Mup ŽSB: Pronađena droga i oružje

32
U posljednjih mjesec dana finalizirana je višemjesečna akcija MUP-a Županije Središnja Bosna u borbi protiv zloupotrebe opojnih droga na području cjele županije.
Akcija u kojoj je učestovalo više službenika Sektora krim policije i policijskih stanica Gornji Vakuf – Uskoplje i Fojnica, rezultovala je lišenjem slobode 3 osobe i zapljenom veće količine opojne droge i novca koji potiče od prodaje droge. Također je oduzeta i značajna količina oružja i municije.
U početku akcije pronađena plantaža od 270 stabljika indijske konoplje, koja je bila skrivena u minskom polju u okolini Gornjeg Vakufa-Uskoplja. Kao osumnjičeni za ovo krivično djelo slobode je lišen I.J. rođen 1987. godine u Bugojnu, nastanjen u Gornjem Vakufu-Uskoplju.
Akcija je nastavljena u Fojnici, gdje je slobode lišen E.Č. rođen 1979. godine iz Fojnice. Pretresom  stana i drugih prostorija koje koristi osumnjičeni pronađeno je oko 100 grama opojne droge SPID, oko 30 grama opojne droge SKANK, precizna vaga za mjerenje i drugi materijal za rasparčavanje i prodaju opojne droge, te oko 1000 KM koje potiču od prodaje droge, mobiteli i drugi predmeti.  
Na osnovu informacija dobijenih u toku istrage, akcija je dana 25.09.2013.godine nastavljena na području Gornjeg Vakufa-Uskoplja, gdje je slobode lišen D.B. rođen 1968.godine iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja. Pretresom objekata i vozila koje koristi osumnjičeni pronađeno je 11 pušaka,  4 pištolja, oko 3 000 komada municije raznog kalibra, te oko 1 kg zeljaste materije koja asocira na opojnu drogu Marihuana.
Svi osumnjičeni su uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predati su Županijskom tužilaštvu Travnik na dalje postupanje.
Realizacijom ove uspješne akcije prikupljena su saznanja koja će u narednim danima omugučiti nastavak akcije.