Kreševo: Okupljanje navodnih logoraša

31

-- Oglas ---

Okupljanje navodnih logoraša ovih dana u Kreševu ispred nekadašnje hale “Šunje”, danas jednog od pogona tvrtke “Milfas”, još je jedan u nizu pokušaja stvaranja lažne slike o ratnim događanjima u Kreševu. Sumnja se da su kreatori i ovaj put bošnjačke tajne službe koje po svaku cijenu pokušavaju HVO optužiti za agresiju na općinu Kreševo i progon bošnjačkog stanovništva. Dio izmišljenog scenarija je i postojanje navodnih logora za Bošnjake u Kreševu, njih čak šest. Hala „Šunje“ bila tek je jedno od mjesta koje se pokušava nazvati logorom. Na spomenutom lokalitetu ovih dana se okupila skupina Bošnjaka koji tvrde kako su ondje bili zatočeni prije 22 godine. Za iduću godinu najavljuju masovnija okupljanja. Postojanje logora za Bošnjake u Kreševu kao i bilo kakav pokušaj progona bošnjačkog stanovništva s područja ove srednjobosanske općine odbacuju čelnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Kreševo. Jedan od argumenata kojeg navode u prilog ovoj tvrdnji je i presuda Suda BiH iz 2008. godine u kojoj jasno stoji kako HVO nije poduzimao nikakve sistematične napade niti je organizirao progon bošnjačkog stanovništva.

“U Kreševu nije postojao niti jedan logor za Bošnjake. Sve su to notorne laži navodnih logoraša koje je netko instruirao kako bi nastavili odmah nakon rata započetu kampanju progona pripadnika HVO iz Kreševa”, reagirali su članovi Koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

U Udrugama kažu kako nikomu od njih ne bi smetalo okupljanje pred Spomenikom stradalim Bošnjacima ispred mjesne džamije u Kreševu, ali im je itekako zasmetao još jedan pokušaj iskrivljavanja povijesti u kojem se od žrtve pokušava napraviti agresor i obratno.

“71 hrvatski branitelj s područja Kreševa poginuo je u Domovinskom ratu, većina je stradala braneći prostor općine Kreševo od agresije Armije BiH. Broj stradalih pripadnika HVO u odnosu na tek nekoliko poginulih Bošnjaka jasno pokazuje tko je u ovom slučaju bio žrtva, a tko agresor”, poručuju iz Koordinacije udruga.

Da HVO nije planirao niti izvodio nikakve sistematičke napade na području Kreševa čiji je cilj bio progon bošnjačkog stanovništva potvrdio je i Sud BiH u oslobađajućoj presudi Kreši Lučiću. Sud BiH Lučića je pravomoćno oslobodio optužbi za zločine protiv čovječnosti. U procesu koji je okončan krajem 2008. godine Sud BiH odbacio je kao neutemeljenu tezu Tužiteljstva o postojanju širokog i sustavnog napada HVO na područje općine Kreševo. Obrani u ovom predmetu uspjelo je dokazati i kako je Armiji BiH najmera bila isprovocirati sukobe s HVO i tako dobiti razlog za napade i zauzimanje Kreševa. U toj namjeri Armiju BiH spriječio je upravo HVO koji je cijenu obrane platio životima svojih više od 70 pripadnika. U Koordinaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata Kreševa uvjereni su kako bošnjačke, nekad vojne, a danas obavještajne i političke strukture, nikad nisu ni odustale od zauzimanja Kreševa. Dokazuje to i na desetine podignutih optužnica protiv pripadnika odnosno čelnika HVO u Kreševu.

“Okupljanje navodnih logoraša samo je nastavak nakon rata započete kampanje čiji je cilj osvetiti se za neostvarene ratne ciljeve”, poručuju iz Koorinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Kreševa koji su ovih dana također obilježilu godišnjicu agresije Armije BiH na područje općine Kreševo. (Ana Popović)