LEGLO KORUPCIJE: Protiv FIFA-e se vodi čak 25 istraga

48

Oko 25 zasebnih istraga o korupciji povezanoj sa Svjetskom nogometnom federacijom (FIFA) i kandidaturama za Svjetsko prvenstvo vode savezni tužitelji u Švicarskoj, objavljeno je u petak iz ureda državnog tužitelja, javlja Anadolu Agency (AA).

Ured Michaela Laubera potvrdila je razmjere “slučajeva vezanih za nogomet”, nakon što je dobila prvu presudu od kako su 2014. godine počeli istrage o FIFA-i.

Slučajevi nisu određeni, ali su otvoreni krivični postupci protiv Seppa Blattera i Jeromea Valckea, bivših visokih dzžnosnika FIFA, kao i nekih organizatora Svjetskog prvenstva u Njemačkoj 2006. godine, među kojima je i Franz Beckenbauer.

Švicarski i američki tužitelji zajedno su radili na slučaju u kojem je Argentinac Jorge Arzuaga, bivši uposlenik švicarskih privatnih banaka, priznao krivicu u četvrtak na Federalnom sudu u Brooklynu. On je priznao da je sa Juliom Grondonom, bivšim šefom FIFA-inih financija i drugima radio na pranju novca vezanog za mito. Grondona je u trenutku smrti 2014. godine bio potpredsjednik FIFA-e.

Arzuaga je izgubio pravo na 650.000 dolara “nezakonite dobiti“ bonusa u švicarskom trezoru, objavili su iz federalnog tužiteljstva.

Bankar, koji je radio u Zurichu za Credit Suisse i Julius Baer, kaznu će saznati 4. siječnja sljedeće godine.

Lauber je u studenom 2014. godine pozvao FIFA-u da započne istragu o sumnjivim prekršajima tijekom nadmetanja za dobijanje domaćinstva Svjetskog prvenstva 2018. i 2022. godine, koje su dobili Rusija i Katar.

“Do danas, primljeno je 178 izvještaja o sumnjivim transakcijama pranja novca u vezi s nogometnim istragama”, kažu iz Lauberova ureda.

U svibnju 2015. godine, otkriven je obujam istrage švicarskih i američkih tužitelja o korupciji u FIFA-i, kada je u jutarnjim hotelskim pretresima uhićeno sedam osoba, među kojima i dva potpredsjednika FIFA-e. Istoga dana su zbog pronalaska dokaza pretresene i prostorije FIFA-e.

Još jedna runda uhićenja, optužnica i izjašnjavanja o krivici pred američkim sudovima dogodila se u prosincu 2015. godine. Više od 40 nogometnih i marketinških dužnosnika optuženi su ili su se morali izjasniti o krivici na američkom sudu.

U Švicarskoj vlast trenutno analizira “zaplijenjene dokumente koji sadrže oko 19 terabajta podataka”, istaknuli su iz Lauberova ureda.