KPZ Busovača: Pretučen osuđenik Tibor Prajo

192

Tibora Praju iz Kiseljaka koji u KPZ-u Busovača izdržava zatvorsku kaznu od dvije godine i četiri mjeseca zbog saobraćajne nesreće u kojoj su poginule dvije osobe, pretukao je osuđenik Edin Sajtović.

-- Oglas ---

 

– Incident se dogodio u četvrtak. Čitao sam novine kada mi je Sajtović prišao i pitao me: “Mogu li dobiti novine?” Rekao sam “Naravno” i pružio mu novine, a on me je bez razloga oborio na pod i počeo šutati. Nanio mi je teške tjelesne povrede u predjelu glave. Mislim da mu je neko platio da me pretuče – kaže Prajo.

Na pitanje zna li ko bi to mogao biti, Prajo je odgovorio da ne zna. Marko Krišto, direktor KPZ-a Busovača, potvrdio je da je Prajo pretučen.

– Sajtović je iskoristio trenutak kada zatvorski čuvari nisi bili u blizini i fizički napao Praju. Čitav incident snimljen je kamerama videonadzora. Čuvari su reagirali čim su primijetili da se nešto dešava. Trenutno se ispituju očevici, a čekamo i medicinsku dokumentaciju o povredama koje je zadobio Prajo. Nakon toga ćemo protiv Sajtovića podnijeti krivičnu prijavu – kazao je Krišto.

Sajtović je osuđen na šest mjeseci zatvora zbog teške krađe, a iz sarajevskog u busovački zatvor prebačen je 4. oktobra ove godine.

Osuđivan je i prije ovoga, i to zbog razbojništva nad jednom osobom kod sarajevske pijace Heco u oktobru 2004. godine. Tada su on i još tri optužena potpisali sporazume o priznanju krivnje sa sarajevskim županijskim tužilaštvom te je osuđen na godinu i po zatvora.

Prajo izdržava kaznu, jer se u svibnju 2009. godine u blizini Žepča, upravljajući Golfom, sudario s teretnim vozilom u kojem su bili Subhija i Zuhdija Brkičević te Hajrudin Mujkić. Subhija Brkičević i Hajrudin Mujkić su u ovoj nesreći poginuli, a Zuhdija Brkičević i Tibor Prajo bili su teško povrijeđeni.

Prajo je bio osuđivan i zbog sudjelovanja u napadu na bošnjačko selo Tulica 1993. godine te za sudjelovanje u ubistvima i progonima bošnjačkog stanovništva.
(avaz.ba)