Marija Pejčinović Burić: Založit ću se da 11. srpnja postane službeni dan sjećanja na žrtve genocida 1995. godine”

42

U emisiji Hrvatskog radija “Intervju tjedna” potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić osvrnula se na prioritete i zadatke koji joj predstoje kao novoj glavnoj tajnici Vijeća Europe.

-Meni je rezultat izbora velika satisfakcija. Cijeli tim i ja radili smo vrlo zdušno na predstavljanju prioriteta i onoga kako vidim sadašnjost i budućnost Vijeća Europe, kazala je Pejčinović Burić i istaknula kako smatra da je sadašnjost Vijeća Europe vrlo složena. Navodi da se ta institucija suočila s možda najvećim izazovima političke, institucionalne i financijske prirode.

Urednica i voditeljica Jasmina Popović kazala je da Pejčinović Burić nisu podržali samo zastupnici Europske pučke stranke, već i drugi. Ministrica je pak napomenula da nitko niti ne bi mogao dobiti izbore samo na temelju potpore jedne političke grupacije.

“Kriza Vijeća Europe jer statut nije primijenjen na isti način u Odboru ministara i Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe”

Nastojala je objasniti da je kriza Vijeća Europe nastala jer statut nije primijenjen na isti način u dva glavna tijela – Odboru ministara i Parlamentarnoj skupštini.

-Odbor ministara je Rusiju, kada je izvršila agresiju na Krimu, ostavio u svom sastavu, a Parlamentarna skupština je Ruskoj Federaciji oduzela pravo glasa. To je dovelo zadnjih nekoliko godina do vrlo napetog odnosa između dvaju tijela te unutar same Parlamentarne skupštine. To je rezultiralo i time da se Ruska Federacija potpuno povukla i prestala plaćati. Tako je uz tu političku i institucionalnu krizu došla i financijska. Dug koji Rusija treba platiti do kraja lipnja popeo se na 67 mil. eura bez kamata, izjavila je Pejčinović Burić.

Ministrica je u svojim razgovorima i predstavljanjima u Vijeću Europe govorila i o razini demokratskih standarda, vladavini prava i slobodi medija. No njeni kritičari navode da u spomenutim područjima ni Hrvatska “ne stoji sjajno”.

Pejčinović Burić kazala je da ima država koje su u stalnom monitoringu, kao npr. Srbija i BiH, a i onih nad kojima je postmonitoring ili redovni periodični pregled stanja.

-Dakako, kada se dogodi neka iznimna situacija, kao npr. ubojstva novinara u Slovačkoj i Malti, koja su pod još nerazjašnjenim okolnostima, onda se ide na posebnu vrstu izvješća i praćenja. Sve države prolaze taj monitoring. Mi sigurno nismo niti među onima koji su na dnu skale niti smo među onima koji su na vrhu, ali smo sigurno u sredini. U Hrvatskoj, ali i u mnogim drugim državama, treba još uvijek raditi. Zato i treba taj sustav nadzora, naglašava ministrica.

Na pitanje hoće li se u svome radu moći “distancirati” od Hrvatske i biti objektivna, odgovorila je da su ovi izbori za glavnog tajnika Vijeća Europe bili po nešto strožijim, Junckerovim kriterijima.

-Nakon što ste izabrani vi zaista morate raditi u ime institucije i provoditi ono što treba. Ono što je dobro za Hrvatsku je svakako dobar proces nominacije, da se o Hrvatskoj razgovara. Posebno je to važno za manje države. U svim medijima, svim članicama Vijeća Europe, govori se o novoj glavnoj tajnici koja dolazi iz Hrvatske. Dobivamo jednu vidljivost koju inače ne bi imali, dodala je.

Rad s povjerenicom za ljudska prava smatra vrlo važnim. Istaknula je da je prošlu srijedu svjedočila zahtjevima majki Srebrenice da se 11. srpnja proglasi službeno danom sjećanja na žrtve genocida 1995. godine.

-Ja sam im rekla da ako dođem na mjesto glavne tajnice, da ću s povjerenicom za ljudska prava, sve napraviti da za godinu dana ne moraju slati istu poruku, kazala je ministrica.

Odgovarajući na pitanje je li bi na njeno mjesto u ministarstvu mogao doći, kao što prenose neki mediji, Davor Ivo Stier, Vladimir Drobnjak, Andrea Zgombić-Metelko ili Davor Božinović, odgovorila je da bi to svakako trebala biti osoba koja ima iskustva u vanjskim i europskim poslovima.

-Puno je izazova pred Hrvatskom, posebno uoči predsjedanja Vijećem EU-a. Svi spomenuti su sjajni ljudi. Međutim, trebamo ostaviti premijeru da to odabere, izjavila je.