Komšić poručio Zagrebu i Beogradu: Samo da znate gdje pokazujete pasoše

1234

Željko Komšić kaže da se boji da se Milorad Dodik nije konsultovao sa svojim savjetnicima, kada je o tome riječ. Moram ga podsjetiti da su odluke već donijete

U intervjuu za Telegraf, novoizabrani član Predsjedništva BiH Željko Komšić, kaže da će sa pozicije na koju je izabran u punoj mjeri biti posvećen da odnosi sa Srbijom i Hrvatskom budu dobri i prijateljski. Ali i da u Beogradu i Zagrebu treba da se zna da je granica na Drini, odnosno Uni.

Poručuje da i Srbija i Hrvatska mogu računati na njega, uz poruku:

“Ali, vas molim, i u Zagrebu i Beogradu, samo da znate gdje prelazite granicu. I gdje pokazujete dokumenta. To je na Savi, to je na Drini, to je na Uni. Samo to poštujete i nećete imati nikakvih problema sa mnom”.

Na opasku da njegova poruka “nećete imati problema sa mnom”, zvuči gotovo kao prijetnja, Komšić kaže:

“Ja ne prijetim. Nisam ja baš toliko moćan da nekome prijetim, samo tražim poštovanje ove zemlje. I od Zagraba i od Beograda. Tražim da se poštuje gdje je fizička granica ove zemlja i granica lijepog, normalnog ponašanja”, naveo je.

Da ne govori, kaže, o uobičajnom diplomatskom ponašanju, poštovanju suverentita i integriteta BiH.

“Samo vas molim da se ponašamo normalno i ljudski, kada je riječ o BiH”, kaže Komšić i dodaje da je BiH posebna, zasebna, nezavisna zemlja, kao što je to i Srbija, kao što je to i Hrvatska.

“I kada mi to poštujemo, tu činjenicu, nema razloga da i nas ne tretiraju na isti način”, kaže Komšić i poručuje da ko kog pokušava da pređe tu vrstu crte ili granice, na način, koji ni ljudski pristojan, a kamoli politički normalan, “naravno da ćemo se braniti od takvih intervencija”.

Šta nam drugo preostaje, pita Komšić i ponavlja:

“Mi moramo da štitimo svoje interese i svoju zemlju”.

On, ističe, neće da radi ni za Hrvatsku, ni za Srbiju, već samo za ono što je potrebno za mir u regionu.

Ako može, kaže, da pomogne bilo kome, i Srbiji i Hrvatskoj, i pojedinačno i politički da bude bolje, poručuje da treba računati na njega.

“Ali, molim vas samo, zaustavite se malo, jer vas i policija zaustavlja na Drini, Savi i Uni. Jer tu ulazite u BiH. I fizički, i politički, i kako god”, naveo je Komšić.

DODIK

Govoreći o priključenju BiH EU i NATO, Komšić je na opasku novinara da postoji izjava njegovog kolege u Predsjedništvu Milorada Dodika, da dok god Srbija ne promijeni odluku, neće ni Republika Srpska, odnosno srpski narod u BiH, kazao da Dodik ne može da govori u ime srpskog naroda.

“Mislim da Milorad Dodik ne može govoriti u ime srpskog naroda. On može govoriti u ime svoje stranke ili eventualno u ime onog broja ljudi, koji su glasali za njega. U ime cijelog naroda, ne može”, tvrdi Komšić.

Ubijeđen da je to, kako kaže, svima matematički jasno. Komšić kaže da se boji da se Milorad Dodik nije konsultovao sa svojim savjetnicima, kada je o tome riječ.

“Mi znamo da je protiv NATO-a, odnosno da to uslovljava Srbijom i putem Srbije ka NATO. Ali, moram ga podsjetiti da su odluke već donijete. Institucionalno. Institucije BiH su već donijele odluke. Te odluke nisu nikada mijenjane. Niti postoje šanse da se sada promijene”, naveo je.

Boji se, kaže, i da to više nije relevantan stav.

“On eventualno može spriječiti onaj trenutak kada BiH treba da se izjasni da ide u punopravno članstvo u NATO. Ali, Akcioni plan za članstvo, što je posljednja stepenica pred punopravno članstvo, to je riješeno. Te su odluke donijete odavno”, podsjeća.

Da ne pominje, kaže, da je Nebojša Radmanović tada potpisao tu odluku i odnio je čak.

“Mi te odluke nismo mijenjali. Nijedna institucija, nadležna po Ustavu i zakonu, nije mijenjala. Nema potrebe da raspravljamo o tome, daleko je to od nas”.

To neće, dodaje, biti tako brzo.

“Čini mi se, ali ako za dvije godine BiH dobije priliku da se izjasni – da postane punopravno članica NATO i uđe u članstvo, tada bi se gospodin Dodik pitao.

“Ali, za ono što je do sada urađeno, on se ne pita. Ne znam čemu ta priča, izuzev ako to nije podgrijavanje atmosfere”, kaže Željko Komšić.

MAJORIZACIJA

Upitan da li su Hrvati majorizirani u BiH, Komšić je rekao da nema majorizacije Hrvata ni u kom smislu – ni u političkom, ni u etničkom, ni u ekonomskom, ni u bilo kom drugom, čak ni u fizičkom.

“Hrvati su, kako to stoji u našem Ustavu, konstitutivan narod. S obzirom na to da su konstitutivan narod, istina najmalobrojniji, ostvarajuju bar trećinu učešća u vlasti na državnom nivou.

Ako ćemo tom logikom ići, onda neki drugi imaju prava malo više da se bune. Ne postoji nikakva vrsta pritiska na Hrvate od strane bilo koga. Postoji problem, koji imaju svi građani BiH, a to je jedna vrsta pravne nesigurnosti i beznađa u kojoj živimo, nepoštovanja svega onoga što piše u našem Ustavom i zakonima.

To je ono što sve muči u ovoj zemlji, bez obzira da li su Bošnjaci, Hrvati, Srbi, Romi, Jevreji, ostali, kako god da ih zovemo.

Kada kažu majorizacija, volio bih da se obrazloži odakle ta majorizacija i šta smatraju pod tom majorizacijom. Ako nije majorizacija što jedan Hrvat, u ovom slučaju Dragan Čović, nije izabran u Predsjedništvo BiH, drugi jeste, to jest ja.

Onda ne govorimo majorizaciji Hrvata. Onda možemo govoriti o majorizaciji HDZ-a, a to nije jednako Hrvati”, rekao je Željko Komšić.

Proglašeni ste nepoželjnim u pet kantona, 11 opština. Kako mislite da u tim uslovima obavljate dužnost, ako Vas budu bojkotovali?

“To je apsurd. Ja svaki vikend idem u jedan od tih kantona i jednu od tih opština. Ko vas može proglasiti nepoželjnim? To su obični HDZ-ovi načelnici, koji su ne pitaju oko toga uopšte, niti odlučuju. Baš me interesuje kako će to da realizuju, ako ćemo baš da teramo mak na konac. To su najobičnije gluposti.”

Autor: telegraf.rs