Lendo: HDZ je kriv za postavljanje zastava Herceg Bosne

1670

Kada su nakon Nove godine na području Općine Novi Travnik postavljene zastave nekadašnje paratvorevine Herceg-Bosne, a koju danas bosanski Hrvati identifikuju kao svoje obilježje, dio stanovništva je osjetio uznemirenost, a jaz između Bošnjaka i Hrvata se proširio.

Nakon što su se udruženja proistekla iz Armije Republike BiH javno oglasila o ovome problemu i upozorila općinsku strukturu na isti, načelnik Općine, Refik Lendo je reagovao u više pravaca.

“Zastave su postavljene bez odobrenja Općine. Iako se govori da su na privatnim posjedima, geometri koji su pregledali lokacije zaključili su da se samo jedna zastava nalazi na privatnom zemljištu. Mislim da je iza svega politika HDZ-a i Udruženja proisteklih iz HVO-a”, kaže nam Lendo.

Lendo je ovaj problem prijavio policiji, Tužilaštvu i komesaru i sada je, kako kaže, sve u njihovim rukama, jer je očigledno da su zastave unijele nemir među Bošnjacima.

“Mene ne zanimaju te zastave, niti bilo koje druge, osim državne zastave Bosne i Hercegovine. Što je više drugih zastava u Novom Travniku, manje je građana. Ovakva dešavanja dovode do toga da nam odlaze mladi ljudi, investitori, gube se radna mjesta. Zastave su postavljene većinski oko industrijske zone gdje se očigledno pokušava obilježiti neka teritorija. Postavljanjem zastava samo se prave problemi, kako sebi, tako i ostalim građanima Novog Travnika”, kaže nam u daljem razgovoru Lendo.

Kako bi smirio cijelu situaciju Refik Lendo je sazvao sastanak kako bi se svi izjasnili o novonastaloj situaciji, ali na sastanak se odazvao samo jedan Hrvat od svih pozvanih.

“Odmah na početku je organizovan sastanak. Zvao sam predsjedavajućeg OV, Međureligijsko vijeće, predstavnike udruženja..i pojavi se samo jedan Hrvat. Nije bilo ni Stanića (Fabo op.a.), koji je predsjedavajući OV, niti je došao neko od fratara iz Međureligijskog vijeća. Na sastanku je zaključeno da ovakvi potezi samo tjeraju mlade ljude iz Novog Travnika”, kaže dalje Lendo te se pita zašto oni koji su organizovali ovakvu akciju nisu zastave postavili na svoje privatne i poslovne prostore.

Nije zadovoljan ni radom nadležnih organa koji do sada nisu regovali,a dodaje da bi najviše volio da se po Novom Travniku postavljaju državne zastave Bosne i Hercegovine.

“Nekome odgovara ovakva situacija koja vodi do nesigurnosti i narušavanja odnosa. Imamo problema u državi, sada nam još treba i da se problemi stvaraju na nivou lokalne zajednice. Sve što dovodi do nesigurnosti i narušavanja odnosa nije dobro. Ja bih najviše volio da se po Novom Travniku zajedno postavljaju zastave Bosne i Hercegovine i da skupa radimo na tome da nam svima bude dobro, da zadržimo mlade, otvorimo nova radna mjesta i dovedemo investitore”, kaže za kraj Lendo.