Malinari iz Viteza će provesti noć ispred objekta otkupljivača, na ulicu izlaze i malinari u Kiseljaku

370

Ljudi su potpisali ugovore u kojima stoji da će malinare isplaćivati svakih sedam dana, što su prekršili odmah osmi dan. Daju nam cijenu od 1,60 KM po kilogramu za sortu Vilamet, a 1,80 KM za sortu Miker. Orange plus u Kiseljaku je izbacio konačnu cijenu od 2 KM po kilogramu za obje sorte. Prošlogodišnje cijene su bile 3,20 KM za Vilamet i 3,50 KM za Miker. Tražimo od hladnjačara da nam objasne kako su formirali cijenu kada u ugovoru stoji da se cijena formira na osnovnu tržišne cijene u regiji koja je puno veća, rekao je jedan od malinara koji sudjeluje u mirnom prosvjedu.

Na okolne ograde okačili su plakate te fotografije predsjednika FBiH Marinka Čavare i federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića koje mole za pomoć.

Došli smo da dostojanstveno tražimo svoja prava, dodali su malinari.

Dio malinara iz Viteza u 19 sati će se pridružiti malinarima iz Kiseljaka koji su najavili mirni prosvjed u mjestu Brstovsko.

Mirni prosvjed će biti održan ispred hladnjače firme Orange plus d.o.o. Pored mirnog okupljanja održat ćemo i sastanak sa direktorom firme Hilmijom Burdžovićem. Na skup smo pozvali i načelnika Općine Kiseljak, u vidu podrške svojim građanima, rekao je Admir Čeho, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Zelena panorama Kiseljak.

Nakon ovih prosvjeda, malinari iz Viteza se vraćaju ispred objekta otkupljivača gdje će provesti noć.