- oglas -

Može li vam tehnologija pomoći u štednji energije? Može, pogledajte kako

Pročitajte i ovo

Nesreću su uzrokovali hercegovački tajkun i sin drugog tajkuna

TEŠKU prometnu nesreću u kojoj su poginuli Boris (35) i Marijana (34) Krstić te njihov 9-godišnji sin, a teško je...

Uvjerljivo najbizarnija pizza koju ćete vidjeti: Kladimo se da vam nikad ne bi palo napamet upotrijebiti ove sastojke

Jelo je to koje dolazi u slanoj i slatkoj verziji. Vidjeli ste u životu vjerojatno stotine vrsta pizza, ali kladimo...

Uskoro u svemir šaljemo dvije posebne letjelice i to na možda i najzanimljiviju misiju do sada

Misija će biti lansirana oko 2030. godine i zvat će se Tianwen 4, a cilj ove ekspedicije bit će slanje...
- Advertisement -
Struja, plin i drugi energenti bit će u nadolazećim tjednima i mjesecima meta poskupljenja. Stoga će dobro doći sve što može pomoći kako bismo smanjili njihovu potrošnju i uštedjeli

Kako biste se što bolje pripremili za nadolazeću jesen, zimu i povećanje cijena energenata, pripremili smo nekoliko prijedloga uređaja koji vam mogu biti korisni pri praćenju i smanjenu potrošnje.

Pametni termostati

- Advertisement -

Pametne termostate možete koristiti kako biste preciznije regulirali razinu temperature u vašem domu ili uredu, kako bi bila na optimalnoj razini kad ste tamo i kad niste, pa i njome upravljati na daljinu.

Pametna rasvjeta

Osim što koriste manje energije, pametne žarulje dulje traju, a njima je i lako upravljati kako ne bi bile uključene dok ih ne trebate.

Pametni punjači


Uređaji poput pametnih telefona i računala koje ste napunili i dalje vuku struju iz elektrodistributivne mreže, čak i kad su puni. Pametni punjači će detektirati kad je punjenje završilo i prekinuti dotok struje kad ona više nije potrebna.

Solarni punjači

Ovi su uređaji manje učinkoviti za punjenje pametnih telefona, tablet računala i drugih elektroničkih uređaja, ali vas zato to punjenje ništa ne košta. Držite solarni punjač stalno blizu prozora kako bi se konstantno nadopunjavao, a uređaj spojite na punjenje po potrebi.

Pametne utičnice

Pametne utičnice možete upotrijebiti kako biste, primjerice, automatski isključili dotok električne energije uređajima koje više ne koriste. Također ih je moguće povezati s aplikacijom za lakše upravljanje, a pomoću pojedinih modela moguće je pratiti i razinu potrošnje.

Mjerač potrošnje električne energije

Možete nabaviti i zaseban uređaj koji prati koliko vaše kućanstvo, ured i druge prostorije potroše struje. Omogućit će vam praćenje niza parametara pomoću kojih možete lakše otkriti gdje, kako i kad možete smanjiti potrošnju.

Infracrveni panel za grijanje

Panele ovog tipa moguće je postaviti na zid ili strop. Idealni su manje prostroije, urede, kuhinje, dnevne sobe… Troše struju, ali su učinkovitiji jer izravno zagrijavaju objekte i ljude, a pritom ne podižu prašinu.

Reflektori topline za radijatore

Radijatori su često pričvršćeni za zidove, zbog čega nemali dio topline koju emitiraju odlazi u cigle i beton, umjesto u prostoriju koju treba zagrijati. Reflektori tu toplinu vraćaju, čime smanjuju gubitak i ukupnu količinu energije potrebne kako bi vam bilo toplo.

Solarni paneli

Ako si to možete priuštiti i imate pogodnu lokaciju, postavljanje solarnih panela na kuću može značajno pomoći u smanjenju potrošnje električne energije koja pristiže iz elektrodistributivne mreže.

Perlatori i drugi dodaci za slavine i tuševe

Na slavine i glave tuša moguće je staviti dodatke koji će u velikoj mjeri smanjiti potrošnju vode. Doduše, voda nije energent, ali traži energiju kako bi ju se zagrijalo i dragocjen je prirodni resurs.

Najnovije vijesti

Nesreću su uzrokovali hercegovački tajkun i sin drugog tajkuna

TEŠKU prometnu nesreću u kojoj su poginuli Boris (35) i Marijana (34) Krstić te njihov 9-godišnji sin, a teško je...

Uvjerljivo najbizarnija pizza koju ćete vidjeti: Kladimo se da vam nikad ne bi palo napamet upotrijebiti ove sastojke

Jelo je to koje dolazi u slanoj i slatkoj verziji. Vidjeli ste u životu vjerojatno stotine vrsta pizza, ali kladimo se da vam je ova...

Uskoro u svemir šaljemo dvije posebne letjelice i to na možda i najzanimljiviju misiju do sada

Misija će biti lansirana oko 2030. godine i zvat će se Tianwen 4, a cilj ove ekspedicije bit će slanje dvije svemirske letjelice. Posljednjih godina Kinezi...

Tisuće Teslinih robota radit će u njihovim tvornicama

Robot bi trebao obavljati dosadne i ponavljajuće poslove i tako pomoći radnicima u njihovim tvornicama. Kada je Tesla najavila svog prvog humanoidnog robota, Elon Musk...

Znanstvenici došli do zapanjujućih podataka o mravima: ‘Fascinantno je to što smo otkrili’

Postoji više od 12.000 poznatih vrsta mrava, koji su općenito crne, smeđe ili crvene boje i imaju tijelo segmentirano u tri dijela. U rasponu...

Povezane vijesti