- oglas -

Krešenti: Recept za božićne kolačiće koje morate dodati na svoju listu

Pročitajte i ovo

Ukrajina o Milanoviću: “Neprihvatljivo. Bacio je sumnju na teritorijalni integritet Ukrajine”

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova danas je kritiziralo hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, koji je jučer rekao da se Krim, ukrajinski...

Njemica našla dvojnicu na Instagramu i ubila je da lažira vlastitu smrt

Njemica (23) iračkog podrijetla tražila je na Instagramu dvojnicu, odnosno ženu koja joj jako nalikuje, i uz pomoć prijatelja...

Boeing isporučuje posljednji 747, avion koji je demokratizirao letenje

Boeing se sprema službeno oprostiti od originalnog jumbo jeta, Boeinga 747, dok je u tijeku posljednja komercijalna isporuka zrakoplova...
- Advertisement -

Prosinac je počeo, a s dolaskom mjeseca u kojem slavimo Božić zahuktale su se i pripreme za blagdane. Između ostalog, u mnogim domovima se slaže popis kolača koji će se praviti ove godine.

- Advertisement -

Mi vam u nastavku donosimo recept za krešenti, tradicionalne prhke božićne kolačiće koji mogu dugo stajati i koje, ako već niste, možete dodati na svoju listu.

Recept nam je ustupila Nataša Pralica, koja napominje da je ove kolačiće jednostavno napraviti, jedino zahtijevaju malo više vremena. U svakom slučaju radi se o kolaču koji će uljepšati blagdansku trpezu, razveseliti vaše ukućane i kojem ćete se vrlo vjerojatno vraćati iz godine u godinu.

SASTOJCI

Tijesto:

  • 350 g brašna
  • 150 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 200 g margarina ili maslaca
  • 1 jaje
  • 2 žumanjka
  • korica od jednog limuna
  • 2 žlice ruma

Ostalo:

  • 2 bjelanjka
  • 200 g mljevenih oraha

Čokoladni dio:

  • 100 g čokolade
  • 50 g margarina ili maslaca

Priprema tijesta:

  1. U zdjelu dodajte margarin ili maslac (sobne temperature), brašno, jaje, žumanjke, šećer, vanilin šećer, naribanu koricu limuna i rum.
  2. Sastojke zamijesite.
  3. Dobivenu smjesu zamotajte u prozirnu foliju i stavite na sat vremena u hladnjak da se stegne.
  4. Zatim pravite kuglice veličine višnje, neka budu sve jednake.
  5. Slažite ih na masni papir.
  6. Nakon toga u dva bjelanjka umočite kuglice.
  7. Potom ih uvaljajte u mljevene orahe.
  8. Svaku kuglicu dobro uvaljajte i prebacite u kalup na masni papir.
  9. Sve zajedno stavite peći na 180 stupnjeva oko 20-25 minuta.
  10. Kuglice ostavite da se ohlade.

Priprema čokoladnog dijela:

  1. Na narezanu čokoladu ili čokoladu u kapljicama dodajte narezani margarin ili maslac.
  2. Otopite u mikrovalnoj pećnici ili na pari.
  3. Ostavite da se ohladi i lagano počne stezati.
  4. Pomoću fišeka istisnite čokoladu na jedan keksić, zatim poklopite s drugim keksićem.
  5. Na taj način nastavite spajati druge keksiće.
  6. Keksiće možete spremiti u limenu kutiju, prenosi Zadovoljna.hr.

Centralna.ba

Najnovije vijesti

Ukrajina o Milanoviću: “Neprihvatljivo. Bacio je sumnju na teritorijalni integritet Ukrajine”

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova danas je kritiziralo hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, koji je jučer rekao da se Krim, ukrajinski...

Njemica našla dvojnicu na Instagramu i ubila je da lažira vlastitu smrt

Njemica (23) iračkog podrijetla tražila je na Instagramu dvojnicu, odnosno ženu koja joj jako nalikuje, i uz pomoć prijatelja je ubila kako bi lažirala...

Boeing isporučuje posljednji 747, avion koji je demokratizirao letenje

Boeing se sprema službeno oprostiti od originalnog jumbo jeta, Boeinga 747, dok je u tijeku posljednja komercijalna isporuka zrakoplova koji je omogućio letenje običnom...

Bivšeg svjetskog prvaka zatrpala lavina

Svijet alpskog sporta rastužila je vijest koja je stigla iz Japana. U 32. godini poginuo je Kyle Smaine, bivši prvak svijeta u half pipe...

Potrošio sam 200 milijuna eura na Ronalda, a on samo zna reći ‘See ya‘

Portugalska zvijezda Cristiano Ronaldo ne može se pohvaliti početkom iz snova u Saudijskoj Arabiji. U prva dva nastupa za Al Nasr nije ostavio upečatljiv...

Povezane vijesti