Mamić neće u pritvor, zahvalio ljudima u BiH što ga tretiraju kao čovjeka

133

Zdravko Mamić nije ostao u pritvoru, ali mora predati svoje putne isprave. Sud BiH će do kraja dana objaviti svoje mjere zabrane koje se tiču Mamića, a među njima bi moglo biti obvezno javljanje policijskoj postaji i onemogućavanje izravnog kontakta s medijima. Postoji mogućnost da se zakaže prvo ročište na kojem će biti iznijeti zahtjevi od strane tužiteljstva.

Naime, na današnjem se ročištu Mamić izjašnjavao želi li biti izručen ili ne.

Bivšem Dinamovu čelniku Zdravku Mamiću, optuženom za financijske malverzacije u tome klubu, pripadnici Državne policijske agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u utorak ujutro su uručili poziv za saslušanje pred Sudom BiH na temelju tjeralice koju su za njim raspisale vlasti u Hrvatskoj te se on zajedno s odvjetnikom uputio u Sarajevo.

Ondje je u 11.30 počelo ročište na kojemu se razmatralo postoje li uvjeti da se Mamić izruči Hrvatskoj i pristaje li on na izručenje. Mamić se pred sudom prije ročišta obratio okupljenim novinarima, rekavši im kako je “najnormalnije došao tu” i da je “sve u redu”.

Po završetku ročišta obratio se još jednom medijima, rekavši kako se u optužnicama ne može pročitati da je oštetio državni proračun, niti da je utajio porez. Napomenuo je kako ni Dinamo nije napisao da se “osjeća” oštećenim.

Hrvatski režim mi se navalio na leđa. Traži se moja eliminacija iz sportskog, pa čak i fizičkog života Hrvatske. Bosna i Hercegovina je moja nada, rekao je Mamić, zahvalivši što ga tretiraju “kao čovjeka”. Zahvalio je i tamošnjim medijima, dodavši kako je to “dijametralno suprotno od onoga što je doživio od svoje domovine”.

Rekao je i da je jučer htio objaviti podatke “koji bi uzdrmali državu”, ali odvjetnik mu je savjetovao da to ne čini. Ne želi, kaže, suđenje u Osijeku.

Zdravko Rajić, njegov bosanskohercegovački odvjetnik, rekao je da optužnica broji preko 700 stranica i da ju moraju dobro proučiti.

Njegov odvjetnik u Hrvatskoj Veljko Miljević u ponedjeljak je rekao kako je uvjeren da Mamić neće biti izručen iz BiH.

Neće biti izručen Hrvatskoj, pogotovo ne na ovakav način, rekao je Miljević novinarima ispred zagrebačog Županijskog suda.