- oglas -

Lokalna izborna povjerenstva manipuliraju biračkim odborima i imenuju stranačke osobe

Pročitajte i ovo

Uvjerljivo najbizarnija pizza koju ćete vidjeti: Kladimo se da vam nikad ne bi palo napamet upotrijebiti ove sastojke

Jelo je to koje dolazi u slanoj i slatkoj verziji. Vidjeli ste u životu vjerojatno stotine vrsta pizza, ali kladimo...

Uskoro u svemir šaljemo dvije posebne letjelice i to na možda i najzanimljiviju misiju do sada

Misija će biti lansirana oko 2030. godine i zvat će se Tianwen 4, a cilj ove ekspedicije bit će slanje...

Tisuće Teslinih robota radit će u njihovim tvornicama

Robot bi trebao obavljati dosadne i ponavljajuće poslove i tako pomoći radnicima u njihovim tvornicama. Kada je Tesla najavila svog...
- Advertisement -

Predstavnici Koalicije za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom” u Mostaru su predstavili nalaze dugoročnog promatranja Općih izbora 2022. u BiH za razdoblje od 25.7. do 11.9. ove godine, a koji se tiču rada lokalne izborne administracije i poštivanja rokova izbornog kalendara te zabilježenih i prijavljenih izbornih nepravilnosti.

 

- Advertisement -

U okviru promatračke misije Koalicije „Pod lupom“, zabilježene su ukupno 942 izborne nepravilnosti i 95 propusta u radu lokalne izborne administracije ili kršenja rokova od strane istih. Najveći broj nepravilnosti, točnije 484 zabilježena slučaja, tiču se preuranjene izborne kampanje u vrijeme kada je to zakonom zabranjeno.

Od ostalih najučestalijih nepravilnosti, njih 271 odnosi se na zlouporabu javnih resursa u svrhe političke promocije, uz 54 slučaja rada javnih službenika u kampanji političkog subjekta. Iz ove Koalicije upozoravaju da osobito zabrinjavaju slučajevi trgovine mjestima u biračkim odborima. Naime, prijavljeno je 20 slučajeva trgovine mjestima u biračkim odborima u 18 različitih općina i gradova.


Do sada su SIP-u BiH prijavljena četiri takva slučaja, a SIP BiH bi uskoro po prijavama trebao, po prvi puta, donijeti odluku za tu vrstu nepravilnosti, koja je konačno tretirana posljednjim izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH. Kako je istaknuto, postoje naznake da je trgovina mjestima u biračkim odborima iz oblika stranačke korupcije prešla u još gori oblik – onaj sustavne korupcije. Koaliciji “Pod lupom” iz više gradova i općina dolaze prijave i postoje dokazi da lokalna izborna povjerenstva sudjeluju u manipulacijama članstvom u biračkim odborima imenujući stranačke osobe u sastave biračkih odbora kao predstavnike lokalna izborna povjerenstva.

Trgovina mjestima u biračkim odborima poprimila oblik sustavne korupcije

Iz navedenog razloga, Koalicija napominje sve političke subjekte te lokalna izborna povjerenstva da je trgovina mjestima u biračkim odborima zabranjena, kao i lažno predstavljanje u svrhu tih manipulacija, da su predviđene rigorozne sankcije, te da Koalicija „Pod lupom“ prati sve odluke o imenovanju članova biračkih odbora, vrši analize i provjere prema novoj metodologiji, te neće poštedjeti nikoga od traženja odgovornosti za ovu vrstu izborne prijevare, poručeno je.

Kada je u pitanju rad lokalnih izbornih povjerenstava, njih 35 nije javno objavilo listu članova biračkih odbora s naznačenim političkim subjektom kojem članovi biračkog odbora pripadaju, što baca dodatnu sjenu na taj segment izbornog procesa. Tijekom razdoblja promatranja, uloženo je 10 ukupno prigovora na odluke lokalnih izbornih povjerenstava koje se, uglavnom, odnose na popunu biračkih odbora. Dodatno, polovina lokalnih izbornih povjerenstava nije redovito održavala sjednice.

Unaprijeđeno zakonodavstvo dalo rezultata

Podaci koji ohrabruju su da je čak 14 preporuka za unaprjeđenje izbornog procesa Koalicije „Pod lupom“ realizirano u izborna pravila u proteklih 6 mjeseci: njih osam kroz Pravilnik o provođenju izbora SIP-a BiH, četiri kroz Odluku visokog predstavnika o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, te dvije kroz druge provedbene akte SIP-a BiH. Također, nisu zabilježeni slučajevi umrlih na Centralnom biračkom spisku i nije bilo prijava o zlouporabama glasovanja putem pošte, što je dokaz da se kroz konkretna i kvalitetna unaprjeđenja zakonodavstva itekako može spriječiti izborne prijevare.

Koalicija “Pod lupom“ poziva građane da sve uočene izborne nepravilnosti prijave online putem web stranice www.podlupom.org ili besplatnim pozivom na broj telefona 080 05 05 05, a iz Mostara je najavljeno i da će svi nalazi s više detalja biti sadržani u Preliminarnom izvješću o dugoročnom promatranju Općih izbora 2022. na tiskovnoj konferenciji koja će biti održana 30. rujna u Sarajevu.

Centralna.ba

 

Najnovije vijesti

Uvjerljivo najbizarnija pizza koju ćete vidjeti: Kladimo se da vam nikad ne bi palo napamet upotrijebiti ove sastojke

Jelo je to koje dolazi u slanoj i slatkoj verziji. Vidjeli ste u životu vjerojatno stotine vrsta pizza, ali kladimo...

Uskoro u svemir šaljemo dvije posebne letjelice i to na možda i najzanimljiviju misiju do sada

Misija će biti lansirana oko 2030. godine i zvat će se Tianwen 4, a cilj ove ekspedicije bit će slanje dvije svemirske letjelice. Posljednjih godina Kinezi...

Tisuće Teslinih robota radit će u njihovim tvornicama

Robot bi trebao obavljati dosadne i ponavljajuće poslove i tako pomoći radnicima u njihovim tvornicama. Kada je Tesla najavila svog prvog humanoidnog robota, Elon Musk...

Znanstvenici došli do zapanjujućih podataka o mravima: ‘Fascinantno je to što smo otkrili’

Postoji više od 12.000 poznatih vrsta mrava, koji su općenito crne, smeđe ili crvene boje i imaju tijelo segmentirano u tri dijela. U rasponu...

Policija u San Franciscu može pristupiti privatnim nadzornim kamerama u stvarnom vremenu

Nadzorni odbor San Francisca donio je mjeru koja će proširiti policijski pristup privatnim kamerama diljem grada, čak i ako ne postoji sumnja da se zločin...

Povezane vijesti