- oglas -

KOLAPS: Federacija još nije direktno nabavila cjepivo, frustracije sve veće

Pročitajte i ovo

Kako uživati u kavi i ne ugroziti zdravlje?

Iznenadit će vas podatak da ovaj napitak ima više od tisuću sastojaka, među njima ugljikohidrate, proteine, ulja, kiseline i...

Jurić pred raskidom ugovora s Veronom!?

Ukoliko je vjerovati talijanskim medijima, Ivan Jurić uskoro bi mogao postati slobodan trener.Naime, Nicolo Schira javlja kako već nekoliko dana traju tenzije na...

Hitno potreban stan za majku i djete u Novom Travniku

Majka sa djetetom hitno traži namješten stan na području Novog Travnika. Kontakt tekefon 063 523 004.Centralna.ba
- Advertisement -

Federacija BiH još nema nijedno direktno nabavljeno cjepivo, niti ima naznake kada će do te nabavke doći, zbog čega rastu frustracije u javnosti. BiH je dobila određeni broj cjepiva preko COVAX mehanizma a stigao je i jedan broj doniranih doza od Srbije i Turske.

- Advertisement -

Republika Srpska je jedina u BiH uspjela direktno nabaviti određeni broj cjepiva.

Na sarajevski aerodrom danas je sletio avion iz Ankare u kojem je dopremljena donacija Republike Turske od 30.000 vakcina koje je proizveo kineski Sinovac.

Bosna i Hercegovina je ovaj tjedan također primila prvu isporuku cjepivoa Pfizer i AstraZeneca kroz COVAX mehanizam. Dobili smo 26.400 doza cjepivo poduzeća AstraZeneca i 23.400 doza Pfizer/BioNTech cjepiva.

Ranije je FBiH dobila 10.000 cjepivo kroz donaciju Srbije, a očekuje se i obećana pomoć Slovenije (4.800 ) i Kine (50.000 ).

Republika Srpska je direktno nabavila 40.000 doza cjepiva Sputnik V.

Bogati donirali novac za COVAX

Naša zemlja još stoji u redu za više od milion doza koje su plaćene mehanizmu COVAX. No, već sada se zna da će BiH dobiti samo još jednu isporuku do kraja svibnja, a to je, prema ranijim najavama, 76.000 doza AstraZenece koje bi trebale stići 22.04.

Ostatak isporuke putem COVAX-a bit će tek u narednom krugu a točni datumi nisu poznati. Treba naglasiti da je i sam COVAX-a neka vrsta humanitarnog mehanizma, iako naše vlasti ističu da je riječ o cjepivima koje smo platili.

Naime, točno je da države plaćaju doze koje im se na taj način isporučuju, ali je također točno da to cjepivo dobivaju brže i povoljnije nego što bi inače bile u prilici, s obzirom da su velike zemlje donirale znatan novac za ovaj mehanizam.

Zapravo, COVAX je i napravljen za države koje inače ne bi mogle doći do dovoljnog broja cjepiva u skorije vrijeme.

Također, ovog tjedna je iz Europske komisije priopćeno da će idućeg mjeseca zemljama Zapadnog Balkana biti distribuirano ukupno 650.000 Pfizerovih cjepiva.

Direktna nabavka

Kada je riječ o direktnoj nabavci, lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je ovaj tjedan da je Republika Srpska ranije naručila više od milijun doza Sputnika V te da će te doze dobivati sukcesivno. Dosad je, kako smo rekli, dobila 40.000 doza.

Federacija je, pak, pokušala proteklih tjedana također direktno nabaviti rusko cjepivo, i to pola milijuna doza, ali je ugovor propao. Već nekoliko poduzeća se posljednjih tjedana povuklo iz dogovora koji su imali s Federalnom vladom.

Stoga je u četvrtak formirano novo tijelo koje će pokušati nabaviti cjepiva za veći entitet direktnim putem. Kako sada svari stoje, procedura nabavke ruskog cjepiva trenutno je nešto teža nego što su vlasti u FBiH očekivale, a rokovi isporuke mjere se minimalno tjednima, ako ne i mjesecima, a nikako danima. To se pokazalo i na primjeru Republike Srpske koja je predugovor s Rusima potpisala još u listopadu 2020.

Kanton Sarajevo također već mjesecima pokušava direktno nabaviti cjepivo, ali zasad bez uspjeha.

Navedimo i informaciju koju je portal Klix.ba ranije objavio da je Srbija uputila prijedlog da regija zajedno ide u nabavku cjepivo AstraZeneca. Inicijativa je stigla u BiH i trenutno nije jasno kakva je njena sudbina.

Također spomenimo da se veliki broj građana BiH posljednjih dana cjepio u Srbiji.

Najnovije vijesti

Kako uživati u kavi i ne ugroziti zdravlje?

Iznenadit će vas podatak da ovaj napitak ima više od tisuću sastojaka, među njima ugljikohidrate, proteine, ulja, kiseline i...

Jurić pred raskidom ugovora s Veronom!?

Ukoliko je vjerovati talijanskim medijima, Ivan Jurić uskoro bi mogao postati slobodan trener.Naime, Nicolo Schira javlja kako već nekoliko dana traju tenzije na relaciji Ivan Jurić – Maurizio Setti....

Hitno potreban stan za majku i djete u Novom Travniku

Majka sa djetetom hitno traži namješten stan na području Novog Travnika. Kontakt tekefon 063 523 004.Centralna.ba

Tokić: Ne povlačim se, to su snovi lokalnih HDZ-ovih šerifa

Povodom nedavnih medijskih natpisa i špekulacija da je Tokić povukao svoju kandidaturu za predsjedatelja Općinskog vijeća Jajca, i tako otvorio put HDZ-u BiH da...

Samo se jedan horoskopski znak slaže baš sa svima ostalima

Ribe su horoskopski znak koji se dobro slaže sa svima. U principu, ako imate problem u slaganju s Ribom, vjerojatno je problem u vama...

Povezane vijesti