- oglas -

MINISTARSTVO: Deset osoba u Federaciji pod nadzorom zbog prevencije zaraze koronavirusom

Pročitajte i ovo

Franjevci na Cvjetnicu u polupraznom Jeruzalemu na kućni prag donosili maslinove grančice

 Zaštićeni maskama i rukavicama, franjevački svećenici su u nedjelju na Cvjetnicu u polupraznom Jeruzalemu na kućni prag donosili maslinove...

U Čitluku još dvije osobe zaražene koronavirusom

  U Hercegovačko-neretvanskom kantonu potvrđena su još dva slučaja zaraze koronavirusom. Iz Štaba Civilne zaštite tog kantona kazali su kako se...

Udruženje banaka BiH savjetuje penzionerima da izbjegnu gužve prvog dana isplate penzija

  Udruženje banaka BiH nasavjetovalo je penzionere iznad 65 godina starosti da izbjegnu gužve prvog dana isplate penzija kako bi...

 

Na području Federacije BiH dosad nije registriran nijedan sumnjiv ili pozitivan slučaj bolesti izazvane novim koronavirusom (COVID-19).

Međutim, epidemiološka situacija u svijetu se brzo mijenja te se pojava COVID-19 može očekivati i u Federaciji, odnosno Bosni i Hercegovini.

U priopćenju za javnost Federalnog ministarstva zdravstva (FMZ) navodi se da se u FBiH u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), po Naredbi Kriznog štožera Federalnog ministarstva zdravstva (FMZ), provode mjere pojačanog epidemiološkog nadzora na graničnim prijelazima ali i unutar FBiH.

Cilj je rano otkrivanje potencijalnih slučajeva COVID-19 da bi se, kontrolom osoba s kojima su bili u kontaktu, poduzimale mjere za dalje sprječavanje širenja virusa.

To podrazumijeva „ulazni screening“ za putnike koji dolaze s područja Kine u smislu da putnici ispunjavaju sanitarni upitnik, te se podaci o ulascima dostavljaju nadležnim zdravstvenim institucijama, a putnicima daju preporuke i broj telefona koji trebaju kontaktirati u slučaju pojave simptoma bolesti.

Strani i bh. državljani sa stalnim ili privremenim boravkom u Federaciji BiH (koji se vraćaju s područja Kine) stavljaju se, u suradnji s nadležnim inspekcijskim tijelima, pod zdravstveni nadzor (obvezno svakodnevno javljanje nadležnoj epidemiološkoj službi i samoizolacija kod kuće u vremenu od 14 dana).

– U veljači je, na području FBiH 26 osoba, stavljeno pod zdravstveni nadzor. Obzirom da je za pojedine istekao inkubacijski period, trenutno je deset osoba pod zdravstvenim nadzorom – navodi se.

Odlukom Kriznog štožera FMZ od danas se iste mjere na granici, kao i unutar FBiH, odnose i na putnike s područja Italije, Južne Koreje i Irana.

– Pozivamo sve bh. i strane državljane koji imaju stalni ili privremeni boravak u FBiH, a unazad sedam dana vratili su se u BiH iz Italije, Južne Koreje i Irana da se telefonom, bez obzira da li imaju simptome bolesti ili ne, jave svom nadležnom županijskom zavodu za javno zdravstvo radi savjetovanja o daljnjem postupanju, te da ostanu u kućnoj samoizolaciji.

U slučaju pojave simptoma respiratorne bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, otežano disanje) trebaju telefonom odmah obavijestiti županijski zavod za javno zdravstvo ili hitnu pomoć – ističe se.

Krizni štožer FMZ, u cilju sigurnosti učenika i nastavnika, preporučuje otkazivanje ekskurzija i organiziranih školskih putovanja u Italiju. Svim građanima se preporučuje izbjegavanje putovanja u Kinu, Italiju, Južnu Koreju i Iran.

– Za učinkovit odgovor na pojavu novog koronavirusa u našoj državi potrebna je maksimalna odgovornost, suradnja i zajedništvo kako zdravstvenih institucija i ustanova, tako i drugih javnih institucija na svim razinama vlasti, medija, kao i svakog građanina pojedinačno – ističe se.

S tim u vezi, podsjećaju na opće preporuke za stanovništvo za smanjenje rizika od akutnih respiratornih i drugih infekcija (poput gripe čija je sezona u tijeku), a odnose se i na smanjenje rizika od novog koronavirusa i treba ih se pridržavati.

– Često prati ruke korištenjem vode i sapuna (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku, na bazi alkohola. Prilikom kašljanja ili kihanja pokriti usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom (baciti maramicu, odmah nakon korištenja) i oprati ruke.

Izbjegavati dodirivanje očiju, nosa i usta neopranim rukama. Izbjegavati blizak kontakt sa osobama koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu, kašlju i otežano dišu. Potrebno je držati distancu (od najmanje jedan metar) između ljudi posebno onih koji kašlju, kišu i imaju povišenu temperaturu.

Ako imate povišenu temperaturu, kašljete i otežano dišete, potražite medicinsku pomoć, prethodno telefonom zdravstvenom radniku naglasite povijest putovanja – navodi se.

U priopćenju se naglašava da Krizni štožer FMZ aktivno prati situaciju koja se jako brzo mijenja, te će se u skladu s aktuelnom situacijom mijenjati i mjere i preporuke.

– Više informacija o novom koronavirusu, te druge preporuke za stanovništvo i zdravstvene radnike dostupni su na web stranicama Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH – navodi u priopćenju za javnost FMZ.

IZVOR: pogled.ba

Najnovije vijesti

Franjevci na Cvjetnicu u polupraznom Jeruzalemu na kućni prag donosili maslinove grančice

 Zaštićeni maskama i rukavicama, franjevački svećenici su u nedjelju na Cvjetnicu u polupraznom Jeruzalemu na kućni prag donosili maslinove...

U Čitluku još dvije osobe zaražene koronavirusom

  U Hercegovačko-neretvanskom kantonu potvrđena su još dva slučaja zaraze koronavirusom. Iz Štaba Civilne zaštite tog kantona kazali su kako se radi o osobama iz Čitluka.U...

Udruženje banaka BiH savjetuje penzionerima da izbjegnu gužve prvog dana isplate penzija

  Udruženje banaka BiH nasavjetovalo je penzionere iznad 65 godina starosti da izbjegnu gužve prvog dana isplate penzija kako bi sedmica isplata protekla uz najmanje...

Novosti za vozače kamiona pri ulasku u R Sloveniju

 Policijski ataše Veleposlanstva Slovenije u Bosni i Hercegovini proslijedio je Ministarstvu sigurnosti BiH i Graničnoj policiji BiH informaciju Operativnog stožera slovenske policije,  a koji...

Bh. državljanka preminula u Italiji od zaraze koronavirusom

 Bosanskohercegovačka državljanka Alma Scula preminula je u italijanskoj Ravenni nakon što je zaražena koronavirusom, objavili su italijanski mediji.-Virus oduzeo 38-godišnju Almu – objavio je...

Povezane vijesti