- oglas -

Liječnici otkrili šta se događa sa kožom ako nosite novu neopranu odjeću

Pročitajte i ovo

Realiziran prvi dio projekta ,,Pjesmom od Bosne do Slavonije”

Limena glazba ,,Lašva’’ Nova Bila, Osječki puhački orkestar i Vokalni sastav Lašvanske dive u subotu 24. rujna održali su zajednički koncert na Trgu...

SIP BiH izrekao prvu kaznu zbog trgovine biračkim mjestom

Navodi se da je Ademir Alibašić bio kandidat SDA 2016. godine, a da je u ime SNSD-a imenovan kao...
- Advertisement -

Nošenje nove odjeće prije pranja, upozoravaju stručnjaci, može dovesti do problema s kožom. Kada odjeću tek kupite u butiku, možda izgleda čista i spremna za nošenje, no zapravo bi mogla biti štetna za vaše zdravlje zbog toksina koji se nalaze u njoj.

- Advertisement -

Lee W. Johnson, osnivač kompanije za mušku odjeću Old Bull Lee, objašnjava da se većina fabrika za proizvodnju odjeće nalazi u urbanim industrijskim područjima, a samim time je zrak u takvim fabrikama upitne kvalitete.

“Mnogo industrijskih zagađivača leti u zraku i mogu se taložiti na odjeći prilikom proizvodnje. Odjeća koju kupujete možda izgleda čisto, no na njoj se može nalaziti mnogo nevidljivih tvari”, upozorava Johnson.


Pritom je posebno istakao opasne kemikalije koje se koriste u proizvodnji kao što su:

olovo – hemijski element koji je posebno opasan za mozak, a često se nalazi u pigmentima boje

formaldehid – poznati kancerogen koji se često koristi u proizvodnji odjevnih predmeta kako bi se spriječilo gužvanje

PFC – fluorougljik koji se koristi kod izrade vodootporne odjeće

AZO boja – kancerogena sintetička boja koja se lako upija u kožu i povezana je s kontaktnim dermatitisom.

Dermatologinja dr. Azadeh Shirazi također poziva potrošače na oprez s kinolinom, hemikalijom koja se u visokim koncentracijama često nalazi u poliesteru, a može uzrokovati alergijski dermatitis i povezana je s povećanim rizikom od raka.

Utjecaj toksina iz odjeće na kožu – simptomi

Dermatologinja Loretta Ciraldo u svojoj ordinaciji često viđa pacijente s alergijskim kontaktnim dermatitisom, koji se pojavljuje u obliku crvenog osipa praćenog svrbežom, a uzrokovan je direktnim kontaktom s određenom tvari. Ističe da znojenje i trenje koje nastaje nošenjem uske odjeće, kao što je odjeća za vježbanje, mogu doprinijeti oslobađanju tvari koje izazivaju kožne alergije.

“Takve tvari se skidaju vodom. Na isti način na koji se skidaju u veš mašini, također se skidaju pod djelovanjem znoja našeg tijela”, upozorava.

Problem je što takve tvari nisu vidljive, tako da nećete nužno primijetiti da su s odjeće prešle na vašu kožu, a osim osipa praćenog svrbežom, simptomi ponekad mogu biti samo svrbež bez osipa i obrnuto. Shirazi dodaje da se alergijski kontaktni dermatitis također može pojaviti u obliku hiperpigmentacije, a najčešće ga kod pacijenata primjećuje na području pazuha, prepona, pojasa ili ispod grudi.

“Dio odjeće se može čvrsto prilijepiti između kožnih nabora. Tada nema strujanja zraka između kože i odjeće, zbog čega hemikalije postaju još reaktivnije u dodiru s kožom”, upozorava.

Dodaje da se reakcija na toksine iz odjeće ne mora odmah pojaviti, nego se često događa odgođena reakcija koja se ne vidi prvi dan, nego nekoliko dana kasnije i može trajati sedmicama. Obje dermatologinje upozoravaju i na to da čak i ljudi koji nemaju osjetljivu kožu i ekcem, mogu s vremenom početi osjećati posljedice.

Kako ukloniti toksine iz nove odjeće?

Sve hemikalije iz odjeće je moguće vrlo jednostavno ukloniti pranjem prije prvog nošenja. Johnson predlaže da novu odjeću okrenete naopačke i operete je u veš mašini na nižoj temperaturi kako biste zaštitili boju i uklonili nevidljive toksine. Ako je riječ o osjetljivim komadima odjeće za koje se bojite da ćete ih oštetiti prije nego ih obučete, uvijek ih možete ručno oprati.

“Brzo ručno pranje s malo deterdženta je sve što je potrebno kako biste skinuli hemikalije s odjeće prije nego što dođe u dodir s kožom”, zaključuje Shirazi, prenosi Centar zdravlja, prenosi agencija.

Najnovije vijesti

Realiziran prvi dio projekta ,,Pjesmom od Bosne do Slavonije”

Limena glazba ,,Lašva’’ Nova Bila, Osječki puhački orkestar i Vokalni sastav Lašvanske dive u subotu 24. rujna održali su zajednički koncert na Trgu...

SIP BiH izrekao prvu kaznu zbog trgovine biračkim mjestom

Navodi se da je Ademir Alibašić bio kandidat SDA 2016. godine, a da je u ime SNSD-a imenovan kao predsjednik biračkog odbora. Središnje izborno povjerenstvo...

Plenković u Livnu podržao Krišto: Večeras smo u gradu buduće predstavnice hrvatskoga naroda u Predsjedništvu BiH

Predizborni skup HDZ-a BiH i stranaka Hrvatskog narodnog sabora održao se večeras u prepunoj sportskoj dvorani “Dalibor Perković Dali” u Livnu. Pored zajedničke kandidatkinje...

VITEZ: Započeli radovi na proširenju dječjeg igrališta iza Konzuma

Danas su u Vitezu započeli radovi dodatnog uređenja i proširenja dječjeg igrališta „iza Konzuma“, a kao dio projekta P.A.R.K.- Pokreni, aktiviraj, radi, kreiraj, čiji...

Povezane vijesti