Mostarci mirnom šetnjom podržali Majke Srebrenice

23

Ovo je prva prilika da se majke Srebrenice okupljaju u nekom drugom gradu u BiH.

Mirno okupljanje i šetnja u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici organizirani su u Mostaru na platou ispred Muzeja žrtava rata i genocida u Mostaru u organizaciji Muzeja žrtava rata i genocida 1992-1995. Ovo je prva prilika da se majke Srebrenice okupljaju u nekom drugom gradu u BiH jedanaestog dana u mjesecu, što su inače uvijek radile u Tuzli tražeći istinu o počinjenim zločinima i sudbinama njihovih najmilijih te kažnjavanje zločinaca.

“Zaista smo bile iznenađene kada je došao prijedlog da ovaj jedanaesti u mjesecu obilježimo u Mostaru. Željeli bismo i u drugim gradovima to uraditi, podsjetiti na zločin i genocid u Srebrenici. Stvarno nam je drago tko god nam se pridruži tijekom naše šetnje, mnoge majke su umrle, sve manje i manje nas je u Tuzli”, kazala je Hajra Ćatić iz Udruženja ”Majke Srebrenice”.

Kazala je kako svog sina nije još našla unatoč tisućama informacija koje je dobila. ”Išla sam u minsko polje, gdje su mi rekli sa svjedokom da je tu poginuo, međutim, ništa nisam našla”, kazala je.

Osvrnula se na pitanje što bi za nju značilo kada  bi neko udruženje novinara pokrenulo nagradu ”Nino Ćatić”, kazavši kako ima osjećaj da s vremenom njenog sina svi zaboravljaju. ”Da nije mene, čini mi se da ga nitko ne bi spomenuo. On je napisao zbirku pjesama, u onakvim uvjetima izdavao se ”Srebrenički glas”, trudio se i sve pjesme koje je napisao predviđao je što će se dogoditi”, kazala je Ćatić.

Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH, kazao je da je ohrabren što je u Mostaru veliki broj građana i udruženja dao podršku majkama žrtava genocida u Srebrenici. ”Ovo je naš pilot-projekt i svaki sljedeći mjesec bismo trebali ove aktivnost organizirati u nekom drugom gradu, širiti istinu o tome što se dogodilo u Srebrenici i BiH, pričati priče i prenositi ih na djecu, jer mi smo već u godinama, umoreni i bez adekvatne podrške od institucija države”, zaključio je Mešković.

Bljesak.info