Poveži se s nama

Tehnomanija

Morski pas napao ronioca i počeo mu trgati opremu: Pogledajte šokatnan video

Objavljeno

Na Twitteru je osvanuo video u koji se do sada mogao možda vidjeti jedino na filmu. Naime, skupina ronioca istraživala je morsko dno i greben, a u blizini se motao golemi morski pas.

Ronioci nisu osjetilu potrebu da se odmaknu od njega i potraže sklonište na brodu ili ga jednostavno ostave na miru, već su ostali blizu njega i pokušali uspostaviti fizički kontakt.

Jedan od njih je, da li slučajno ili namjerno, zaplivao ispred njega i morski ga je pas napao. Počeo ga je gristi u području glave i trgao mu je opremu s leđa. Drugi su ga ronioci pokušali otjerati, a video potom postaje konfuzan i završava.

Oglas

BiH

Učenici iz BiH ostvarili odličan rezultat na matematičkoj olimpijadi u Japanu

Objavljeno

Piše

Na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Japanu učenici iz BiH osvojili su srebro i četiri bronzane medalje. U ukupnom zbroju bodova po državama, od njih 112, BiH je završila na 36. mjestu, ispred svih ostalih bivših jugoslavenskih država.

Iz Udruženja Matematičara su poručili da je srebro osvojio Andrej Krčmar, ostvarivši najbolji individualni rezultat od učenika iz Bosne i Hercegovine još od 2014. godine.

Važno je napomenuti da je Andrej tek prvi razred, te pred sobom ima još 3 godine za vrhunske rezultate. Ovo je ujedno i najbolji individualni rezultat učenika prvog razreda u historiji BIH, naveli su iz Udruženja.

Dodali su da su bronzane medalje osvojili Vuk Janković, Ervin Macić, Mirnes Fehrić i Benjamin Mujkić, dok je počasnu pohvalu osvojio Harun Alibegović.

Naši učenici su još jednom pokazali vrhunsko znanje, posebno iz geometrije. U konkurenciji 112 zemalja BiH je osvojila 36. mjesto, što je isti ekipni rezultat kao prethodne godine, te najbolji u posljednjih 20 godina. Što se tiče naših susjeda, Srbija je zauzela 42. mjesto, Hrvatska 52. mjesto, a Crna Gora 96. mjesto, istakli su.

Naglasili su da su odlazak učenika na takmičenje financijski podržali Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i Pedagoški zavod Republike Srpske.

Pripreme za olimpijadu je organizovalo Udruženje matematičara Kantona Sarajevo, a finansijski je podržao premijer Nihad Uk. Lideri ekipe bili su Adisa Bolić i Goran Janković. Čestitke učenicima i liderima i puno sreće u daljem radu, priopćeno je.

Matematička olimpijada, koja se održava u japanskoj Chibi, jedna je od najprestižnijih i najzahtjevnijih za matematičare širom svijeta. Najuspješniji natjecatelji i ove godine dolaze iz Kine, a iza njih slijede Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja, piše Klix.

 

Nastavi čitati

Društvo

Prijavite se na Coder Dojo – besplatnu školu kodiranja u Travniku

Objavljeno

Piše

Nakon nekoliko godina, Bit Alijansa kao asocijacija najvećih IT kompanija u BiH, ponovno organizira Coder Dojo besplatnu školu programiranja za mlade koja će se održavati u razdoblju od 10. do 28. srpnja 2023. godine, a prijave su otvorene do 11. srpnja 2023. godine za Travnik!

CoderDojo je globalna zajednica besplatnih tečaja programiranja za djecu i mlade uzrasta od 13 do 17 godina. Na CoderDojo radionicama, sudionici uče kako programirati, razvijati web stranice, aplikacije, programe i igre, te istražuju tehnologiju na zabavan i kreativan način. Sudionici se sastaju s istomišljenicima, rade na uzbudljivim timskim i individualnim projektima i stječu vrijedne socijalne i prenosive vještine za budućnost.

U sklopu programa CoderDojo, polaznici imaju priliku istražiti širok svijet programiranja na zabavan i neformalan način, bez obzira na razinu njihovog predznanja. Osnove programiranja mogu naučiti kako potpuni početnici, tako i oni s većim iskustvom. Jedna od ključnih prednosti ovog programa je mentorska podrška koju polaznici dobivaju. Na školi programiranja, prisutni su iskusni mentori koji vode i podržavaju polaznike tijekom sati. Mentori su tu da pruže smjernice i odgovore na sva pitanja, pomažući polaznicima da se uspješno nosi s izazovima programiranja.

Jedan od vrhunaca CoderDojo programa je mogućnost rada na vlastitim projektima. Mladi polaznici imaju priliku izraditi uzbudljive projekte, poput vlastitih igara, kojima mogu pokazati svijetu sve što su naučili tijekom škole programiranja. Kroz stvaranje novih projekata, mladi stječu dragocjeno iskustvo i unapređuju svoje programerske vještine.

Ove godine, u suradnji s univerzitetima u tri grada Bosne i Hercegovine, CoderDojo škola programiranja će se održavati na čak 6 lokacija: Sveučilište/Univerzitet ”VITEZ” u Travniku, Centar za mlade INPUT u Zenici, Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Sarajevu, Internacionalni Burch Univerzitet u Sarajevu i Sarajevo School of Science and Technology u Sarajevu.

Nastava će se održavati 4 puta tjedno, u trajanju od 90 minuta dnevno (2 školska sata), a sveukupno su planirana 24 školska sata.

Rok za prijavu je produžen do 11. srpnja 2023. godine, te se možete prijaviti popunjavanjem forme putem sljedećeg linka:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfFfAdj5pRuEfMKUZuohLS5ALkid7nSbxrAAVcPV1XP6CV7pg/viewform?usp=send_form

Nastavi čitati

BiH

FIT jedan od najpoželjnijih fakulteta u Mostaru

Objavljeno

Piše

Fakultet informacijskih tehnologija na Univerzitetu Džemala Bijedića u Mostaru jedini je fakultet koji svake godine bilježi porast broja studenata.

Ove godine broj prijava na ovaj Fakultet iznosi 407. Dok je u BiH postao trend gašenja smjerova, pa čak i cijelih fakulteta, Mostar se može ponositi što ima fakultet koji bilježi značajno povećanje broja studenata iz godine u godinu. Kako kaže dekanesa Fakulteta, prof. dr. Nina Bijedić, broj prijava premašuje kvotu od 310 studenata te će menadžment FIT-a uputiti molbu Senatu Univerziteta da se kvota poveća, piše Bljesak.

Nastavi čitati

Društvo

Benjamin Mujkić putuje na veliko finale STEM Olimpijade u Pariz

Objavljeno

Piše

Benjamin Mujkić, novotravničkoj i bosansko hercegovačkoj javnosti poznat kao vrstan matematičar i fizičar, dobitnik brojnih međunarodnih priznanja uskoro putuje u Pariz kako bi nastupio na Grand finalu STEM olimpijade.

Na poziv Druge gimnazije Sarajevo, čiji je Benjamin Mujkić učenik, načelnik Općine Novi Travnik Stjepan Dujo donio je odluku da se iz Budžeta za 2023. godinu izdvoje sredstva koja će pokriti troškove avionskog prijevoza od Sarajeva do Pariza za našeg uspješnog novotravničanina, piše NoviTravnik.net

Benjaminu želimo uspjeh na STEM olimpijadi, dobro zdravlje i sreću u životu!

Nastavi čitati

BiH

Aplikacija koju su razvili domaći stručnjaci upozorava na opasnosti koje prijete usjevima diljem BiH

Objavljeno

Piše

 Osim informacija o pojavi biljnih bolesti i štetočina, mi proizvođaču kažemo i kakva je prognoza općih potreba za vodom i gnojenjem na osnovi parametara zemljišta koje se analizira – navodi Grahić.

Kako bi bh. poljoprivredi ponudili nešto novo, odnosno inovativno rješenje koje će joj pomoći prijeći u “smart” dio industrije, domaći stručnjaci razvili su softversko rješenje za pametnu poljoprivredu, piše agroklub.ba. Riječ je, naime, o Agro monitoru koji nudi informacije o pojavi biljnih bolesti i štetočina, ali i općenito za praćenje agroklimatskih parametara na poljima, odnosno mikroklimatima u BiH.

Parametri zemljišta

Kako je za agroklub.ba objasnio Jasmin Grahić, prokurist u kompaniji deVisinon Agro, aplikacija prikuplja podatke sa svih operativnih postaja, objedinjuje ih na jednom mjestu te na osnovi njih i prognoza koje sami generiraju, modeliraju se mogućnosti pojave određenih opasnosti koje prijete usjevima.

Osim informacija o pojavi biljnih bolesti i štetočina, mi proizvođaču kažemo i kakva je prognoza općih potreba za vodom i gnojenjem na osnovi parametara zemljišta koje se analizira – navodi Grahić.

Agro monitor ima i besplatnu probnu verziju gdje poljoprivrednici mogu vidjeti osnovne funkcije prije nego što se odluče za eventualnu kupnju ili pretplatu na ovaj servis.

Cijena cijeloga paketa na godišnjoj razini je 50 KM, gdje korisnici dobivaju 12 modela, potrudili smo napraviti razinu prihvatljivu našim proizvođačima, što se svodi na nekoliko KM mjesečno i što će im pomoći donijeti odluke na potpomognuti način – kaže Grahić dodajući kako su cijenu prilagodili džepu domaćih proizvođača.

Ovo rješenje, koje su razvili domaći stručnjaci, proizvođačima daje informacije, primjerice, je li bilo mraza, koliko je bilo oborina, ima li potrebe za dodatnim navodnjavanjem… Ovisno o kulturi koju proizvode, korisnici dobivaju obavijest o određenoj prijetnji.

Primjerice, ako postoji visok rizik, preporuči se tretiranje, zaštita bilja, ali dobivaju i informacije kada nema potrebe za primjenom zaštite, čime je, u nekim slučajevima, smanjen broj tretiranja s 20 na 15-ak i time su uštedjeli na ulaganju u fitofarmaceutska sredstva – dodaje.

Aplikacija trenutačno pokriva područje BiH, a dostupna je i na engleskom jeziku. U tijeku je i izrada sličnog sustava za Republiku Hrvatsku koji se, prema Grahićevim riječima, radi s hrvatskim sektorom za voćarstvo kako bi se napravio poseban, neovisan model. Usporedno su, kaže, razvijali i uvjete da bh. proizvođači mogu doći do hardvera potrebnog za praćenje agroklimatskih podataka.

Nekoliko mikroklimata

Posebnost BiH je ta što na jednoj parceli možemo imati nekoliko mikroklimata, što je pozitivna strana Agro monitora jer za svaku točku, geolokaciju, možemo napraviti prognoze. Što je bolja opremljenost tih površina, prognoze su točnije, premda, i kada postavimo samo jednu postaju, imamo prognoze točne više od 96 posto – kaže Grahić dodajući kako postoji i mogućnost udruživanja, gdje više proizvođača može uzeti jednu postaju koja pokriva područje od oko tri kilometra, piše agroklub.ba., a prenosi Večernji list.

Nastavi čitati

Scena

Tvorac umjetne inteligencije dao otkaz u Googleu: ‘Istina je zastrašujuća…‘

Objavljeno

Piše

Geoffrey Hinton, inženjer Googlea kojega se smatra kumom umjetne inteligencije, dao je otkaz prije nekoliko dana u Googleu, izvijestio je New York Times. Razlog ostavke je zabrinjavajući: Hinton tvrdi da želi slobodno govoriti o opasnostima nastavka razvoja umjetne inteligencije.

Godine 2012. dr. Hinton i dva njegova diplomirana studenta na Sveučilištu u Torontu stvorili su tehnologiju koja je postala intelektualni temelj za sustave umjetne inteligencije za koje najveće tvrtke tehnološke industrije vjeruju da su ključ njihove budućnosti.

Za NY Times također je izjavio da djelomice žali zbog svog doprinosa na razvoju AI-a. Naime, Hintona je Google prije 10 godina zaposlio kako bi im pomogao u razvoju umjetne inteligencije, a Hintonovo istraživanje dovelo je do stvaranja sustava poput ChatGPT-a.

Hinton je također za BBC priznao da su i njegove godine utjecale na odluku da napusti Google.

– Imam 75 godina, vrijeme je za mirovinu.

Za NY Times je izjavio da je vjerovao da je Google ‘primjeren upravitelj‘ tehnologije, ali to se promijenilo kada je Microsoft počeo ugrađivati chatbot u svoju tražilicu Bing, a tvrtka je počela brinuti o rizicima pretraživanja na internetu.

Za BBC je rekao da su neke opasnosti chatbota bile ‘prilično zastrašujuće‘, upozoravajući da bi mogli postati inteligentniji od ljudi i da bi ih mogli iskoristiti ‘loši glumci‘.

– Ja sada govorimo o najgorem mogućem scenariju, onome iz noćne more. Možete zamisliti, primjerice, nekog lošeg glumca poput (Vladimira) Putina koji je odlučio dati robotima moć radi stvaranja vlastitih podciljeva, rekao je upozorivši da bi to na koncu moglo dovesti do stvaranje pod-ciljeva poput ‘moram dobiti više moći‘.

– Došao sam do zaključka da se vrsta inteligencije koju razvijamo jako razlikuje od inteligencije koju imamo. Dakle, to je kao da imate 10.000 ljudi i kada god jedna osoba nešto nauči, svi to znaju. Tako ti chatbotovi mogu znati puno više od bilo koje osobe, rekao je.

Ono oko čega se brine Hinton već se uvuklo u našu svakodnevicu: ljudima je već sada postalo teško razlikovati videozapise, tekstove i fotografije koje generira AI od onih koje je stvorio čovjek.

Hinton je također zabrinut da će umjetna inteligencija zamijeniti poslove poput pravnika asistenta, osobnog asistenta i drugih ‘dosadnih‘ poslova, a potencijalno i više u budućnosti.

Glavni znanstvenik Googlea Jeff Dean rekao je u izjavi da Google cijeni Hintonov doprinos tvrtki u proteklom desetljeću.

– Iskreno sam uživao u našim brojnim razgovorima tijekom svih ovih godina. Nedostajat će mi i želim mu svako dobro. Kao jedna od prvih tvrtki koja je objavila načela umjetne inteligencije ostajemo predani odgovornom pristupu razvoja AI-a. Kontinuirano pokušavamo razumjeti nove rizike dok istovremeno hrabro razvijamo inovacije. rekao je.

U ožujku su tehnološki milijarder Elon Musk i niz stručnjaka pozvali na stanku u razvoju AI sustava kako bi se omogućilo vrijeme u kojemu bi se provjerilo i uvjerilo jesu li sigurni.

Otvoreno pismo, koje je potpisalo više od 1000 ljudi, uključujući Muska i suosnivača Applea Stevea Wozniaka, potaknulo je izdavanje GPT-4, puno moćnije verzije tehnologije koju koristi ChatGPT.

Hinton u to vrijeme nije potpisao to pismo, ali je za The New York Times rekao da znanstvenici ne bi trebali “produbljivati razvoj AI-a dok ne shvate mogu li to kontrolirati”.

Nastavi čitati

Scena

Elon Musk: Twitter će omogućiti medijima da naplaćuju čitanja

Objavljeno

Piše

Glavni čovjek Twittera Elon Musk u subotu je izjavio da će korisnici njegove platforme moći izbjeći mjesečne naplate i od maja će im omogućiti da plaćaju po pročitanom članku.

Radi se o njihovom “one click” servisu koji bi, uvjeren je Musk, mogao biti dobitno rješenje i za medije i za javnost jer će medijske kompanije moći čitateljima naplatiti višu cijenu po članku bez potrebe čitatelja da plate pun iznos pretplate. Musk nije dodao koji će postotak uzimati Twitter niti je otkrio uslove koje će društvena mreža postaviti medijima.

Hoće li se to zaista dogoditi početkom mjeseca, teško je reći jer Musk ima naviku nešto pompozno najaviti i onda malo zakasniti s realizacijom.

No, možemo biti prilično sigurni da je ovaj novitet visoko na listi prioriteta jer Twitteru nakon serije loših poteza hitno treba nešto što bi moglo privući medije i korisnike koji su odlučili napustiti mrežu i pronaći alternativu. Alternativa je u ovom slučaju Bluesky na koji su s Twittera nedavno prešla velika imena kao što su Darth, Dril i AOC.

Najava nove usluge došla je u trenutku kada Musk pokušava namamiti podcastere i kreatore, kojima sugerira da započnu monetizirati sadržaj kroz uslugu Twitter Subscriptions (nekad poznat pod imenom Super Follows) i obećanje da Twitter neće uzimati postotak prvih 12 mjeseci, piše Index.

Sve su ovo objektivno kvalitetni potezi kojima se sanira šteta nastala Muskovim preuzimanjem Twittera i padom vrijednosti kompanije na iznos koji je više nego upola manji od onoga koji je Musk platio. Twitter Blue nije nadoknadio gubitke izazvane odlaskom oglašivača.

 

Nastavi čitati

Tehnomanija

Upozorenje šefa Googlea: Ne spavam noćima, ovo je otkriće važnije od vatre

Objavljeno

Piše

Izvršni direktor Googlea Sundar Pichai priznao je da ga ubrzan razvoj umjetne inteligencije (AI) drži budnim noćima, unatoč tome što njegova tvrtka ide ukorak s tehnologijom.

Pichai je rekao da ne razumije umjetnu inteligenciju u potpunosti, no siguran je da će ona jednog dana biti mnogo sposobnija od svega što smo dosad vidjeli.

– Uvijek sam mislio da je umjetna inteligencija najvažnija tehnologija na kojoj čovječanstvo radi. Čak i važnija od vatre, struje i svega što smo učinili kroz povijest, rekao je Pichai u intervjuu za CBS i priznao da je unatoč tome jako zabrinut zbog brzog i nekontroliranog napretka te tehnologije.

– Može biti vrlo štetno ako se sve pogrešno postavi. Nemamo sve odgovore, a tehnologija napredje brzo. Drži li me to budnim noćima? Apsolutno, rekao je Pichai.

Prošlog su mjeseca tehnološki čelnici, uključujući i Elona Muska, potpisali otvoreno pismo u kojem pozivaju na šestomjesečnu pauzu u istraživanju umjetne inteligencije, uz upozorenje da ta tehnologija izmiče kontroli. Supotpisnici tog pisma su i zaposlenici Googlea.

Pichai je umjetnu inteligenciju nazvao ‘crnom kutijom‘ koju još u potpunosti ne razumijemo. Dodao je da bi umjetnu inteligenciju trebalo regulirati.

– Svatko tko je neko vrijeme radio s umjetnom inteligencijom shvaća da je to nešto toliko drugačije i duboko da bi nam trebali društveni propisi da razmislimo kako se prilagoditi.

Pichai je zabrinut unatoč tome što i Google napreduje s AI chatbotom Bard, rivalom ChatGPT-u.

Google se smatrao vodećim u razvoju umjetne inteligencije, no kritiziraju ga zbog zaostajanja za konkurentima, uključujući i Microsoft, koji je uložio u OpenAI i koristi njihovu tehnologiju za pokretanje svoje tražilice Bing.

Pichai priznaje da su tvrtke možda požurile s razvojem te tehnologije bez da su u potpunosti razmotrile njezine nedostatke i rizike.
Jedna od stvari na koje trebamo paziti kada je AI u pitanju je ta utrka u kojoj se tvrtke natječu koja će prva imati nešto, pri čemu se potencijalni rizici i nedostaci gube iz vida, dodaje, prenosi agencija.

 

Centralna.ba

Nastavi čitati

Tehnomanija

Znanstvenici zapanjeni, na golemoj nakupini smeća usred oceana stvorio se zasebni ekosustav: ‘Dobro napreduju‘

Objavljeno

Piše

Velika pacifička nakupina smeća, dvostruko veća od države Teksas, najveća je nakupina plastike na svijetu

Velika nakupina smeća u Tihom oceanu – ili Great Pacific Garbage Patch – toliko je velika i tako je dugo prisutna da su se na njoj nastanila razna morska stvorenja koja inače nalazimo samo uz obalu. Naime, znanstvenici su otkrili životinjske zajednice, uključujući male rakove i žarnjake, koje sasvim dobro napreduju na toj 970.000 četvornih kilometara velikoj hrpi smeća koja pluta oceanom između obala Kalifornije i Havaja, piše CNN.

U novoj studiji objavljenoj u ponedjeljak u časopisu Nature Ecology & Evolution, tim znanstvenika otkrio je da je desetak vrsta beskralješnjaka, koji obično žive uz obalu, uspjelo preživjeti i razmnožavati se na otpadu koji već godinama pluta oceanom.

Istraživači pojašnjavaju kako ovo otkriće sugerira da plastični otpad u oceanu omogućuje stvaranje zasebnih ekosustava koje sačinjavaju bića koja inače ne bi mogla preživjeti na otvorenom moru.

Za razliku od organskih materijala koji se raspadaju i potonu za nekoliko mjeseci ili najviše za par godina, plastični otpad ostane plutati na površini mora značajno duže vrijeme, što raznim stvorenjima daje šansu da prežive i razmnožavaju se na otvorenom moru.

‘Bili smo jako iznenađeni kad smo vidjeli koliko su, zapravo, česta ta priobalna stvorenja koja sada žive na plastičnom otpadu. Našli smo ih na čak 70 posto otpada‘, kaže Linsey Haram s Nacionalnog instituta za hranu i poljoprivredu i glavna autorica studije.

image

Dr. Linsey Haram

Ocean Voyages Institute/Swns/Swns/Profimedia/Ocean Voyages Institute/swns/swns/profimedia

Haram i njezini kolege su ispitali 105 komada plastike koje su izdvojili iz te hrpe plutajućeg otpada između studenog 2018. i siječnja 2019. te na njima identificirali 484 morska beskralješnjaka koji pripadaju 46 zasebnih životinjskih vrsta, od kojih se njih 80 posto inače može naći samo u priobalnim staništima.

‘Prilično velik postotak životinja koje smo pronašli zapravo su priobalne vrste, a ne one koje inače žive na otvorenom moru kakve smo očekivali pronaći‘, kaže Haram.

image

Žarnjaci na komadu plastike

Smithsonian Institution

No pronašli su i dosta vrsta koje žive na otvorenom moru.

‘Na otprilike dvije trećine otpada pronašli smo obje zajednice koje se međusobno natječu za mjesto za život i utječu jedne na drugu na razne načine‘, kazala je Haram i dodala kako posljedice prisutnosti priobalnih vrsta daleko na otvorenom moru još nisu do kraja razjašnjene.

‘Vjerojatno se natječu za prostor i za izvore hrane – no možda i jedu jedni druge. Teško je znati što se točno događa, no vidjeli smo da neki priobalni žarnjaci jedu vrste koje žive na otvorenom moru, pa po tome znamo da ima slučajeva kad jedna vrsta lovi i jede drugu.‘

Nije još do kraja razjašnjeno kako su ta stvorenja dospjela na otvoreno more i kako su ondje uspjela preživjeti. Moguće je da su se samo povezli na komadima plastike koji su otplutali na otvoreno more ili su kolonizirali plastične predmete kad su ovi već bili u oceanu.

image

Morska bića koja su se nastanila na komadima plastike

Smithsonian Institution/Swns/Swns/Profimedia/Smithsonian Institution/swns/swns/profimedia

Ocean plastike

Velika pacifička nakupina smeća, dvostruko veća od države Teksas, najveća je nakupina plastike na svijetu.

Pet velikih vrtložnih oceanskih struja vuku smeće prema centru i drže ga ondje što stvara ogromni vrtlog otpada.

Pogrešno je misliti da se radi o nekakvom otoku smeća, kaže Matthias Egger iz organizacije The Ocean Cleanup (prev. ‘čišćenje oceana‘) koja pokušava ukloniti plastiku iz oceana.

‘Ako ste tamo vani, u početku vidite samo nepregledni plavi ocean‘, kazao je Egger koji je pomogao u izradi studije prikupljanjem uzoraka otpada mrežom.

‘To se može usporediti s gledanjem noćnog neba. Ako pogledate gore, vidite te male bijele točkice. Tako otprilike izgleda i to smeće. Nakupina otpada nije gusta, ali tog smeća ima jako puno, pa što duže gledate, vidite ga sve više i više.‘

image

Ocean Cleanup projekt

The Ocean Cleanup/cover Images/instarimages.com/Instar Images/Profimedia/The Ocean Cleanup/cover Images/instarimages.com/instar Images/profimedia

Inicijativa Ocean Cleanup procjenjuje da je u nakupini oko 1,8 bilijuna komada plastike koja ukupno teži oko 80.000 tona. Najveći udio te plastike dolazi od industrije ribolova, a između 10 i 20 posto otpada može se povezati s tsunamijem koji je 2011. pogodio Japan.

Prema izvještaju Programa Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP), na svijetu se godišnje proizvede oko 460 milijuna tona plastike godišnje, što je količina koja će se – ukoliko nešto hitno ne poduzmemo – utrostručiti do 2060.

Na svijetu se reciklira samo devet posto plastike, prema izvješću UNEP-a. S čak 22 posto plastičnog otpada se vrlo loše upravlja i on završi kao smeće, a velike količine na kraju dospiju u oceane.

Znanstvenici su upozorili da se od 2005. godine količina plastičnog otpada u svjetskim morima povećava brzinom bez presedana.

‘Problem postaje sve veći i veći svake minute‘, kaže Egger. ‘Stalno nalazimo kornjače zapletene u izgubljene ribarske mreže. Ponekad su to samo leševi kornjača. Vidimo da mnoge životinje gutaju komadiće plastike. A tu su i razne kemikalije koje onečišćuju more.‘

image

Ocean Cleanup projekt

The Ocean Cleanup/cover Images/instarimages.com/Instar Images/Profimedia/The Ocean Cleanup/cover Images/instarimages.com/instar Images/profimedia

Organizacija Ocean Cleanup je izradila ogroman sustav prikupljana otpada. Radi se o svojevrsnoj barijeri u obliku slova U s mrežom ispod površine vode. Ta se mreža kreće zajedno s morskim strujama i prikuplja plastični otpad koji pluta po površini.

‘Želimo vidjeti kakav utjecaj ovaj sustav ima na morski život. I kad se uvjerimo da je to za okoliš korisno, sustav ćemo povećati‘, kaže Egger.

No čišćenje mora je samo dio rješenja. Studija objavljena prošli mjesec pokazala je da će se bez hitne akcije, količina plastike u oceanima do 2040. povećati 2,6 puta.

Prošle je godine na UN-ovoj Skupštini posvećenoj okolišu usvojena povijesna rezolucija kojoj je cilj prekinuti zagađivanje prirode plastikom i do 2024. stvoriti sporazum o zagađenju – zakonski obvezujući dogovor koji bi se usredotočio na kompletan životni ciklus plastike, od njezine proizvodnje i dizajna pa do recikliranja i uklanjanja.

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

BiHprije 2 sata

Novotravničanin “sređivao” poslove u policiji i kasnije sve priznao na Sudu

Optuženi Rejhan R. (1980.) i Kenit Č. (1994.), sporazumno su priznali krivicu, nakon čega su u Sudu BiH oglašeni krivim...

Sportprije 2 sata

Sarajevo rutinski pobijedilo Zvijezdu

Nogometaši Sarajeva pobijedili su na stadionu “Asim Ferhatović Hase” u 9. kolu Premijer lige BiH ekipu Zvijezde 09 rezultatom 2:0...

BiHprije 2 sata

NOVA TRAGEDIJA U BIH: Iz vatrenog oružja ubijen muškarac

U naselju Miladije kod Tuzle večeras se dogodilo ubistvo, a stradao je muškarac, ranije je objavio portal “Avaza”. Ovo ubistvo...

Muzikaprije 2 sata

Željko Bebek: ‘Vrijeme ti pokaže da puno ljudi ne zaslužuje tvoje povjerenje’

Bosanskohercegovački i hrvatski glazbenik Željko Bebek (77) jedan je od najpoznatijih glazbenika u regiji koji u zagrebačkoj Areni Zagreb 28....

BiHprije 6 sati

Organizirani “udar” na legitimne hrvatske interese u Zeničko-Dobojskoj županiji

U posljednje vrijeme primjećujemo zabrinjavajući trend unutar političkog pejzaža Bosne i Hercegovine. Određeni političari, umjesto da promoviraju jedinstvo i suradnju...

Sportprije 7 sati

City šokantno poražen na gostovanju kod Wolvesa, United ponovo izgubio na Old Traffordu

Zanimljivo popodne u engleskom Premiershipu je iza nas, a u njemu je viđeno nekoliko iznenađenja na šest utakmica koji su...

BiHprije 7 sati

Uhićen Luka Čokara koji je napao i opljačkao župnika u Kaknju

Sarajevska policija sinoć je u 21.25 sati uhitila Luku Čokaru (2001) iz Kaknja za kojim je bila raspisana potjera MUP-a...

BiHprije 9 sati

VELIKO PRIZNANJE: Vitežanka Katarina Kafadar sudjelovala na panelu zajedno sa Matom Rimcem

Direktorica firme Ovnak iz Viteza i predsjednica udruge Poslodavaca Vitez Katarina Kafadar danas je u Livnu imala čast zajedno sa...

Oglas
Oglas