Poveži se s nama

BiH

Marinko Čavara: HDZ BiH neće odustati od izmjena Izbornog zakona!

Objavljeno

Predsjednik Federacije BiH i dopredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara u intervjuu za naš portal politika24.net ocjenjuje mjere koje Vlada FBiH poduzima kako bi pomogla gospodarstvenicima i stanovništvu FBiH,  komentira najave lidera SDA Bakira Izetbegovića o „razbijanju okova“ nakon izbora 2022. godine,  govori o  predviđanjima oko izmjena Izbornog zakona u naredno vrijeme, govori o dinamici rada Radne grupe u svezi Federacije BiH,  objašnjava što će se dogoditi ukoliko ne dođe do promjene Izbornog zakona do 2022. godine, te iznosi svoja očekivanja od novog visokog predstavnika Christiana Schmidta

www.politika24.net: Nalazimo se u pandemiji koronavirusa. Gospodarstva svih zemalja su ugrožena. Kako ocjenjujete mjere koje Vlada FBiH poduzima kako bi pomogla gospodarstvenicima, odnosno stanovništvu FBiH?

Vlada Federacije BiH uradila je puno, obzirom na sredstva koja ima na raspolaganju. Od samog početka pandemije govorim da je, uz poštivanje mjera, nužno osigurati funkcioniranje gospodarstva, jer nijedna mjera Vlade ne može nadoknaditi gospodarsku aktivnost. U zadnje vrijeme često čujemo komentare kako bi najbolje bilo sve zatvoriti i da bi time sve bilo riješeno, smanjio bi se broj zaraženih, a samim tim i pandemija. To zasigurno treba biti zadnja mjera i prihvatljiva je u slučaju drastičnog pogoršanja epidemiološke situacije. Jer ni u jednoj državi potpuno zatvaranje nije zaustavilo epidemiju. S druge strane, naša ekonomija je slaba i teško da bi izdržala još jedno zatvaranje bez težih posljedica, a posebno na broj uposlenih. Također, trebamo biti svjesni da proračun Federacije BiH nije toliko velik da bi se moglo ići  sa značajnijim potporama gospodarstvu. Unatoč pandemiji, ne možemo obustaviti gospodarsku aktivnost, jer bi time ugrozili mnoga radna mjesta, a to bi dodatno otežalo i ovako teško ekonomsko – socijalno stanje u Federaciji BiH i BiH.

 www.politika24.net: Kako komentirate najave lidera SDA Bakira Izetbegovića o „razbijanju okova“ nakon izbora 2022. godine? Što se krije iza jedne takve izjave?

Oglas

Čitava bošnjačka politička elita zagovara dominaciju muslimana – Bošnjaka kroz građanski model, jer smatraju da Bošnjaci po popisu iz 2013. čine relativnu većinu u BiH i misle da na to imaju pravo. Svjesni su da po postojećim ustavima F BiH i BiH to ne mogu i zato traže promjenu koncepta uređenja F BiH i BiH ravnopravnih konstitutivnih naroda u građanski putem kojeg bi većinski narod apsolutno vladao. Na sličan način, devedesetih nisu prihvatili mirovne sporazume za BiH i uveli nas u krvoproliće rata. Ako tvrde da nije moguć miran razlaz u BiH onda moraju biti svjesni da nije moguć miran proces promjene koncepta uređenja države. Pogotovo što je postojeće uređenje dio mirovnih sporazuma kojima je zaustavljen rat a djeluju tako kao da ga prizivaju. To ponekad i najavljuju da su spremni za drugo poluvrijeme i da namjenska industrija radi za izvoz i za ne daj Bože…, a u kojoj nikakvog nadzora nemaju nebošnjaci.

Predvodnik takvih djelovanja je Bakir Izetbegović koji svojim izjavama otvoreno najavljuje potpuno isključivanje hrvatskog konstitutivnog naroda u upravljanju sudbinom ove države i sudbinom svog naroda, odnosno brisanje hrvatskog naroda kao političkog subjekta, kako u Federaciji BiH, tako i u državi BiH. Takvim izjavama žele prevariti javnost i opravdati svoje antidaytonsko djelovanje koje je suprotno Ustavu FBiH i BiH.  Žele uspostaviti građansku državu kako bi većinskom bošnjačkom narodu osigurali samostalno upravljanje državom bez ikakvih smetnji konstitutivnih naroda Hrvata ili Srba.

www.politika24.net: Kakva su Vaša predviđanja oko izmjene Izbornog zakona u naredno vrijeme? Održavaju se konkretni sastanci, u posljednje vrijeme formirane su i radne grupe. Očekujete li konačan dogovor?  Zašto bošnjačke stranke izbjegavaju provedbu sporazuma iz lipnja prošle godine?

Jasno je da će SDA i druge bošnjačke stranke učiniti sve da odugovlače proces razgovora i pregovora kako se do izbora ne bi promijenio Izborni zakon. I, upravo iz tog razloga im ne odgovara provedba sporazuma iz lipnja  prošle godine, jer se taj sporazum odnosi upravo na izmjene Izbornog zakona. HDZ BiH, od samog početka pregovora, pokazao je spremnost i volju za iznalaženjem rješenja sukladnih ustavu i zakonu, odnosno provedbu Odluke Ustavnog suda BiH, rješenja kojima će se osigurati ustavna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda. Međutim, očito je da SDA to ne odgovara, da se ne uklapa u njihov plan „skidanja okova“, te na sve moguće načine nastoje izbjeći izmjene Izbornog zakona. HDZ BiH neće odustati i dalje će pregovarati i dogovarati. jer samo tako možemo postići kompromis i napredak po pitanju izmjena Izbornog zakona.

Oglas

Što se tiče radnih grupa i pregovora, predvodim izaslanstvo HDZ-a BiH u radnoj grupi u svezi Federacije BiH, te mogu kazati da kontinuirano održavamo sastanke na kojima razmatramo svu problematiku u Federaciji BiH i moguća rješenja.

www.politika24.net: Nadamo se da će u BiH doći do promjene Izbornog zakona do 2022. godine. No, što ukoliko se to do tada ne dogodi, kakva su Vaša predviđanja?

Ponavljam, HDZ BiH neće odustati od izmjena Izbornog zakona i zasigurno će dati sve od sebe da toga i dođe. Međutim, ukoliko se to ne dogodi, bojim se da bi Hrvati kao politički subjekt izgubili svoju političku poziciju u Federaciji BiH i BiH. Ukoliko ne dođe do izmjena Izbornog zakona, to će omogućiti SDA da ostvari svoj plan, da popuni Domove naroda u Parlamentu FBiH i Parlamentarnoj skupštini BiH, a da o izboru za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i ne govorim. Ukoliko ne dođe do izmjena Izbornog zakona, izjave Bakira Izetbegovića o tome da većina treba vladati manjinom će se ostvariti. Ovo nije nikakvo zastrašivanje, ovo su samo činjenice. I koliko god smo nekome dosadili s pričom o izmjenama Izbornog zakona, moramo shvatiti da samo na taj način možemo osigurati ustavnu ravnopravnost hrvatskog naroda i izbor legitimnih predstavnika hrvatskog naroda na svim razinama vlasti. HDZ BiH zajedno sa strankama okupljenim oko HNS-a BiH naći će načina da zaštiti suverenitet hrvatskog naroda ukoliko on bude pogažen nakon izbora 2022. uspostavom vlasti u Federaciji BiH bez predstavnika Hrvata.

www.politika24.net: Što očekujete od novog visokog predstavnika Christiana Schmidta?

Oglas

Od novog Visokog predstavnika očekujem jedan zaokret u ponašanju u odnosu na trenutnog i pozdravljam inicijativu Njemačke da se promijeni Visoki predstavnik. Nadam da će novi imati više sluha za stvarne probleme u Federaciji BiH i BiH, da će bolje razumjeti odnose među konstitutivnim narodima i da će doprinijeti stvaranju uvjeta za zatvaranje Ureda Visokog predstavnika, odnosno pomoći da se integriramo u Europsku uniju. Nijedna međunarodna institucija, a ni dužnosnik ne bi trebali isključiti dogovor političkih predstavnika u BiH, niti davati prednost jednima ili drugima, nego pomoći postizanju dogovora.

( politika24.net )

Oglas

BiH

KINA I SAUDIJSKA ARABIJA ZAJEDNO ULAZE U BIH: OSNIVANJE ZAJEDNIČKE FIRME ZA PROIZVODNJU ČELIKA

Objavljeno

Piše

U saradnji s Saudijskom Arabijom, Kina planira uspostaviti zajedničko privredno društvo u Bosni i Hercegovini, a ovaj korak odobrilo je Konkurencijsko vijeće BiH.

Proizvodne gigante, saudijsku naftnu kompaniju Saudi Arabian Oil Company (Aramco) i kineskog proizvođača čelika Baoshan Iron & Steel Ltd. (Baosteel), povezat će i državni fond Kraljevine Saudijske Arabije Public Investment Fund Tower.

Uprkos pojedinim nejasnoćama u rješenju Konkurencijskog vijeća, Kina i Saudijska Arabija planiraju zajedno djelovati u proizvodnji i prodaji teških čeličnih ploča i direktno reduciranog željeza u BiH.Većinski vlasnički udio u novoj kompaniji bit će podijeljen tako da Kinezi posjeduju 50%, dok saudijski naftni gigant i fond imaju po 25%.

Oglas

Zanimljivo je da rješenje Konkurencijskog vijeća ističe kako planirano zajedničko ulaganje neće utjecati na konkurenciju u BiH i da nijedan od učesnika koncentracije nema aktivnosti u zemlji.

Uprkos tome, tržište BiH definirano je kao relevantno geografsko tržište u postupku odobravanja koncentracije.

Nastavi čitati

BiH

APEL ZA POMOĆ: Maleni anđeo treba našu pomoć!

Objavljeno

Piše

Obitelj se obratila  u našu redakciju, sa zamolbom da objavimo apel za pomoć njezinom bolesnom djetetu.

Adem se trenutno nalazi u Instanbulu, a bit će još deset dana u Turskoj. Adem Tričić je devetomjesečna beba koja boluje od Ductus Arteriosus. Moj sin je trebao imati operaciju 20.2 utorak ali je imao puno infekcija u sebi i otkazana mu je operacija . Adem ima pretrage u subotu ovu ako sve bude uredu imat ce operaciju srca u ponedjeljak .

Ademovu obitelj troskovi koštaju mnogo, pa mole za pomoć.

Oglas

Sama operacija košta  7000 eura plus hotel avionske karte .
I troškovi kad dođe u BIH, poslije operacije mu sve treba za higijenske potrebe, a nismo u mogućnosti da mu sve kupimo.
Adem ima 5.800 kg sa 10 mjeseci.
Zamoljavam sve dobre ljude koji su u mogućnosti da mi pomognu ili podijele ja im se najviše zahvaljivam od srca
Broj žiro računa : 1613000099016006
Majka bebe : Suada Hrustanović.
Broj telefona: 062-893-881

Nastavi čitati

BiH

Ismet Gavrankapetanović ipak nije dobio saglasnost za funkciju direktora KCUS-a

Objavljeno

Piše

Federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac i zvanično nije dao saglasnost za imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora KCUS-a, saznaje Klix.ba.

To znači da će konkursna procedura za imenovanje novog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu biti ponovljena.

Federalno ministarstvo zdravstva obavijestilo je danas Upravno vijeće Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu da ne daje saglasnost na imenovanje prof.dr. Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora KCUS-a.

Naime, dana 29.12.2023. godine ovo ministarstvo je zaprimilo zahtjev Upravnog vijeća KCUS-a za davanje suglasnosti na Odluku o izboru Gavrankapetanovića za generalnog direktora KCUS-a, sukladno članku 66. Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Oglas

“U međuvremenu, Ministarstvo je zaprimilo više prigovora kojima se osporava procedura izbora, te je bilo u obvezi ispitati da li je konkretno imenovanje zasnovano na Zakonu i propisima donijetim na temelju Zakona. U cilju zakonitog i transparentnog postupanja u postupku izdavanja suglasnosti, Ministarstvo je zatražilo od Upravnog vijeća KCUS-a da dostavi kompletnu dokumentaciju, vezano za natječaj, prijave i dokumentaciju kandidata, zapisnike i ostalo, te zatražilo mišljenje drugih institucija, obzirom da je prvobitno dostavljena samo Odluka Upravnog vijeća”, navode iz Ministarstva zdravstva FBiH.

Ističu da su uvidom u dostavljeni spis utvrđene nepravilnosti po više osnova u dostavljenoj dokumentaciji prof.dr. Gavrankapetanovića te da Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i propisima donijetim na temelju ovog zakona, utvrđeni uvjeti za generalnog direktora nisu u cijelosti ispunjeni, zbog čega se nije mogla dati suglasnost na traženo imenovanje sukladno ovlastima iz članka 66. Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

“Napominjemo da je navedeno detaljno obrazloženo u aktu Federalnog ministarstva zdravstva o nedavanju suglasnosti koji je upućen Upravnom vijeću KCUS i Vladi Federacije BiH. Ministar Rimac iznimno poštuje kredibilitet prof.dr. Gavrankapetanovića radi čega ističemo da je odluka ministra Rimca isključivo pravne prirode, a nikako motivirana političkim ili bilo kojim drugim pritiscima i razlozima. Nadalje napominjemo da niti jednim propisom nije definiran rok za davanje suglasnosti za izbor generalnog direktora, a kako se špekuliralo u javnosti. S tim u svezi, treba uzeti u obzir i da je dokumentacija tražena od Upravnog vijeća KCUS-a kompletirana tek 09.02.2024. godine. Posebno naglašavamo da rad i funkcioniranje Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu niti u jednom trenutku nisu ugroženi, s obzirom na to da još traje mandat privremenog Upravnog vijeća i v.d. direktora. Daljnja procedura, nakon nedavanja suglasnosti na imenovanje generalnog direktora, u nadležnosti je Upravnog vijeća KCUS-a, sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti”, zaključili su iz Ministarstva zdravstva FBiH.Retrospektiva

Podsjetimo, Gavrankapetanović je bio prvorangirani na listi koju je sačinila Komisija za provođenje postupka izbora kandidata za generalnog direktora KCUS-a.

Oglas

Nakon obavljenih intervjua, lista je dostavljena Upravnom odboru KCUS-a koji je imenovano Gavrankapetanovića za direktora, ali je bila potrebna i saglasnost ministra zdravstva Nediljka Rimca koji je dodatno zatražio određene provjere o završenom studiju zdravstvenog menadžmenta i validnosti diplome prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića.

Ismet Gavrankapetanović je nakon dostavljene dokumentacije dobio maksimalan broj bodova, odnosno 75. U utrci za poziciju direktora najveće zdravstvene ustanove u BiH bili su i Alen Pilav koji je dobio 68 bodova i Mevludin Mekić koji je dobio 63 boda.

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković nedavno je, govoreći o imenovanju Gavrankapetanovića, kazao da je ovaj proces na površinu izbacio prljavštinu za koju se znalo da postoji te je najavio krivične prijave protiv odgovornih ukoliko aktuelni direktor Opće bolnice u Sarajevu ne bude imenovan za direktora KCUS-a.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Objavljujemo detalje ubistva u Tuzli: Mađar udavio suprugu!

Objavljeno

Piše

U prigradskom naselju Lipnica nadomak Tuzle danas se dogodilo ubistvo. Muškarac je, kako je saopćeno, ubio ženu.

Kako su kazali iz Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, danas oko 11:50 sati, dežurna služba Policijske stanice Zapad obaviještena je od građanina da se njegovi prijatelji S.B. i E. S. T., nastanjeni u Lipnici, ne javljaju na njegove telefonske pozive, te da mu se neposredno prije ove prijave policiji, javio na video poziv E. S. T., inače strani državljanin, gdje je uočio da je isti krvav i da u krevetu leži S.B., te je zatražio intervenciju policije.

“Avaz” saznaje da je ubistvo počinio Mađar. On je ubio ženu s kojom je bio u braku.

Radi se o stopostotnom invalidu. Nezvanično, navodno ju je udavio, a zatim pokušao izvršiti samoubistvo, pokušao se navodno izbosti oštrim predmetom.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Na ovom linku provjerite koliko imate neplaćenih kazni

Objavljeno

Piše

Bh. policija u posljednje vrijeme sve više oduzima vozila višestrukim povratnicima u vršenju prometnih prekršaja.Riječ je o prekršiteljima koji imaju nekoliko tisuća KM neplaćenih kazni, a vozilo se oduzima do okončanja prekršajnog postupka za počinjeni prekršaj iz oblasti ZOOBS-a na putevima u Bosni i Hercegovini.

Vaš automobil vam može biti oduzet i ako dozvolite upravljanje osobi koja je višestruki povratnik u vršenju prometnih prekršaja. Odnosno, ukoliko dajete ključeve osobi koja ima nekoliko tisuća KM neplaćenih kazni, vi ćete ostati bez vozila.

Sada možete pogledati Registar novčanih kazni.

Potrebno je samo da unesete svoj JMBG i broj osobme iskaznice, te sigurnosni kod i dobit ćete uvid da li imate neplaćenih kazni i da li ste u posljednjih 12 mjeseci zaradili kaznene poene.

Oglas

Ukoliko budete imali evidentirane neplaćene kazne prikazat će vam sljedeće informacije: iznos neplaćenih kazni, status (da li je prekoračen rok za plaćanje), broj dokumenta (osobne iskaznice), kao i broj kaznenih poena.

Pored ukupnih informacija prikazat će vam i za svaku pojedinačnu kaznu broj prekršajnog naloga, datum prekršaja, status postupka (da li je prekoračen rok za plaćanje), tko je izrekao prekršaj, iznos kazne, prekršeni propis.

Na ovom linku možete provjeriti podatke, prenosi portal buka.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

NOVI ŠAMAR BUGOJANSKIM HRVATIMA: Selmo Cikotić negirao krivicu za ratne zločine na području Bugojna za koje ga tereti Tužilaštvo BiH

Objavljeno

Piše

Pred Sudom Bosne i Hercegovine jutros je održano ročište za izjašnjenje o krivici u predmetu Dževad Mlaćo i drugi, u kojem su se prvooptuženi Mlaćo i drugooptuženi Selmo Cikotić izjasnili da nisu krivi.

Mlaćo se za ratne zločine nad ratnim zarobljenicima tereti u svojstvu predsjednika Ratnog predsjedništva općine Bugojno, a Cikotić u svojstvu komandanta Operativne grupe Zapad Trećeg korpusa Armije RBiH.

“Nisam kriv”, izjavila su obojica optuženih pred vijećem kojim predsjedava sudija Braco Stupar, prenosi Detektor.

Inače, prema prvobitnoj optužnici u ovom predmetu je optuženi bio i Tahir Granić, ali je Sud BiH sredinom prošlog mjeseca odbio optužnicu u odnosu na osumnjičenog

Oglas

“Optuženi Dževad Mlaćo i Selmo Cikotić se terete da su tokom rata u BiH i u vrijeme oružanog sukoba između HVO i ARBiH, u vremenskom periodu od 18. jula 1993. godine do polovine aprila 1994. godine, Dževad Mlaćo kao predsjednik Ratnog predsjedništva opštine Bugojno, a optuženi Selmo Cikotić kao komandant OG Zapad ARBiH od 12. marta 1993. do 13. aprila 1994. godine, a od navedenog dana u svojstvu načelnika štaba u 7. korpusu ARBiH, za vrijeme obavljanja pomenutih dužnosti i funkcija, u okviru svojih ovlaštenja, postupali suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, te suprotno Naredbi Predsjedništva RBiH o primjeni pravila međunarodnog ratnog prava u Oružanim snagama RBiH i Dopunskog protokola II iz 1977. godine”, stoji u optužnici.

U optužnici se dodaje da je optuženi Dževad Mlaćo naredio ubistva zarobljenika hrvatske nacionalnosti, njih 23 do 26, na način da je napravljen spisak tzv. “ekstrema” zarobljenika HVO, a potom odvođenje tih lica u prostorije BH banke, gdje su mučeni i premlaćivani, nakon čega su od strane pripadnika vojne policije odvođeni u posebne prostorije na lokalitetu Rostovo, da bi potom bili likvidirani od strane pripadnika vojne policije.

Dalje se navodi da je optuženi Selmo Cikotić propustio da preduzme sve moguće mjere u granicama svojih ovlaštenja da spriječi učinjenje krivičnih djela ubistava i nečovječno postupanje, koje su izvršene na način da su, nakon što je Dževad Mlaćo u svojstvu predsjednika Ratnog predsjedništva opštine Bugojno, nakon 15. vanredne sjednice Ratnog predsjedištva, dana 22.07.1993. godine, kao de facto autoritet civilne i vojne vlasti na području opštine Bugojno, čije su se odluke poštovale i provodile, donio odluku da se određeni broj zarobljenika hrvatske nacionalnosti koje je označio kao “esktremni dio” tajno likvidira.

“Optuženi se tereti i da je izdavao naredbe da se zarobljena lica hrvatske nacionalnosti izvode na obavljanje prinudnih radova na prvim borbenim linijama, svjestan da je takvo postupanje nedozvoljeno i nezakonito, jer im je na takav način ugrožen život, na koji način je nečovječno postupao prema istima”, zaključuje se u optužnici.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Bradara sa veleposlanicom Grčke: Podrška europskom putu i nastojanja za većom gospodarskom suradnjom

Objavljeno

Piše

Novoimenovana veleposlanica Grčke u Bosni i Hercegovini Ioanna Efthymiadou posjetila je predsjednicu Federacije BiH Lidiju Bradara, s ciljem, kako je kazala, da se što prije upozna sa što više relevantnih predstavnika svih razina vlasti, a samim time i situacijom u našoj zemlji.

Kako je kazala veleposlanica, Grčka je snažan zagovaratelj proširenja Europske unije kada su u pitanju zemlje Zapadnog Balkana uključujući Bosnu i Hercegovinu koja ima realnu priliku početi pregovore. Osim toga, cilj veleposlanice Efthymiadou je osnažiti gospodarsku razmjenu BiH i Grčke te priliku vidi i u najavljenim izravnim avio linijama između ostalih i s prijestolnicama dvije zemlje kako u olakšanju poslovnih kontakata, ali i poboljšanju turizma.

Pomoć i iskustvo svoje zemlje ponudila je i u oblasti zaštite okoliša i borbe protiv zagađenja zraka te izrazila nastojanje da što skorije posjeti neke od manjih sredina u BiH te radi na povezivanju istih s određenim, kompatibilnim gradovima zemlje iz koje dolazi a opet u cilju konkretne suradnje, razmjene i novih projekata.

Predsjednica Bradara je predstavila trenutnu situaciju u Federaciji BiH, iskazala zadovoljstvo brojnim pokrenutim procesima i reformama od strane Vlade Federacije kao i naporima koje Vijeće ministara BiH čini s ciljem otvaranja pregovora o ulasku u Europsku uniju, a sve s ciljem boljeg života svih naroda i građana.

Oglas

Pohvalila je i brojne lokalne sredine na čelu s novom, mladom generacijom načelnika čije općine i gradovi već liče i sve više provode europske standarde i trendove te daju primjer kako bi BiH trebala i mogla izgledati u budućnosti.

Iskazala je uvjerenje kako se svi politički dužnosnici u BiH trebaju suzdržati od tzv. zapaljive političke retorike te širiti optimizam te raditi maksimalno unutar svojih nadležnosti pogotovo u ovako osjetljivom i velikom političkom trenutku za cijelu zemlju.

21. 2. 2024. godine

Ured za odnose s javnošću

Oglas

 

 

 

 

Oglas

 

 

 

 

Oglas

 

 

 

 

Oglas

Nastavi čitati

BiH

U BiH pretežno oblačno, mjestimično moguća slaba kiša

Objavljeno

Piše

U Bosni pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno smanjenje oblačnosti poslijepodne. U Hercegovini sunčano uz umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima u Bosni je moguća slaba kiša, a na planinama slab snijeg.

Vjetar slab, sjeverni i sjeveroistočni.

Jutarnja temperatura iznosiće od 1 do 5, na jugu do 7, a dnevna od 8 do 14, na jugu do 16 stepeni.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima je moguća slaba kiša. Jutarnja temperatura od 1 do 4, a dnevna od 8 do 12 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Europski prvak u karateu, Ali Arnautović, prodaje rukavice na aukciji , sav novac namijenjen djeci oboljeloj od raka

Objavljeno

Piše

Europski prvak u karateu Ali Arnautović odlučio je donirati potpisane rukavice udruženju “Srce za djecu oboljelu od raka”, prenosi Klix.

Zlatni karataš je odlučio pokrenuti inicijativu kako bi podržao Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka”. On je donirao svoje potpisane rukavice s nedavnog prvenstva koje će se prodati na aukciji.

Ali je za Klix.ba kazao da je Jasmina Fajkić, s kojom sarađuje duži period predoložila organizaciju aukcije te da je on to odmah podržao.

“Početna cijena rukavica iznosi 500 KM, a aukcija će trajati do 1. marta 2024. godine do 20 sati”, rekao je.

Oglas

Ponude se šalju na mail: aukcija2024@gmail.com.

Reprezentativac BiH je na posljednjem takmičenju održanom u veljači osvojio zlato u kategoriji kadeta do 70 kilograma. U finalu je savladao Ukrajinca sa 1:0.

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Sportprije 31 minuta

Porto šokirao Arsenal sjajnim golom u 94. minuti!

Porto je u siromašnoj prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka šokirao Arsenal pogotkom u 94. minuti.Junak susreta bio je brazilski...

Sportprije 32 minute

Barcelona i Napoli odigrali bez pobjednika

Napoli i Barcelona odigrali su neriješeno 1:1, u prvom susretu osmine finala Lige prvaka u Napulju.  Dva bivša kluba Diega...

BiHprije 41 minuta

KINA I SAUDIJSKA ARABIJA ZAJEDNO ULAZE U BIH: OSNIVANJE ZAJEDNIČKE FIRME ZA PROIZVODNJU ČELIKA

U saradnji s Saudijskom Arabijom, Kina planira uspostaviti zajedničko privredno društvo u Bosni i Hercegovini, a ovaj korak odobrilo je...

BiHprije 44 minute

APEL ZA POMOĆ: Maleni anđeo treba našu pomoć!

Obitelj se obratila  u našu redakciju, sa zamolbom da objavimo apel za pomoć njezinom bolesnom djetetu. Adem se trenutno nalazi...

Sportprije 51 minuta

Zagreb čudesnom pobjedom stigao nadomak osmine finala Lige prvaka

RUKOMETAŠI Zagreba pobijedili su Kolstad na gostovanju u Norveškoj s uvjerljivih 34:25 i stigli nadomak plasmana u osminu finala Lige...

Događanjaprije 59 minuta

U prodaji posljednji kontigent ulaznica za nastup Gorana Vinčića u Vitezu!

Goran Vinčić – Vinča, jedan od najtraženijih hrvatskih stand-up komičara, nakon što je rasprodao brojne dvorane, klubove, kazališta po cijeloj...

Sportprije 5 sati

VITEZ: U subotu završna ceremonija projekta “Vitez pliva”

U subotu 24.02.2024. održava se završna ceremonija projekta “Vitez pliva” koji se implementira u okviru Regionalnog programa lokalne demokracije na...

Društvoprije 7 sati

U petak u Travniku predstavljanje knjige „Gospodarski potencijali Lašvanske doline“

Europski dom u Bosni i Hercegovini iz Viteza i Udruga „Klik“ iz Travnika organiziraju predstavljanje knjige „Gospodarski potencijali Lašvanske doline“,...

Oglas
Oglas
LM