- oglas -

Moody‘s: Europi prijeti teška recesija

Pročitajte i ovo

Nesreću su uzrokovali hercegovački tajkun i sin drugog tajkuna

TEŠKU prometnu nesreću u kojoj su poginuli Boris (35) i Marijana (34) Krstić te njihov 9-godišnji sin, a teško je...

Uvjerljivo najbizarnija pizza koju ćete vidjeti: Kladimo se da vam nikad ne bi palo napamet upotrijebiti ove sastojke

Jelo je to koje dolazi u slanoj i slatkoj verziji. Vidjeli ste u životu vjerojatno stotine vrsta pizza, ali kladimo...

Uskoro u svemir šaljemo dvije posebne letjelice i to na možda i najzanimljiviju misiju do sada

Misija će biti lansirana oko 2030. godine i zvat će se Tianwen 4, a cilj ove ekspedicije bit će slanje...
- Advertisement -

Prekid isporuke plina preko plinovoda Sjeverni tok 1 prouzročio je drastičan porast cijena plina na europskom tržištu za 35 posto u odnosu na petak. Na nizozemskoj burzi plina TTF, koja se uzima kao pokazatelj kretanja cijene plina, u ponedjeljak je cijena megavat sata plina porasla za 72,5 eura te iznosi 281 euro, što je 35 posto više nego u petak.

- Advertisement -

Ruski državni koncern Gazprom je u subotu objavio kako do daljnjega prekida isporuku plina preko plinovoda Sjeverni tok 1, a kao razlog je naveden kvar na jednoj od turbina za povećanje tlaka plina u plinovodu, prenosi Index.hr.

Europska unija je u ponedjeljak iznova okrivila Kremlj za smanjenje isporuke plina i okarakterizirala zatvaranja Sjevernog toka 1 na neodređeno vrijeme kao političku odluku i “oblik vođenja rata”.


“Sjeverni tok 1 nije jedini plinovod iz Rusije prema Europi. Postoje dodatne mogućnosti isporuke plina”, rekao je predstavnik Europske komisije. I proizvođač spomenute turbine Siemens je priopćio kako ne postoje tehnički razlozi za zaustavljanje protoka plina.

Rusija optužuje Zapad

Službena Moskva je optužila Zapad i njegove sankcije prema Rusiji navela kao glavni razlog prekida isporuke preko Sjevernog toka 1.

“Mi smo svjedoci beskrajnih pokušaja da se odgovornost za ono što se događa prebaci na nas. Mi odbacujemo ove optužbe i ustrajemo na tome da krivnja da smo došli do ove situacije leži na Zapadu”, rekao je glasnogovornik ruske vlade Dimitrij Peskov.

Neki analitičari procjenjuju da je najnoviji pritisak Moskve povezan s prošlotjednim izjavama nekih vodećih europskih političara, poput njemačkog kancelara Olafa Scholza, koji su izrazili zadovoljstvo činjenicom da su spremnici plina popunjeni bolje od očekivanog, nakon čega je cijena plina pala.

Moody’s objavio upozorenje Europi

Agencija za kreditni rejting Moody’s upozorila je da će potpuni prekid isporuke ruskog plina vjerojatno dovesti do teške recesije u Europi i daljnjeg povećanja ionako visoke inflacije.

Rečeno je da su najizloženije tvrtke u energetski intenzivnim sektorima kao što su kemijski, automobilski i proizvodni sektori. Dodaje se da će europska komunalna poduzeća također biti među najizloženijima uglavnom zbog svoje neizravne izloženosti višim cijenama plina i električne energije.

Najnovije vijesti

Nesreću su uzrokovali hercegovački tajkun i sin drugog tajkuna

TEŠKU prometnu nesreću u kojoj su poginuli Boris (35) i Marijana (34) Krstić te njihov 9-godišnji sin, a teško je...

Uvjerljivo najbizarnija pizza koju ćete vidjeti: Kladimo se da vam nikad ne bi palo napamet upotrijebiti ove sastojke

Jelo je to koje dolazi u slanoj i slatkoj verziji. Vidjeli ste u životu vjerojatno stotine vrsta pizza, ali kladimo se da vam je ova...

Uskoro u svemir šaljemo dvije posebne letjelice i to na možda i najzanimljiviju misiju do sada

Misija će biti lansirana oko 2030. godine i zvat će se Tianwen 4, a cilj ove ekspedicije bit će slanje dvije svemirske letjelice. Posljednjih godina Kinezi...

Tisuće Teslinih robota radit će u njihovim tvornicama

Robot bi trebao obavljati dosadne i ponavljajuće poslove i tako pomoći radnicima u njihovim tvornicama. Kada je Tesla najavila svog prvog humanoidnog robota, Elon Musk...

Znanstvenici došli do zapanjujućih podataka o mravima: ‘Fascinantno je to što smo otkrili’

Postoji više od 12.000 poznatih vrsta mrava, koji su općenito crne, smeđe ili crvene boje i imaju tijelo segmentirano u tri dijela. U rasponu...

Povezane vijesti