- oglas -

Liftovi spremni, cijene korigovane: Samo još snijeg i počinje skijanje na planinama u SBK

Pročitajte i ovo

Dopredsjednik RS Davor Pranjić posjetio Generalni konzulat RH u B.Luci

Dana 29. studenog 2022. godine, dopredsjednik RS-a iz reda hrvatskog naroda, dr. Davor Pranjić bio je u službenoj posjeti...

ODBJEGLI GENERAL ARMIJE BIH: Interpol raspisao crvenu međunarodnu tjeralicu za Sakibom Mahmuljinom

Međunarodna policijska agencija Interpol danas je raspisala crvenu tjeralicu za Sakibom Mahmuljinom kojeg je Sud Bosne i Hercegovine osudio...

Medvedev upozorio NATO: Ne šaljite Ukrajini sustave Patriot

BIVŠI ruski predsjednik Dmitrij Medvedev upozorio je NATO da Ukrajini ne šalje proturaketne obrambene sustave Patriot jer će postati...
- Advertisement -

U Srednjobosanskom kantonu sve je spremno za zimsku sezonu. Vlasnici i upravitelji skijaških centara su završili veći dio priprema za zimsku turističku sezonu, skijaška infrastruktura je obnovljena, kontrolisana te još samo snijeg nedostaje.

- Advertisement -

Na području Srednjobosanskog kantona aktivno je nekoliko veoma kvalitetnih skijališta, a sve pripreme za zimsku sezonu i skijanje su većim dijelom završene. Veliki broj posjetilaca iz BiH, zemalja regije i Evrope i ove godine se očekuje na planinama i skijalištima u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

U razgovoru za Klix.ba Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona je kazao da će na nekim skijalištima doći do povećanja cijene ski-passa, dok na nekim ne razmišljaju još o tome.

Ski karte u skijaškim centrima Busovačka planina i Pridolci će biti iste, kao i najma opreme, a nadležni su naglasili, ako do toga i dođe, da će to biti neznatno i uvjetovano rastom energenata čime se poskupljuje i održavanje.

” Cilj im je i ove godine imati konkurentne cijene kada je u pitanju skijaška sezona. Na oba skijališta bit će organizirano noćno skijanje”, kazao je Matošević.

Na Vlašiću, planini koja ima dušu, pripreme za zimsku sezonu su pri kraju i u skladu s planom održavanja ovog skijaškog centra. Na Vlašiću će doći do neznatnog povećanja cijena ski karti koje je uvjetovano općim porastom cijena.

“U narednih nekoliko dana na baby ski liftu uklonit će se vučnica i postaviti suvremena pokretna traka za skijaše. Kada su cijene smještaja u pitanju, kako navode iz ključnih hotelskih preduzeća, u ovom momentu ne razmišljaju o povećanju cijena smještaja u odnosu na postojeće cijene dok će kod nekoliko hotelskih preduzeća to povećanje iznositi maximalno deset posto. Trenutno su zadovoljni potražnjom i rezervacijama za narednu skijašku sezonu pri čemu dominiraju interesi gostiju iz BiH i RH. Svi ski liftovi i skijaške staze bit će u funkciji kao i ranijih godina”, izjavio je Matošević.

Direktor preduzeća Eko FIS Vlašić Mladen Gržić je za Klix.ba izjavio da su svi liftovi podvrgnuti kontroli, kontrolisani i spremni za zimsku turističku sezonu. Međutim, i ovdje će doći do neznatnog povećanja cijena vertikalnog transporta skijaša kako bi se zadržala rentabilnost poslovanja. Cijene smještaja se neće mijenjati dok su cijene ugostiteljskih usluga kao u gradu.

“Eko FIS i ove godine će definitivno biti najkonkurentnije kada su cijene u pitanju. Također, izvršena je nabavka 50 kompleta skijaške opreme koja će biti na raspolaganju za iznajmljivanje”, dodao je Gržić.

Skijalište Ranča kod Jajca je u proceduri registracije savremeno opremljenog motela koji će biti prvi smještajni objekat na ovom malom, ali popularnom skijalištu gdje očekuju uspješnu sezonu ukoliko bude dovoljno prirodnog snijega.

“Cijene skijaških karata će biti nešto veće nego prošle godine u skladu s cijenama konkurencije i općim povećanjem cijena”, kazali su iz Ranče.

Ski centar Rostovo između Novog Travnika i Bugojna nakon jednogodišnje pauze otvara svoje skijalište.

“Ističu kako ne planiraju povećanje cijena skijaških karata i smještaja, ali su po tom pitanju jako oprezni s obzirom na konstantni rast cijena na teritoriji Bosne i Hercegovine. Nadaju se da će zadržati ranije uspostavljene cijene”, poručili su s Rostova.

RC Brusnica – Vranica – Fojnica ove godine u rad pušta veliki ski lift te su spremni da dočekaju skijaše na 5 kilometara uređenih skijaških staza. Cijene ski karata se neće mijenjati dok će cijene ugostiteljskih usluga, hrane i pića te smještaja biti povećane za oko 10 posto u odnosu na prošlu sezonu. Također, za ljubitelje noćnog skijanja bit će osigurani svi uvjeti kao i ranije.

Još uvijek nisu sigurni hoće li Ski centar Raduša Gornji Vakuf/Uskoplje biti spremno za ovu sezonu zbog određenih administrativnih poteškoća koje se rješavaju.

Na kraju, Matošević je naglasio da očekuju dobru skijašku sezonu koja će biti uvjetovana dovoljnim količinama prirodnog snijega i temperatura ispod nule.

“Bez obzira na sustave umjetnog zasnježenja koji postoje na skijalištima, ipak je prirodni snijeg ključni motiv dolaska turista i posjetitelja na naše planine. Trenutno se rade pripreme za otvaranje skijaške sezone u Srednjoj Bosni kao i opći marketing za sve skijaške centre i prema dosadašnjem iskustvu”, zaključio je Matošević.

 

klix

Najnovije vijesti

Dopredsjednik RS Davor Pranjić posjetio Generalni konzulat RH u B.Luci

Dana 29. studenog 2022. godine, dopredsjednik RS-a iz reda hrvatskog naroda, dr. Davor Pranjić bio je u službenoj posjeti...

ODBJEGLI GENERAL ARMIJE BIH: Interpol raspisao crvenu međunarodnu tjeralicu za Sakibom Mahmuljinom

Međunarodna policijska agencija Interpol danas je raspisala crvenu tjeralicu za Sakibom Mahmuljinom kojeg je Sud Bosne i Hercegovine osudio na osam godina zatvora zbog...

Medvedev upozorio NATO: Ne šaljite Ukrajini sustave Patriot

BIVŠI ruski predsjednik Dmitrij Medvedev upozorio je NATO da Ukrajini ne šalje proturaketne obrambene sustave Patriot jer će postati legitimna meta te je nazvao...

Legenda Njemačke se divi Hrvatu: On je najbolji napadač na svijetu po završnici

ANDREJ KRAMARIĆ je protiv Kanade odigrao jednu od najboljih utakmica u reprezentativnoj karijeri. U 4:1 pobjedi dao je golove za 1:1 i 3:1, što...

U Zagrebu održana 69. Svečana glavna izvještajna skupština HKD Napredak

U organizaciji Središnje uprave HKD Napredak te uz svesrdnu pomoć Napretkove Glavne podružnice u Zagrebu, uz nazočnost oko 150 napretkovaca i gostiju, Hrvatsko kulturno društvo Napredak...

Povezane vijesti