukčije, kao na primjer u religiji ili političkoj ideologiji, postaje nešto što treba pobijediti i uništiti. Rat je bitka protiv onoga što se nalazi duboko u svima nama: protiv jedinstvenog. A to je i borba protiv umjetnosti, protiv onoga što leži duboko u njoj. Ovdje govorim o umjetnosti uopšte, a ne konkretno o pozorištu ili dramskom pisanju, jer kao što sam rekao, svako dobro umjetničko djelo, duboko u sebi, vrti se oko iste stvari: uzeti potpuno posebne i potpuno jedinstvene stvari i učiniti ih univerzalnim. Spajanjem posebnog sa jedinstvenim, uz pomoć umjetničkog izraza, i to ne otklanjajući posebnost, već njenim naglašavanjem, dozvoljavajući da kroz nju zablista sve što je strano i nepoznato.

Rat i umjetnost su suprotnosti, baš kao rat i mir – tako jednostavno. Umjetnost je mir”- napisao je povodom Međunarodnog dana tetara norveškim dramski pisac Jun Fose.

Oglas

Nastavi čitati

Na današnji dan

Devet godina prošlo je od smrti najdražeg bučićkog župnika fra Jozea

Objavljeno

Piše

Devet godina je prošlo od smrti fra Joze Ančića, najdražeg bučićkog svečenika svih vremena. Naš Joze napustio nas je 26.3.2015. kada je nakon teške bolesti umro u bolnici dr.fra Mato Nikolić u Novoj Biloj, a sahranjen je na franjevačkom groblju u Gučoj Gori.

Fra Jozo je rođen 18. ožujka 1955. u mjestu Zabilje, župa Vitez, od roditelja Pere i Ljubice r. Perić. Osnovnu školu pohađao je u Staroj Biloj, u periodu 1962.-1970. Srednju školu pohađao je na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom, u periodu 1970.-1974. Franjevačku teologiju pohađao je u Visokom (I. godinu) i Sarajevu, u periodu 1974.-1982. Franjevački habit obukao je 15. srpnja 1974. u Visokom. Prve jednostavne zavjete položio je 13. srpnja 1975. u Visokom. Svečane zavjete položio je 25. travnja 1981. u Sarajevu. Za đakona je zaređen 5. srpnja 1981. u Sarajevu, a za svećenika zaređen 29. lipnja 1982. u Sarajevu. Nakon ređenja fra Jozo je obavljao sljedeće službe: Od 1982. – 1984. obnašao je službu župnoga vikara u župi Ljubunčić. Od 1984. – 1988. župni vikar u Kraljevoj Sutjesci. Od 1988. – 1989. župni vikar u župi Vitez. Od 1989. – 1991. samostanski i župni vikar u samostanu Guča Gora. Od 1991. – 2006. obnašao župnik u župi Bučići. Od 2006. – 2010. župni vikar u župi Ovčarevo. Te od 2010. do svoje smrti župni vikar u župi Guča Gora. (kta)

Nastavi čitati

Ljepota i zdravlje

Danas se obilježava ljubičasti dan: Dan podrške osobama s epilepsijom

Objavljeno

Piše

Obilježavanje 26.ožujka kao Dana svjesnosti o epilepsiji započelo je 2008. godine kada je djevojčica Cassidy Megan inicirala ovu kampanju u želji da razbije mitove i predrasude koje ljudi nerijetko imaju o epilepsiji. Odabrana je ljubičasta boja lavande jer je ona međunarodna boja epilepsije.

Epilepsija je kronična nezarazna bolest mozga koju karakteriziraju rekurentni napadi u vidu kratkih epizoda nevoljnih pokreta koji mogu zahvatiti dio tijela (parcijalni) ili cijelo tijelo (generalizirani) i ponekad su popraćeni gubitkom svijesti i kontrole nad radom crijeva ili mokraćnog mjehura.

Električna pražnjenja mogu se dešavati u različitim dijelovima mozga. Napadi mogu varirati od najkraćih gubitaka pažnje ili trzaja mišića do teških i dugotrajnih konvulzija. Učestalost napada također može varirati, od manje od jednog godišnje do nekoliko dnevno.

Jedan napad ne znači epilepsiju (do 10% ljudi u svijetu ima jedan napada tijekom života). Epilepsija se definira kao dva ili više neprovociranih napada.

Oglas

U Federaciji Bosne i Hercegovine registriran je porast stope obolijevanja od epilepsije  (G40) i status epilepticus (G41) u periodu 2019.-2021. godine. (Izvor: zzjzfbih)

Nastavi čitati

Na današnji dan

Ljubičasti dan, datum koji podsjeća na značaj podrške oboljelima od epilepsije

Objavljeno

Piše

“Ljubičasti dan” širom svijeta, pa tako i u našoj zemlji obilježava se kao dan pružanja podrške osobama koje boluju od epilepsije. Ljekari Klinike za neurologiju UKC-a Tuzla pokušavaju svojim djelovanjem upoznati širu javnost sa karakteristikama ovog oboljenja i potrebom da se kroz edukativne kampanje utiče na smanjenje stigmatizacije oboljelih od epilepsije.

Epilepsija nije duševno, već neurološko oboljenje i četvrto je po redu najčešćih neuroloških oboljenja. Procjenjuje se da jedan posto svjetske populacije boluje od epileptičnih napada. Precizna statistika o broju osoba sa epilepsijom u našoj zemlji ne postoji ,ali se procjenjuje da ih je oko 14.000. Neurološka klinika UKC-a Tuzla ima dovoljno kadra i potrebnu opremu da pruži adekvatnu medicinsku pomoć osobama oboljelim od epilepsije.

LARISA KOVAČEVIĆ, šef Odjeljenja opće neurologije UKC Tuzla

Oglas

“1803 pacijenta, osobe sa epilepsijom su pregledane tokom prošle godine, i urađen je 1941 EEG. To vam govori o tome koliko je osoba kojima je potrebna naša pomoć.”

Potrebni medikamenti u procedurama liječenja osoba sa epilepsijom nalaze se na esencijalnim listama lijekova i to je značajno olakšanje pacijentima u našoj zemlji. Ipak, složene hirurške procedure se još uvijek ne rade u UKC-u Tuzla i pacijenti iz ove regije te zahvate moraju obavljati u inostranstvu.

LEJLA ZONIĆ, neuropsihijatrica, UKC Tuzla

“Uz uzimanje lijekova, redovne dolaske na kontrole, pridržavanje onih mjera koje mi njima kažemo, pacijenti mogu biti jako dobro pod kontrolom i voditi jedan sasvim uobičajen život.” 

Oglas

Specijalisti za ovo oboljenje sa Neurološke klinike u Tuzli već 12 godina učestvuju u kampanji “Obojimo mart u ljubičasto” sa ciljem podizanja svijesti javnosti o ovoj bolesti i skidanja stigme sa pacijenata sa ovim oboljenjem. Poseban segment u okviru ove kampanje je obilazak škola i edukativne radionice sa učenicima kako bi učenici bili upoznati sa bolešću i mogli pomoći svojim drugarima koji budu imali epileptične napade.

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Društvoprije 23 minute

Sveto mjesto Hrvata Srednje Bosne: Srednjovjekovna crkva sv.Ive u Podmilačju

Franjevačko sakralno graditeljstvo u Bosni svoje početke ima u srednjem vijeku. Jedina crkva iz toga doba (15. st.), koja je...

Društvoprije 40 minuta

Slavica iz Brajkovića treba našu pomoć!

Zamolba za pomoć u liječenju Slavice Matković nastanjena u Brajkovićima…   Poštovani, Obraćamo Vam se sa zamolbom za pomoć u...

Sportprije 1 sat

Danas je odlučujući El Clasico. Evo gdje gledati Real i Barcelonu

EL CLASICO, najatraktivniji derbi u nogometnom svijetu, igra se večeras s ogromnim ulogom na Santiago Bernabeuu u 32. kolu La...

Servisne informacijeprije 1 sat

Ovo je raspored današnjih radarskih kontrola

Donosimo vam listu radarskih kontrola u Srednjobosanskom kantonu. PS TRAVNIK 08:30 do 10:30 sati Vrelo12:00 do 14:00 sati Kalibunar16:30 do...

Društvoprije 1 sat

Održana V. Izborna skupština Zajednice žena HDZ BiH Kraljica Katarina Kosača ŽSB

U petak, 19.travnja 2024. u Vitezu, u Franšiznom centru BiH, održana V. izborna skupština Zajednice žena HDZ BiH Kraljica Katarina...

Sportprije 11 sati

Remi Sarajeva i Borca na Koševu

Nogometaši Sarajeva i Borca remizirali su u derbiju 27. kola Wwin lige BiH odigravši 1:1. Uzbuđenja su krenula u 12....

Sportprije 16 sati

Zrinjski slavio protiv Sloge i nastavio potjeru za Borcem

Nogometaši Sloge iz Doboja i Zrinjskog iz Mostara odigrali su svoju utakmicu u novom kolu WWIN lige Bosne i Hercegovine....

Društvoprije 16 sati

TRAVNIK: Održan XXIV. susret ministranata Vrhbosanske nadbiskupije

Uoči Nedjelje Dobrog Pastira – Svjetskog molitvenog dana za svećenička i redovnička zvanja, u subotu 20. travnja u KŠC-u „Petar...

Oglas
Oglas
LM