- oglas -

Kriza u prijevozu tereta mogla bi potrajati, upozorava operater lučkih terminala

Pročitajte i ovo

Čović u Bruxellesu: “Bez novog izbornog zakona BiH bi mogla upasti u još dublju krizu”

Ne bude li dogovora o izmjenama izbornog zakonodavstva do kraja ove godine, BiH bi mogla upasti u daleko veću...

Ovo je jedna od najvoljenijih žena u Splitu. Mnogi je zovu novom kraljicom Torcide

IRIS Rajčić jedna je od najvoljenijih žena u Splitu.Zbog svog supruga Marka Livaje Iris je postala jedna od najomiljenijih osoba...

Vrhovac dobio poziv u reprezentaciju BiH

Vedran Vrhovac je dobio poziv u A reprezentaciju Bosne i Hercegovine.Selektor Ivajlo Petev pozvao je Vrhovca za naredni susret...
- Advertisement -

Svijet se suočava s “jako produljenim” poremećajima u prijevozu tereta, s obzirom na nagli oporavak trgovine i nedostatne kapacitete, upozorio je u srijedu čelnik globalne tvrtke ICTSI, koncesionara kontejnerskog terminala u Rijeci.

- Advertisement -

Val potražnje za robom široke potrošnje u pandemiji koronavirusa izazvao je probleme u isporuci, a situaciju je dodatno zakomplicirala nestašica kontejnera i brodova za kontejnerski prijevoz tereta.

Situacija je posebno teška na velikim maloprodajnim tržištima, poput Sjedinjenih Država, gdje su deseci brodova čekaju pred lukama u Los Angelesu i u Long Beachu kako bi istovarili teret.

“Smatram da je posrijedi kriza koja će se poprilično otegnuti, bar u lukama i na kopnu i posebno na mjestima poput SAD-a. Bit će teško”, izjavio je za Reuters Christian Gonzalez, čelnik International Container Terminal Servicesa (ICTSI), čije je sjedište na Filipinima.

“Gledano iz transpacifičke perspektive, situacija će biti poprilično nezgodna, i to dulje vrijeme, i neće se moći riješiti ubacivanjem u sustav više brodova jer će čepovi biti još veći”, upozorava Gonzalez.

Luke širom svijeta jako su opterećene ogromnom potražnjom za pretovarom tereta, naglašava, dodajući da je zastoj utjecao i na tradicionalno užurbane tokove robe uoči Božića.

Snažna aktivnost prijevoza tereta utječe po njegovim riječima i na druge dijelove svijeta, uključujući Irak, gdje ICTSI upravlja terminalom u Basri, luci na jugu zemlje.

Međunarodni prijevoznici angažiraju kontejnere na rutama s većim obujmom prometa na kojima su vozarine u proteklim mjesecima dosegnule rekordne razine, ističe Gonzalez.

“U Iraku je došlo do poremećaja, uglavnom zbog nestašice kontejnera, ljudi ih jednostavno ne žele slati na takve rute”, dodao je.

Optimističan je u prognozama za ICTSI u idućoj godini, uz procjene o stabilnom obujmu prijevoza tereta.

ICTSI upravlja kontejnerskim terminalima u lukama u Aziji, na Bliskom istoku i u Južnoj Americi i spada među 10 najvećih operatora kontejnerskih terminala u svijetu. U Hrvatskoj upravlja kontejnerskim terminalom u Rijeci, s koncesijom do 2040. godine.

U prvoj polovini godine grupa je pretovarila ukupno 5,45 milijuna TEU jedinica, navodi Reuters.

Najnovije vijesti

Čović u Bruxellesu: “Bez novog izbornog zakona BiH bi mogla upasti u još dublju krizu”

Ne bude li dogovora o izmjenama izbornog zakonodavstva do kraja ove godine, BiH bi mogla upasti u daleko veću...

Ovo je jedna od najvoljenijih žena u Splitu. Mnogi je zovu novom kraljicom Torcide

IRIS Rajčić jedna je od najvoljenijih žena u Splitu.Zbog svog supruga Marka Livaje Iris je postala jedna od najomiljenijih osoba u Splitu, a nakon jučerašnje...

Vrhovac dobio poziv u reprezentaciju BiH

Vedran Vrhovac je dobio poziv u A reprezentaciju Bosne i Hercegovine.Selektor Ivajlo Petev pozvao je Vrhovca za naredni susret Zmajeva protiv Sjedinjenih Američkih Država...

Novotravničani Petak i Pantić ponovno na spisku reprezentacije BIH

Futsal reprezentacija Bosne i Hercegovine će naredne sedmice učestvovati na turniru koji će biti održan u slovačkom gradu Piešťany.Osim bh. tima i domaćina Slovačke,...

U Varaždinu brutalno ubijen profesor jer je prijavio kršenje mjera. Četvero optuženih

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Varaždinu je 25. studenog, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv četvero hrvatskih državljana (1992., 1997.,...

Povezane vijesti