- oglas -

Ledenjak na Antarktiku veličine Floride jedva se “noktima” drži za kontinent, a otopi li se, svijet se neće dobro provesti

Pročitajte i ovo

Realiziran prvi dio projekta ,,Pjesmom od Bosne do Slavonije”

Limena glazba ,,Lašva’’ Nova Bila, Osječki puhački orkestar i Vokalni sastav Lašvanske dive u subotu 24. rujna održali su zajednički koncert na Trgu...

SIP BiH izrekao prvu kaznu zbog trgovine biračkim mjestom

Navodi se da je Ademir Alibašić bio kandidat SDA 2016. godine, a da je u ime SNSD-a imenovan kao...
- Advertisement -

Sa Zemljinog najjužnijeg ledenog kontinenta ne stižu nimalo dobre vijesti. Ledenjak zlokobnog nadimka jedva se drži za ostatak ledene ploče i prijeti otapanjem te podizanjem razina mora u bliskoj budućnosti, tvrde znanstvenici.

- Advertisement -

Antarktičko ledeno tijelo nazvano ‘Ledenjak sudnjeg dana‘ moglo bi se otopiti daleko brže nego što se ranije očekivalo i tek se “noktima” drži za puno veću ledenu ploču, pokazalo je novo znanstveno istraživanje.

Otapanje ledenjaka Thwaites, čija je površina otprilike jednaka veličini Floride, moglo bi podići razinu mora za do dva metra, upozoravaju znanstvenici. Upravo to, kao i činjenica da djeluje kao tampon između mora koje se zagrijava i mnogo veće ledene ploče Zapadnog Antarktika, daje mu zloslutni nadimak.


Međutim, nova studija, koju je provelo Sveučilište Južne Floride (USF), otkrila je da se ledenjak Thwaites topio mnogo brže u prošlim stoljećima nego što je primijećeno posljednjih godina, što znači da bi se sličan ubrzani tempo povlačenja mogao pokrenuti i u budućnost.

Znanstvenici su do podataka došli koristeći podvodne dronove za mapiranje morskog dna ispod ledenjaka. Grebeni koje su mapirali su “poput otiska stopala” koji pokazuje gdje je prethodno bilo podnožje ledenjaka, navodi se u priopćenju za javnost.

To pokazuje da se u nekom trenutku u posljednjih 200 godina Thwaites smanjivao dvostruko brže nego što je primijećeno posljednjih godina, navodi se u priopćenju.

Thwaites se danas stvarno drži noktima i trebali bismo očekivati ​​velike promjene u malim vremenskim razdobljima u budućnosti, čak i na godišnjoj razini, kad se ledenjak povuče iza plitkog grebena u svom koritu, rekao je dr. Robert Larter, morski geofizičar iz British Antarctic Surveyja, ujedno i autor studije.

Samo mali udarac Thwaitesu mogao bi dovesti do velikog odgovora, napominje Alastair Graham, morski geofizičar USF-a koji je vodio studiju.

Thwaitesova brzina topljenja prethodno je mapirana pomoću satelitskih slika. Godine 2020. studija tih slika otkrila je da se Thwaites i njegov susjedni ledenjak Pine Island raspadaju brže nego što se vjerovalo.

Thwaites je djelomično zaštićen ledenim grebenom za koji su znanstvenici vidjeli da brzo propada. U prosincu prošle godine znanstvenici su predvidjeli da je ta polica na putu da se otopi u roku od pet godina.

Izvor: Business Insider

Najnovije vijesti

Realiziran prvi dio projekta ,,Pjesmom od Bosne do Slavonije”

Limena glazba ,,Lašva’’ Nova Bila, Osječki puhački orkestar i Vokalni sastav Lašvanske dive u subotu 24. rujna održali su zajednički koncert na Trgu...

SIP BiH izrekao prvu kaznu zbog trgovine biračkim mjestom

Navodi se da je Ademir Alibašić bio kandidat SDA 2016. godine, a da je u ime SNSD-a imenovan kao predsjednik biračkog odbora. Središnje izborno povjerenstvo...

Plenković u Livnu podržao Krišto: Večeras smo u gradu buduće predstavnice hrvatskoga naroda u Predsjedništvu BiH

Predizborni skup HDZ-a BiH i stranaka Hrvatskog narodnog sabora održao se večeras u prepunoj sportskoj dvorani “Dalibor Perković Dali” u Livnu. Pored zajedničke kandidatkinje...

VITEZ: Započeli radovi na proširenju dječjeg igrališta iza Konzuma

Danas su u Vitezu započeli radovi dodatnog uređenja i proširenja dječjeg igrališta „iza Konzuma“, a kao dio projekta P.A.R.K.- Pokreni, aktiviraj, radi, kreiraj, čiji...

Povezane vijesti