Poveži se s nama

Pozitivna priča

Lana srebrena u Budimpešti

Objavljeno

Najbolja bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar nastupila je u finalnoj utrci na Svjetskom mitingu u Budimpešti u disciplini 200 metara delfin.

Lana je pružila još jedan sjajan nastup i zauzela drugo mjesto i tako osvojila novu medalju u disciplini 200 metara delfin. Prvo mjesto osvojila je Kineskinja Zhang Yufei sa vremenom 2:05.65.

Pudar je imala vrijeme 2.08.19 dok je treća bila Boglarka Kapas sa 2.10.27

Za Lanu Pudar nastup na ovom Svjetskom kupu dolazi poslije izvrsnih rezultata na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Izraelu, gdje je osvojila tri medalje – dvije zlatne i jednu srebrenu te u Berlinu gdje je osvojila bronzanu medalju, piše N1.

Oglas

Oglas

BiH

Europski prvak u karateu, Ali Arnautović, prodaje rukavice na aukciji , sav novac namijenjen djeci oboljeloj od raka

Objavljeno

Piše

Europski prvak u karateu Ali Arnautović odlučio je donirati potpisane rukavice udruženju “Srce za djecu oboljelu od raka”, prenosi Klix.

Zlatni karataš je odlučio pokrenuti inicijativu kako bi podržao Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka”. On je donirao svoje potpisane rukavice s nedavnog prvenstva koje će se prodati na aukciji.

Ali je za Klix.ba kazao da je Jasmina Fajkić, s kojom sarađuje duži period predoložila organizaciju aukcije te da je on to odmah podržao.

“Početna cijena rukavica iznosi 500 KM, a aukcija će trajati do 1. marta 2024. godine do 20 sati”, rekao je.

Oglas

Ponude se šalju na mail: aukcija2024@gmail.com.

Reprezentativac BiH je na posljednjem takmičenju održanom u veljači osvojio zlato u kategoriji kadeta do 70 kilograma. U finalu je savladao Ukrajinca sa 1:0.

Nastavi čitati

BiH

Ministar Forto poručio : Napravit ćemo od Bjelašnice skijalište dostojno uspjeha koji Elvedina postiže

Objavljeno

Piše

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto (NS) rekao je da očekuje da će u ovoj godini početi radovi na novoj stazi na Bjelašnici kako bi skijalište bilo dostojno uspjeha bh. skijašice Elvedine Muzaferije.

Ova najava je uslijedila nakon što je Muzaferija ostvarila najbolji rezultat našeg skijanja u povijesti Svjetskog kupa, piše Klix.

Dosad smo bili najbolji uprkos državi, odsad ćemo biti najbolji zahvaljujući njoj, rekao je Forto.

Naveo je da je Muzaferija stasala na Bjelašnici te su njene riječi motivacija.

Napravit ćemo od Bjelašnice skijalište dostojno uspjeha koje Elvedina postiže. Ove godine očekujem radove na prvoj novoj stazi na Bjelašnici od Olimpijade, zaključio je Foto.

Oglas

Muzaferija je u Crans Montani (Švicarska) danas osvojila četvrto mjesto u spustu u okviru Svjetskog kupa.

Nastavi čitati

BiH

Danas se obilježava četrdeset godina od Zimskih olimpijskih igara

Objavljeno

Piše

Sarajevo danas slavi 40 godina od najbolje organiziranih Zimskih olimpijskih igara. Olimpijski duh je najsjajnije naslijeđe koje Sarajevo i Bosna i Hercegovina imaju, poručeno je danas u bh. prijestolnici povodom obilježavanja 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara (ZOI ’84) u Sarajevu.

U Vijećnici je danas upriličena konferencija za novinare povodom obilježavanja 40. godišnjice ZOI ’84. na kojoj su se, između ostalih, obratili gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Izet Rađo, specijalni savjetnik predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Pere Miro i legendarni sportaši koji su učestvovali na sarajevskim Olimpijskim igrama.

Gradonačelnica Karić je istakla da je veoma važno da i dalje živi olimpijski duh i da motivira mlade sportaše i druge građane.

Želim da olimpijski duh traje, da zajedno s našim gostima i svim drugima oživimo olimpijski duh i da se prisjetimo svih onih lijepih vremena u našem Sarajevu ali i da damo podsticaj našim mladim generacijama sportista da ostvaruju vrhunske rezultate, kazala je Karić.

Oglas

Predsjednik OK BiH Rađo izjavio je da je olimpijski duh veoma vrijedno naslijeđe Sarajeva i cijele Bosne i Hercegovine.

Sarajevo se danas raduje i slavi 40 godina od najbolje organizovanih Zimskih olimpijskih igara. Olimpijski duh je najsjajnije naslijeđe koje Sarajevo i Bosna i Hercegovina imaju, rekao je Rađo.

Ljudi trebaju biti svjesni da sport značajno može pomoći u jačanju kohezije i solidarnosti među ljudima, kazao je specijalni savjetnik predsjednika MOK-a Miro.

Posebna je privilegija vidjeti da se olimpijski duh i dalje spominje i da živi. To sam vidio u vašim entuzijastičnim izjavama ali i među samim ljudima. Vjerujem da sport može doprinijeti koheziji, solidarnosti i jedinstvu, rekao je Miro.

Oglas

Sanda Dubravčić-Šimunjak, koja je prije 40 godina upalila olimpijski plamen u Sarajevu, istakla je da je cijelo Sarajevo tada živjelo za Olimpijske igre i da se to u svakom momentu moglo osjetiti.

Ovo je bio taj dan. Taj 8. februar 1984. godine, dan kada sam osjetila to zajedništvo, dan kada je Sarajevo živjelo za otvaranje Olimpijskih igara. Sam Bog je poslao dan prije snijeg, čekali smo taj snijeg da padne kako bi Koševo bilo bijelo. Mislim da su te olimpijske igre u Sarajevu bile tople i ljudske i sve Sarajlije su živjele za tih 14 dana, kazala je Dubravčić-Šimunjak.

Jure Franko, član reprezentacije tadašnje Jugoslavije i rođeni Slovenac, dodao je da su i sami sportaši osjetili taj olimpijski duh kao i druge Sarajlije.

Mislim da smo mi sportisti živjeli u tom istom duhu i osjećali Olimpijadu na taj način. To su bile prve igre u vremenu političkih blokada koje su okupile sve najbolje sportiste iz svih zemalja, rekao je ovaj Slovenac.

Oglas

Na današnji dan prije 40 godina u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Sarajevu, otvorene su 14. Zimske olimpijske igre. Sarajevo je od 8. do 14.veljače  1984. godine bilo centar svijeta, a cijela bivša Jugoslavija učestvovala je u organizaciji Olimpijade.

Ono po čemu će Olimpijske igre u Sarajevu ostati zapamćene je snijeg koji je pao noć pred svečano otvaranje.

Sarajevske igre su po mnogo čemu tada bile rekordne. To su bile prve igre na kojima nije bilo bojkota Sjevernoatlantskog niti Varšavskog pakta, a bile su rekordne po broju zemalja učesnika.

Njih je pratilo oko dvije i po milijarde gledalaca u svijetu, bilo je 49 nacionalnih reprezentacija, podijeljene su 222 medalje, učestvovao je 2.691 sportaš i trener, a pratilo ih je 7.825 novinara iz 760 redakcija.

Oglas

Najuspješnije države bile su tadašnje Istočna Njemačka (devet zlatnih, devet srebrenih i šest bronzanih medalja) i SSSR (šest zlatnih, deset srebrenih i devet bronzanih medalja).

 

Izvor: AA/BHRT

Oglas

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Firma Greben Novi Travnik svim zaposlenim uplatila 1260 KM jednokratne pomoći

Objavljeno

Piše

Na osnovu uredbe Vlade FBiH o isplati 2520 KM pomoći od poslodavca novotravnička firma Greben Novi Travnik isplatila je svakom radniku po 1260 KM. Uplata je izvršena za oko 28 radnika.

Kompanija Greben d.o.o. je osnovana 2005. godine. Nalazi se u industrijskoj zoni Bratstvo Novi Travnik. Raspolaže sa 1000 m2 proizvodnog prostora u kojem se nalaze CNC obradni centri za razne vrste mašinske obrade.

Nastavi čitati

BiH

Postignut dogovor o realizaciji inicijative da BiH ostvari članstvo u Eurotransplant

Objavljeno

Piše

Nadležni u BiH postigli su dogovor o realizaciji inicijative koja će našoj zemlji konačno trasirati put ka članstvu u Eurotransplant, što je otvorilo pitanje toga gdje se trenutno nalazimo, stavljajući opet u fokus život pacijenata koji čekaju na transplantaciju organa, piše Klix.

Naime, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je prije skoro godinu i po dana usvojio poslaničku inicijativu Saše Magazinovića kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da Međunarodnoj fondaciji za razmjenu organa Eurotransplant uputi pismo namjere za pridruživanje naše zemlje toj organizaciji.

Prema riječima Magazinovića, nakon brojnih sastanaka, stavovi su konačno usaglašeni te je prije nekoliko dana postignut dogovor entitetskih ministara zdravstva Nediljka Rimca i Alena Šeranića te ministrice civilnih poslova BiH Dubravke Bošnjak u vezi s realizacijom inicijative.

“Ukratko, Bosna i Hercegovina konačno kreće na svoj put ka članstvu u Eurotransplantu. To znači da će veliki broj građana kad pristupimo Eurotransplantu imati mnogo veće šanse za izlječenje i normalan život. To znači i razvoj transplantacijske medicine u našoj zemlji”, poručio je zastupnik SDP-a.

Oglas

Iz Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH pozdravljaju ovaj korak, međutim, ističu da je naša zemlja i dalje veoma daleko od pridruživanja Eurotransplantu.

Kako kažu, postoje brojni kriteriji koje BiH mora ispuniti, a među najznačajnijim je broj kadaveričnih transplantacija i organa sa kojima ona raspolaže.

“Mi smo na jednom početku, lično nas je obradovala inicijativa koja je usvojena jer napokon se nešto pokreće na državnom nivou. Ali, objektivno govoreći, mi smo veoma daleko od ulaska u Eurotransplant jer on ne prepoznaje samo administrativne stvari. Tu je primaran broj transplantacija i preminulih donora na milion stanovnika”, kaže za Klix.ba Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH.

A kada je riječ o transplantacijama, njihov broj ne ide u prilog priči o članstvu u Eurotransplantu. Naime, samo u Federaciji BiH prošle godine je urađeno njih 16 i to deset u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli te šest u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Od njih 16 svega četiri transplantacije su urađene izuzimanjem organa od preminule osobe. I to je ono na čemu insistira Eurotransplant.

Oglas

“To je veoma malo jer Eurotransplantu se ne možemo približiti bez dvadesetak kadaveričnih transplantacija. Dakle, mi možemo imati stotine transplantacija od živih donora, ali to ne mijenja priču prema Eurotransplantu jer on ne broji takve. To je zapravo organizacija za razmjenu organa, a mi ih nemamo. To je jedan od naših većih problema”, navodi Žuljević.

Unazad nekoliko godina u našoj zemlji su se stvari u kontekstu obavljanja transplantacija počele pomijerati s mrtve tačke. Nakon višegodišnje stagnacije, tokom pretprošle godine obavljeno je njih deset, dok je za šest više u 2023..

“To je i dalje nedovoljno jer mi imamo veliki broj pacijenata koji čekaju na transplantaciju organa. Kada je riječ o bubrezima, mi na listi čekanja imamo nešto više od 200 pacijenata , novu jetru čeka 35, srce okvirno 30 te njih 35 rožnicu”, ističe Žuljević.

U Federaciji BiH se blizu dvije hiljade bubrežnih bolesnika nalazi na hemodijalizi, a na pitanje zbog čega broj onih na listi čekanja nije veći, Žuljević odgovara da razlog leži u nedostatku nade da će jednoga dana dobiti poziv za transplantaciju.

Oglas

Da biste došli na listu čekanja, vi morate obaviti obradu koja podrazumijeva prilično kompleksne, a u nekim slučajevima i veoma nelagodne pretrage. Ti pacijenti zapravo neće da se podvrgavaju neugodnostima kako bi se stavili na listu koja u konačnici ne daje potpunu šansu za transplantaciju”, naglašava sagovornik portala Klix.ba.

Dok svi sa liste očekuju taj poziv i priliku za novi život, prolaze kroz prilično mučne periode. Kako to sve izgleda na svojoj koži je osjetio i naš sagovornik. Za razliku od većine, on je prije nekoliko godina izvršio transplantaciju bubrega i to nakon 14 mjeseci dijaliziranja.

“To su vam životi bez života. Zapravo, jedan dan ste na dijalizi, a drugi niste. Samo što se oporavite vi ponovo morate na dijalizu, odnosno teške i iscrpljujuće tretmane sa čestim oscilacijama pritiska u krvi i drugim neželjenim pojavama. Vi ste četiri i po sata privezani za aparat kako bi se očistila ta ‘prljava krv’, što će vam u konačnici koliko-toliko omogućiti funkcioniranje”, nastavlja Žuljević.

Hemodijaliza u razvijenijim zemljama je prijelazno rješenje od dijagnoze do transplantacije, dok u BiH predstavlja konstantu. I pored svega, bubrežni bolesnici se nalaze u povoljnijem položaju u odnosu na one koji čekaju novu jetru, srce ili rožnice.

Oglas

“Svi oni su svakoga dana sve bliže onom najgorem scenariju, a posebnu su u teškom stanju jetreni bolesnici. Oni u posljednje vrijeme pokušavaju naći rješenje, tako što im njihovi bliži članovi porodice daju dvije trećine jetre. To je opasno rješenje, a ono se ne realizira u BiH, već u inozemstvu. Kada je riječ o srčanim bolesnicima, neki od njih dođu do mehaničke pumpe koja je veoma skupa, a putem nje kupuju vrijeme, nadajući se transplantaciji negdje u inozemstvu jer se ti zahvati ne rade kod nas”, ukazuje Žuljević.

Problemi vezano za transplantaciju organa u BiH se vežu jedan na drugi, a prema upozorenju Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH, ljekari u našoj zemlji usljed nedostatka obavljanja ovakvih zahvata gube rutinu u radu. Naglašavaju da su zbog toga klinički centri izgubili povjerenje pacijenta, koji su postali ogorčeni, frustrirani, inferiorni, ali i u strahu.

“Mi u BiH imamo i Donorsku mrežu koja je nevladina organizacija, a koja radi podizanju svijesti o važnosti donacije i transplantacije organa, ali ona je pred gašenjem jer nema podršku institucija i ustanova. Nažalost, ako ne dođemo do određenih finansijskih sredstava u narednih mjesec ili dva ona će nestati. Ako se ona u konačnici ugasi, transplantacijski program u BiH će tek onda doći u problem”, upozorava Žuljević.

Oni koji čekaju na novi organ poručuju da transplantacija u našoj zemlji mora biti prioritet i ne bi trebala imati alternativu u drugim klinikama izvan BiH, osim u slučajevima kad se ne može uraditi ovdje.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Općina Prozor-Rama približava se europskim ekološkim standardima: sav prikupljeni otpad se sortira

Objavljeno

Piše

Općina Prozor-Rama jedina je općina u Bosni i Hercegovini koja sav prikupljeni otpad sortira zahvaljujući Eko-parku koji se sastoji od sortirnice i kompostane, a uskoro bi s radom trebao krenuti i pročistač otpadnih voda čime ta općina zaokružuje priču o pametnom gospodarenju otpadom. Eko-park je obradio sav prikupljeni otpad na području općine Prozor-Rama, tj. 1.809,15 tona – rekao je u razgovoru za Fenu pomoćnik načelnika općine Prozor-Rama Josip Juričić.

Općinska ulaganja u cjelokupan projekt prelaze šest milijuna maraka. Urađen je pristupni put, plato i dva objekta s neophodnom opremom za kompostiranje i sortiranje. Lokacija Eko parka je na potezu magistralnog puta M16.2 Prozor-Jablanica, udaljen od Prozora oko 1 km, a Eko-park trenutno zapošljava 14 radnika.

Sastavni dio Eko parka bit će pročistač otpadnih voda. Dosad smo odradili oko trećinu investicije, uložili oko 1.200.000,00 KM, a ostaje za uraditi još nešto preko 2 milijuna KM. Pošto je ovaj projekt važan za sva mjesta nizvodno od Prozora – a to je Jablanica, Mostar, Čapljina, te mjesta u Hrvatskoj do Jadranskog mora, očekujemo da se u njega uključe europski fondovi. Imamo najave kroz IPA 3 program, čekamo konačan stav jer bi ta sredstva ubrzala izgradnju pročistača otpadnih voda, govori Juričić.

Pored njih, kako kaže, postoji još šest komunalnih poduzeća koja imaju instalirane linije za sortiranje otpada (Mostar, Konjic, Sarajevo, Tuzla, Čapljina i Bihać).

Oglas

Međutim, mi smo možda jedini koji 100% sav prikupljeni otpad sortiramo. Prozor–Rama je prvi po instaliranoj kompostani gdje prerađujemo sav biorazgradivi otpad koji izdvojimo iz miješanog komunalnog otpada, kaže Juričić.

Dodaje kako su u 2023. godini preradili oko 733 tone biorazgradivog otpada. Od 100 posto obrađenog otpada postignuta je iskoristivost 60 posto.

Na daljnju upotrebu (reciklažu) smo poslali: 96,80 tona ambalaže od papira/kartona, 117,6 tona ambalaže od plastike, 65,9 tona ambalaže od stakla te 24 tone ambalaže od metala. Tražimo tržište za 35 tona ambalaže od višeslojnih materijala, 30 tona istrošenih automobilskih guma, naglašava Juričić. Preostalih 40 posto otpada je neiskoristivo, tržišno bezvrijedno poput tekstila i višeslojne ambalaže koji imaju svoju energetsku vrijednost, ali ih još ne uspijevaju prodati.

Dakle, prije ovog ulaganja, sav ovaj otpad je završavao na lokalnoj deponiji. Čekamo da na području države proradi neka energana ili drugi potrošač RDF-a kako bismo postigli naš krajnji cilj, a to je općina s 0% otpada, dodaje pomoćnik općinskog načelnika.

Oglas

Na pitanje kakvi su sve benefiti za okoliš od Eko-parka i koliko se zbrine otpada iz cijele Općine, ističe da je trenutna pokrivenost općine preko 80 posto, ali realizacijom posljednjeg projekta koji je u tijeku, pokrivenost općine će biti 99 posto. Kako kaže, prije 10 godina pokrivenost je bila ispod 30 posto, a svaki zaseok je imao svoju divlje odlagalište/deponiju. Eko parkom upravlja Javno komunalno poduzećem Vodograd koje, uz pomoć i sufinanciranje Federalnog fonda za okoliš, planira nabavku još 100 kontejnera tako da će se pokriti i najudaljenija mjesta koja do sada nisu imala kontejnere.

Načelnik općine Prozor-Rama Jozo Ivančević smatra da je ovim projektom Općina ispunila svoju zakonsku obavezu zbrinjavanje otpada na ekološki prihvatljiv način.

Očekivanja su da će i ostali, posebno više razine vlasti uraditi svoj dio posla. Država je tu, po našem mišljenju, potpuno zakazala. Nemamo pravo rješenje za onaj dio otpada koji preostane nakon sortiranja i kompostiranja – to se mora riješiti na višim razinama, imati prave spalionice ili uređena sanitarna odlagališta. Nekako se puno toga prebacilo općinama na rješavanje, mi to rješavamo onoliko koliko je to u našoj mogućnosti. Međutim, netko na državnoj ili barem entitetskoj razini treba donijeti strateška rješenja, ali nam se čini da su se oni sakrili, nema ni njih ni rješenja, navodi načelnik. Ističe i da očekuje dobru suradnju s federalnom ministricom za okoliš i turizam Nasihom Pozder te Fondom.

Imali smo posjet i županijskog ministra, velika su očekivanja. Do sada nismo imali puno razumijevanja od vlasti na višim razinama, ali uočavamo promjene na bolje. Važno je da naši građani osjete poboljšanje kroz rad Eko parka, jer time čuvamo okoliš, poboljšavamo uvjete života u našoj općini i približavamo se europskim ekološkim standardima”, kazao je za kraj načelnik općine Prozor-Rama.

Oglas

Izvor: FENA/Bljesak 

Nastavi čitati

BiH

Dizdar i Sattler uručili ključeve stanova za devet obitelji

Objavljeno

Piše

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar i šef Delegacije Europske komisije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler danas su u Ključu uručili ključeve devet novoizgrađenih stanova za obitelji iz socijalno osjetljivih kategorija, raseljenih osoba i izbjeglica. Ukupna vrijednost novoizgrađenog objekta iznosi više od 900.000 KM.

Drago mi je da je ovo postala praksa širom Bosne i Hercegovine, da se otvaraju ovakvi objekti i da trajno stambeno zbrinjavamo porodice u potrebi. Moramo znati da je država jaka onoliko koliko vodi računa o onima koji su u najvećoj potrebi. Projekti poput ovog najbolje pokazuju ko su ključni prijatelji Bosne i Hercegovine, a to je Evropska unija – rekao je ministar Dizdar.

Uručenju ključeva prisustvovali su i načelnik Ključa Nedžad Zukanović i predstavnik Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u priopćenju navodi da je projekt izgradnje ove zgrade završen u okviru Regionalnog stambenog programa, a koji je podržan od Razvojne banke Vijeća Europe s donatorima. Zahvaljujući ovom programu osiguran je smještaj za više od 2.800 porodica, odnosno preko 9.000 osoba.

Oglas

Za implementaciju ovog programa u Federaciji BiH zaduženo je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

Izvor: Vlada FBiH

Nastavi čitati

BiH

SUAD BEŠLIĆ SE IZ NJEMAČKE VRATIO U BIH: U ŽIVINICAMA POKRENUO PROIZVODNJU PRVIH BH. VATROGASNIH VOZILA

Objavljeno

Piše

I dok sve više mladih i obrazovanih Bosanaca i Hercegovaca pakuje kofere i odlazi iz BiH u potrazi za boljim životom i sigurnijom svakodnevicom, jedan drugačiji, pozitivan primjer zabilježili smo u Živinicama.

Posjetili smo firmu SU-AD, koju je osnovao Suad Bešlić, diplomirani inženjer mašinstva koji je konstruirao prvo domaće vatrogasno vozilo.

Otvorio pogon

Priča o njemu i njegovom uspješnom biznisu mnogima bi mogla biti putokaz kako se i u vlastitoj zemlji može dobro živjeti i zarađivati.

Ovaj mladi Kalesijac visoko obrazovanje inženjera stekao je u Njemačkoj, a praksu u firmi „Lentner“, u kojoj je godinama radio na proizvodnji vatrogasnih vozila.

Nakon nekog vremena došao je na ideju da u toj firmi formira svoj pogon u kojem će raditi dvadesetak mladih ljudi iz BiH. Ali do toga nije došlo, kako nam je rekao, zbog jedne majčine suze.

Oglas

– Kada sam u BiH okupio 20 mladića raznih zanimanja kako bih ih pripremio za put u Njemačku, našla se i majka jednog od radnika i pitala me hoće li poslije odlaska njenog sina za njim otići i snaha i unučad.

Nakon što sam potvrdno odgovorio zaplakala je. Ta suza je bila jača od moga biznisa u Njemačkoj, pa sam odlučio, u dogovoru s ljudima iz „Lentnera“, odgoditi Njemačku i otvoriti pogon u Živinicama – naveo je Bešlić.

Mlaz za gašenje

I krenulo je bolje nego što se očekivalo.

– Krenula je proizvodnja vatrogasnih kola u našoj domovini. Ponosan sam na to što BiH ima svoj brend jer ovdje izgrađena vatrogasna vozila imaju brojne visokotehnološke prednosti, pa, recimo, spremnici za vodu su od 5 do 10 kubnih metara, mlaz za gašenje seže do 60 metara. Pretpregovori su završeni za deset vozila ove godine – rekao nam je Bešlić.

Oglas

Vodi zaposlenike u Tursku

Firma ima i šest kooperanata, a u planu je otvaranje pogona u Stocu. Ove godine će se graditi i nova, savremena proizvodna hala, a to će biti šansa i za povećanje proizvodnje vatrogasnih vozila i nova zapošljavanja u Suadovoj firmi.

– Za posvećenost i predanost u radu svih 20 zaposlenika uskoro će na besplatnu petodnevnu ekskurziju u Tursku, a onda se bacamo na izradu 10 najsavremenijih vatrogasnih vozila za EU i BiH – poručio je Suad Bešlić.

Nastavi čitati

BiH

Isak i Rotić potpisali Sporazum o osnovici za obračun plaća policijskih službenika

Objavljeno

Piše

Federalni ministar unutarnjih poslova Ramo Isak i predsjednik Upravnog odbora Sindikata službenika Federalnog ministarstva unutarnjih poslova Mihret Rotić potpisali su danas Sporazum o osnovici za obračun plaća policijskih službenika.

U priopćenju Federalnog ministarstva unutarnjih poslova stoji da je Vlada Federacije BiH ovlastila ministra Isaka da potpiše ovaj sporazum sa Sindikatom službenika Federalnog MUP-a.

Sporazumom o osnovici za obračun plaća policijskih službenika utvrđena je osnovica za obračun plaće u iznosu od 425 KM, a što će rezultirati povećanjem plaća policijskih službenika Federalne uprave policije u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova – navodi se u priopćenju Ministarstva.

Ministar Isak je poručio da će nastaviti poduzimati aktivnosti na poboljšanju statusa policijskih službenika Federalne uprave policije. Posebno je istaknuo važnost njegovanja jedinstva policijskih službenika, državnih službenika i namještenika u Federalnom ministarstvu unutarnjih poslova i Federalnoj upravi policije.

Oglas

Predsjednik UO Sindikata Rotić zahvalio je ministru Isaku na zalaganju i aktivnostima koje poduzima kako bi se poboljšao status policijskih službenika i ojačao rad Federalne uprave policije.

Ovom prilikom zahvaljujemo se premijeru Nerminu Nikšiću i kompletnoj Vladi Federacije BiH, a posebno vama zbog iskrenog zalaganja da se ojača rad Federalne uprave policije i kompletnog Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova – poručio je Rotić, priopćeno je iz Federalnog ministarstva unutarnjih poslova, stoji na stranici Vlade.

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Sportprije 9 minuta

Porto šokirao Arsenal sjajnim golom u 94. minuti!

Porto je u siromašnoj prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka šokirao Arsenal pogotkom u 94. minuti.Junak susreta bio je brazilski...

Sportprije 10 minuta

Barcelona i Napoli odigrali bez pobjednika

Napoli i Barcelona odigrali su neriješeno 1:1, u prvom susretu osmine finala Lige prvaka u Napulju.  Dva bivša kluba Diega...

BiHprije 19 minuta

KINA I SAUDIJSKA ARABIJA ZAJEDNO ULAZE U BIH: OSNIVANJE ZAJEDNIČKE FIRME ZA PROIZVODNJU ČELIKA

U saradnji s Saudijskom Arabijom, Kina planira uspostaviti zajedničko privredno društvo u Bosni i Hercegovini, a ovaj korak odobrilo je...

BiHprije 22 minute

APEL ZA POMOĆ: Maleni anđeo treba našu pomoć!

Obitelj se obratila  u našu redakciju, sa zamolbom da objavimo apel za pomoć njezinom bolesnom djetetu. Adem se trenutno nalazi...

Sportprije 29 minuta

Zagreb čudesnom pobjedom stigao nadomak osmine finala Lige prvaka

RUKOMETAŠI Zagreba pobijedili su Kolstad na gostovanju u Norveškoj s uvjerljivih 34:25 i stigli nadomak plasmana u osminu finala Lige...

Događanjaprije 37 minuta

U prodaji posljednji kontigent ulaznica za nastup Gorana Vinčića u Vitezu!

Goran Vinčić – Vinča, jedan od najtraženijih hrvatskih stand-up komičara, nakon što je rasprodao brojne dvorane, klubove, kazališta po cijeloj...

Sportprije 4 sata

VITEZ: U subotu završna ceremonija projekta “Vitez pliva”

U subotu 24.02.2024. održava se završna ceremonija projekta “Vitez pliva” koji se implementira u okviru Regionalnog programa lokalne demokracije na...

Društvoprije 7 sati

U petak u Travniku predstavljanje knjige „Gospodarski potencijali Lašvanske doline“

Europski dom u Bosni i Hercegovini iz Viteza i Udruga „Klik“ iz Travnika organiziraju predstavljanje knjige „Gospodarski potencijali Lašvanske doline“,...

Oglas
Oglas
LM