Motiv bombaškog napada u Vitezu – ucjena!

26

“Sljedeća će ići na kuću!”, ucjenom do novca

Preksinoć oko 23.30 sati na obiteljsku kuću Ive Grebenara, u viteškom mjestu Mali Mošunj, netko je bacio ručnu bombu kašikaru, nakon što se ovaj oglušio o podmukli zahtjev da isplati 10.000 maraka, doznaje Večernji list u MUP-u Srednjobosanske županije, čiji inspektori već godinama neuspješno nastoje otkriti tko stoji iza niza istovjetnih ucjenjivačkih poruka i bombaških napada, kao i drugih nasilničkih ataka na one “neposlušne”.

Oštećeni iz razumljivih razloga nisu bili raspoloženi za razgovor, a prema kazivanju Grebenarevih susjeda, nepoznati bombaš je eksplozivnu napravu bacio između susjednih kuća na vrata bračnog para koji ima dvoje male djece.

“Ma možete samo zamisliti koji su djeca doživjela šok, kada je nas starije tako prestrašila detonacija. Jedno ima 4 godine, a drugo je još beba od osam mjeseci. Sram neka bude onoga koji stoji iza ovoga kukavičkog čina. Sve je više ovakvih slučajeva izravnog napada na živote i imovinu. Nadamo se da će ovo konačno postati ozbiljan problem te da neće postati tek puki dio policijske papirologije. Mnogi šute i plaćaju iznuđivačima. Molim vas, napišite ovo što sam vam rekla, samo nemojte spominjati moje ime”, negodovala je jedna susjeda. Ostali dodaju da su stakla i pročelja oštećena na još dvije susjedne kuće.

Prema pisanju Večernjaka, zubotehničareve muke su počele još prije dvadesetak dana, kada ga je netko pozvao s pretplatničkog broja 065. Zauzet pacijentima, on se prvo nije javljao, a onda je, misleći opet da je netko od klijenata, posegnuo za mobitel i potom čuo da mu je u opasnosti obitelj, osobito djeca, ukoliko ne posluša njegov “savjet”, a on je glasio da se mora isplatiti traženi iznos novca. Valjda vjerujući da je u pitanju neka neumijesna šala, Grebenar je spustio slušalicu i nastavio svoj posao. Međutim, ubrzo je u voćnjaku, u blizini kuće, pronađena ručna bomba bez upaljača, što je, prema svemu sudeći, trebalo poslužiti kao novo upozorenje i zastrašivanje. Taj slučaj je u policijskom biltenu evidentiran 18. studenoga, a onda je, što je također zabilježeno, stigla SMS poruka: “Sljedeća će ići na kuću! “, a to se, nažalost, i obistinulo. Konačno, ono što osobito uznemirava je pitanje što još od “neuhvatljivih” ucjenjivača može zadesiti nezaštićenu mladu obitelj Grebenar. (artinfo.ba/ap)