- oglas -

Koliko su princ William i Kate Middleton zaradili nakon smrti kraljice Elizabete

Pročitajte i ovo

Od prodaje Titove vile u New Yorku BiH dobiva 7,5 milijuna dolara

Vila je prodana za ukupnu cijenu od 50 milijuna dolara, a 15 posto pripalo je Bosni i Hercegovini Prodana je...

Osam najčešćih razloga mutnog vida – neki su vrlo česti, a neki će vas iznenaditi

Ponekad se problemi s vidom mogu javiti jer ste umorni nakon cjelodnevnog gledanja u ekran, ali nekada su i...

Uposlenima u Elektroprivredi BiH pomoć u iznosu 750 KM, rudari neće dobiti ništa

Uposlenima u Elektroprivredi BiH bit će isplaćena jednokratna novčana pomoć u iznosu od po 750 KM, ali prema odluci...
- Advertisement -

Nakon kraljičine smrti, princ William i Kate Middleton ne samo da su dobili niz novih titula, već su preko noći postali i milijarderi.

Prije vijesti o smrti kraljice, William je primio sredstva od Crown Estatea, Sovereign Grantsa i od svog nasljedstva od svoje pokojne majke princeze Diane. Njegova neto vrijednost procijenjena je na oko 40 miliona dolara.Međutim, njegova neto vrijednost skočila je za 1,3 milijarde dolara, podigavši njegovu ukupnu neto vrijednost na 1,34 milijarde dolara.

- Advertisement -

Razlog za ovaj veliki porast bogatstva je taj što su princ William i Kate naslijedili bivše titule kralja Charlesa. Osim što su bili vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea, sada su i princ i princeza od Walesa, kao i vojvoda i vojvotkinja od Cornwalla.

Značajno je da vojvodstvo Cornwalla dolazi s ogromnim zemljištem i raznim dobrima širom zemlje vrijednim 1,3 milijarde dolara.


Imanje se prostire na oko 52.000 hektara i proteže se u 20 okruga u Engleskoj i Walesu (bizarno je da većina zapravo nije u Cornwallu) i sastoji se od poljoprivrednog zemljišta, dijelova nacionalnog parka Dartmoor, terena za kriket, pa čak i zatvora.

Charles je prethodno bio vojvoda od Cornwalla više od pet decenija, što ga čini vojvodom od Cornwalla s najdužim stažem u historiji.

Vlasništvo nad imanjem donijelo mu je 21 milion funti (24 miliona dolara) u posljednjoj fiskalnoj godini. Kralj je dobrovoljno platio najveću stopu poreza na dohodak (45 posto) na imovinu.

Međutim, kako se vojvodstvo ne smatra kompanijom prema poreznim zakonima, Charles nije morao plaćati porez na dobit preduzeća ili kapitalnu dobit.

To je izazvalo kritike javnosti i zastupnika, a posebno je kontroverzno jer imanje posjeduje zemlju koja se nekada koristila za rudarstvo, a vojvodstvo posjeduje prava na rudnike.

Nakon preuzimanja posjeda, William će sada donositi sve odluke o oblikovanju njegove budućnosti.

Najnovije vijesti

Od prodaje Titove vile u New Yorku BiH dobiva 7,5 milijuna dolara

Vila je prodana za ukupnu cijenu od 50 milijuna dolara, a 15 posto pripalo je Bosni i Hercegovini Prodana je...

Osam najčešćih razloga mutnog vida – neki su vrlo česti, a neki će vas iznenaditi

Ponekad se problemi s vidom mogu javiti jer ste umorni nakon cjelodnevnog gledanja u ekran, ali nekada su i posljedica stanja poput hipertenzije i...

Uposlenima u Elektroprivredi BiH pomoć u iznosu 750 KM, rudari neće dobiti ništa

Uposlenima u Elektroprivredi BiH bit će isplaćena jednokratna novčana pomoć u iznosu od po 750 KM, ali prema odluci Upravnog odbora ovog poduzeća, na...

Ekonomski instituti: Zbog porasta cijene plina Njemačku 2023. čeka recesija

Vodeći njemački ekonomski instituti procjenjuju da će njemačko gospodarstvo sljedeće godine ući u recesiju, proizlazi iz redovite jesenske analize, objavljene danas. "Zbog snažno poraslih cijena plina, troškovi energije...

PROMETNA NESREĆA: Kamion se zabio u benzinsku postaju

Nesvakidašnja prometna nezgoda u kojoj je kamion udario u bezinsku postaju dogodila se u Drinovcima. Kamion koji je dolazio na benzinsku crpku nije se na vrijeme...

Povezane vijesti