- oglas -

Međugorje obilježava 39. obljetnicu Gospinih ukazanja

Pročitajte i ovo

Koronavirus pokosio igrače Širokog Brijega

U subotu je na Koševu odigran susret između FK Sarajevo i NK Široki Brijeg, iako je isti bio upitan...

Uživajte i danas u sunčanom vremenu

U BiH danas se očekuje sunčano vrijeme.U Bosni u jutarnjim satima i dio prijepodneva po kotlinama magla i niska...

Irska uvodi najstrože mjere u Europi

Irski premijer Micheal Martin potvrdio je u ponedjeljak povratak te zemlje u najvišu razinu restrikcija u borbi protiv koronavirusa,...
- Advertisement -

Domaći vjernici sa svojim zavjetima i molitvama hodočaste danas Kraljici mira u Međugorje, gdje se obilježava 39. godišnjica od ukazanja Blažene Djevice Marije.

S obzirom na pojavu koronavirusa ove godine hodočasnika je znatno manje, a stranaca gotovo da i nema.

“Hodočasnici iz stranih zemalja nisu došli zbog situacije kakva jeste. Ima naših domaćih hodočasnika i onih što su u Međugorje stigli prije pojave korone”, istaknuli su u Uredu za informacije u Međugorju.

Program za 39. obljetnicu Gospinih ukazanja jednak je kao i ranijih godina, a s obzirom na to da će se središnje misno slavlje održati na otvorenom bit će ispunjeni i epidemiološke mjere zaštite.

Svete mise na hrvatskom jeziku održat će se u 6, 7, 8, 9, 11 i 19 sati s tim da je u 19 sati središnje misno slavlje. Svećenici danas hodočasnike ispovijedaju od pet sati ujutro.

Po riječima šestero vidjelaca, tada djece, prvo ukazanje Gospe imali su 24. lipnja 1981. godine. No, tada su se prestrašili i pobjegli kućama te su se vratili sljedećeg dana na brdo Crnicu iznad mjesta Podbrda kada im se Gospa ponovno obratila zbog čega se 25. lipnja slavi kao obljetnica ukazanja. Od tada do danas pojedini vidioci imaju svakodnevna ukazanja, a nekima od njih se Gospa ukazuje jednom mjesečno ili godišnje.

Kako su se izvješća o ukazanjima ponavljala, s vremenom je Međugorje postalo jednim od poznatijih svjetskih marijanskih hodočasničkih odredišta, a to malo hercegovačko mjesto godišnje posjeti više od milijun hodočasnika.

Sveta Stolica 2010. utemeljila je posebno povjerenstvo pod vodstvom kardinala Camilla Ruinia koje je istraživalo fenomen međugorskih ukazanja. Rezultati su predani u nadležnost Kongregacije za nauk vjere, nakon čega su proslijeđeni Svetom Ocu te se očekuje izricanje pravorijeka.

Talijanski mediji navode kako je povjerenstvo utvrdilo da su autentična svjedočenja o prvih sedam dana Gospinih ukazanja. Izvješće još nije službeno objavljeno i još se čeka konačna riječ pape Franje.

Bild.ba

Najnovije vijesti

Koronavirus pokosio igrače Širokog Brijega

U subotu je na Koševu odigran susret između FK Sarajevo i NK Široki Brijeg, iako je isti bio upitan...

Uživajte i danas u sunčanom vremenu

U BiH danas se očekuje sunčano vrijeme.U Bosni u jutarnjim satima i dio prijepodneva po kotlinama magla i niska oblačnost. Jutarnja temperatura od 2 do...

Irska uvodi najstrože mjere u Europi

Irski premijer Micheal Martin potvrdio je u ponedjeljak povratak te zemlje u najvišu razinu restrikcija u borbi protiv koronavirusa, koje će trajati šest tjedana.Razina...

Životni put Nikoline Baškarad / “San mi je vratiti se u Travnik”

Nikolina Baškarad rođena 04.01.1976. godine u Travniku, Bosna i Hercegovona. Nakon srednje škole jedno vrijeme se bavi glazbom i glumi u amaterskom kazalištu u...

Stipo Đapić “Biber” za Centralnu: Došlo je vrijeme da im zajedno zabiberimo

U kultnoj livanskojj pizzeriji M3 dočekao nas je kandidat za gradonačelnika Grada Livna Stipe Đapić – Biber , u neuobičajnoj ulozi za njega. Sjedio...

Povezane vijesti