Konferencija na temu „Dijalog za jačanje sektora za mlade u FBiH“

25

-- Oglas ---

U Sarajevu je u ponedjeljak 1. veljače otvorena konferencija na temu „Dijalog za jačanje sektora za mlade u FBiH“.
Dvodnevnu konferenciju organizira Federalno ministarstvo kulture i sporta pod pokroviteljstvom projekta “Dijalog za budućnost“ kojeg zajednički sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, uz stručnu i tehničku podršku Instituta za razvoj mladih KULT.

Federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović otvorila dvodnevnu konferenciju na kojoj su se okupili predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti te službenici za mlade iz općina i kantona u Federaciji BiH, među kojima je bila i općina Kiseljak. – Konferencija će imati veoma jake poruke o tome što je to što mlade opterećuje i što im treba, kako bi omogućili da život mladih
u Federaciji zauzme ono mjesto koje mu pripada – izjavila je Dujmović.

Smatra kako treba jačati sektor za mlade, utemeljen u Federalnom ministarstvu kulture i sporta i to kroz ljudske resurse i druge načine omogućavajući što bolji i kvalitetniji rad.

Izvršni direktor Instituta ta razvoj mladih KULT Jasmin Bešić istakao je kako je konferencija organizirana jer su mladi nezadovoljni životom u BiH.

Pored nezaposlenosti, pokazuje i sve veći odlazak mladih iz naše zemlje. Pitamo se je li jedini cilj ovoga društva – da mladi traže samo odlazak iz zemlje. Istraživanja pokazuju kako je četvoro od petoro mladih ljudi zauvijek napustilo BiH, rekao je predstavnik Vijeća mladih FBiH Mato Lončar, dodajući da kod mladih postoji velika doza razočarenja u sustav države.

Krajem prošle godine utemeljeno je Vijeće mladih Federacije BiH, koje također daje doprinos za bolji položaj mladih budući da je uvezano šest kantonalnih vijeća za mlade.

Drugog dana konferencije 2. veljače bit će doneseni zaključci, koji bi trebali biti smjernice za poboljšanje položaja mladih u Federaciji i stvaranje povoljnijeg okruženja za razvoj dijaloga s mladima iz svih dijelova Federacije BiH.