- oglas -

Koje mjere zabrane prestaju važiti od sutra, a koje su i dalje na snazi

Pročitajte i ovo

Predstavljao se kao radnik banke i prevario 140 osoba

On je prijetnje uputio 15. veljače, a osumnjičen je za krivično djelo javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje.Policijski...

Tijana Ajfon zadovoljna uvjetima u pritvoru

 Srpska starleta Tijana Maksimović (28), poznatija kao Tijana Ajfon, nastavlja puniti medijske stupce. Uhićena je u policijskoj akciji zbog...

U Hrvatskoj 33 tisuće turista, stranci opet u većini

U Hrvatskoj boravi oko 33 tisuće turista, što je tri puta više nego ih je bilo prije dva tjedna,...
- Advertisement -

Odlukama Federalnog štaba CZ neke mjere su ublažene, a neke produžene.

Na posljednjoj sjednici odlučeno je da vrtići ponovo mogu raditi, kao i javni gradski prijevoz, autoškole, bašte kafića…

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS, Anis Krivić tim je povodom priopćio da će vrtići u Kantonu Sarajevo početi s radom sutra.

U skladu s tim donesene su i određene naredbe. Pa će tako svi objekti privatnih i javnih predškolskih ustanova, biti dezinficirani prije početka rada., a svi odgajatelji će biti testirani na koronavirus. 

Štab donio je odluku da ne produži rok primjene naredbi o zabrani kretanja osobama starijim od 65 i mlađim od 18 godina na području FBiH, tako da se mogu kretati bez ograničenja uz poštivanje propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Među mjerama kojima je produžena primjena do 30.05.  ove godine, je i naredba o zabrani održavanja svih javnih skupova u FBiH u skladu sa propisima o javnom o okupljanju, s tim da je dopunjena tačka 1. ove naredbe kojom je dozvoljeno javno okupljanje u zatvorenom prostoru uz osiguranje 10 metara kvadratinih po osobi i poštivanje epidemioloških mjera.

Kina, muzeji, kazališta…

Izvan snage je stavljena naredba od 29.04. o raspodjeli 80 respiratora kantonalnim štabovima civilne zaštite, odnosno kantonima na području FBiH. Federalnoj upravi civilne zaštite je naređeno da izvrši raspodjelu medicinskih sredstava (ekstrakcijski brisevi i transportni mediji) Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla i Kantonalnoj bolnici Zenica.

Dosadašnja naredba kojom je bilo privremeno obustavljeno pružanje usluga kina, muzeja, kazališta, koncertnih dvorana, umjetničkih galerija, javnih bazena i kupališta, sportskih i rekreacijskih centara i slično nije više na snazi, a zamijenjena je novom naredbom koja će se primjenjivati do 30.05. ove godine i po kojoj ostaje privremena obustava pružanja usluga za javne bazena i kupališta.

Još uvijek je na snazi naredba građanima za obavezno korištenje osobne zaštitne opreme (maska, pamučna traka, šal i sl) i poštivanje socijalne distance od najmanje 2 metra na javnim površinama i zatvorenim javnim objektima na području FBiH.

– Do 30.05. važi primjene naredbe centrima za pružanje usluga/šalter salama na području FBiH kao što su: naplatne službe javnih poduzeća, poštanski uredi, matični uredi jedinica lokalne samouprave, uredi sudova u radu sa strankama, banke, ispostave poreznih uprava, poslovnice zavoda i slično da rad sa strankama organiziraju uz osiguranje protoka stranaka i klijenata na način da se omogući potrebna socijalna distanca od najmanje 1,5 metar između osoba uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera.

– Do 30.05 produžena je i primjena naredbi u kojoj se naređuje svim federalnim i kantonalnim ministarstvima, upravama i upravnim organizacijama, jedinicama lokalne samouprave, privrednim društvima, fizičkim i pravnim osobama u FBiH da pojačaju provođenje općih i posebnih mjera zaštite stanovništva od zaraznih bolesti FBiH, sa posebnim akcentom na pojačanu i izvanrednu dezinfekciju poslovnih površina i sredstava javnog prevoza – autobusi, tramvaji, trolejbusi, kombi vozila, taxi vozila, sanitetska vozila.

– Do 30.05.  produžena je primjena naredbe po kojoj i dalje nije dozvoljena posjeta i izlasci svim štićenicima u ustanovama socijalne zaštite i Kazneno – popravnih zavoda na području Federacije BiH.

Obustava posjeta i izlazaka svih migranata

Štab je produžio i primjenu naredbi kojom se kantonalnim/općinskim/gradskim štabovima civilne zaštite naređuje da stave na raspolaganje snage i sredstva iz sastava odgovarajućih specijaliziranih jedinica civilne zaštite/službi zaštite i spašavanja kao i dodatne snage i sredstva higijensko epidemioloških službi (HES) iz sastava kantonalne/općinske/ ustanove zdravstva, javnih komunalnih poduzeća i privrednih društava za provođenje pojačanih vanrednih mjera odvoza smeća, čišćenja, pranja i dezinfekcije – posebno gradskih ulica, trotoara javnih stepeništa, trgova, javnih parking i prostora koji su popločani/asfaltirani.

Do 30.05. je i naredba o obustavi posjeta i izlazaka svih migranata u svim izbjegličko-prihvatnim centrima, privremenim prihvatnim centrima i azilantskom centru na području FBiH .

I dalje je na snazi naredba policijskim službenicima FMUP-a, kantonalnih MUP-ova i službenicima sudske policije FBiH, kao i drugim agencijama da lica koja su lišena slobode zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo ili su lišeni slobode naredbom nadležnog suda prije dovođenja u prostorije policijskog organa / sudske policije, tužilaštva ili suda prvenstveno sprovedu u najbližu zdravstvenu ustanovu radi obavljanja trijažnog pregleda.

Zdravstveni nadzor svih putnika - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

I dalje važi naredba kantonalnim i gradskim/općinskim štabovima civilne zaštite da ne donose naredbe i mjere koje nisu u usaglašene sa naredbama i mjerama FŠCZ, te naredba o prinudnoj izolaciji za svaku osobu koja ne postupi po rješenju nadležnog organa kojim se određuje mjera izolacije za vrijeme vremenskog perioda za koji je ta mjera određena ili produžena.

Produžena je primjena naredbe u kojoj se od Federalne uprave za inspekcijske poslove traži da, u cilju sprečavanja širenja koronavirusa (COVID-19) na području FbiH, primjenjuju Proceduru zdravstvenog nadzora svih putnika u međunarodnom prometu kao odgovor na pojavu koronavirusa (COVID-19) koji ulaze u BiH preko graničnih prijelaza na području FBiH.

Do 30.05. produžena je primjena naredbi o obustavi rada svih djelatnosti u šoping centrima na području FBiH (izuzimajući trgovine prehrambenih i higijenskih proizvoda, apoteke i veledrogerije), odnosno kojom se dozvaljava rad trgovina na veliko i malo koje vrše promet svih vrsta proizvoda i uslužnih djelatnosti malih obrta.

Broj oboljelih sve manji

U Bosni i Hercegovini su, prema posljednjim podacima, registrirana 2.264 slučaja zaraze koronavirusom, oporavljenih je 1.336 te 129 smrtnih slučajeva. Tijekom jučerašnjeg dana zabilježeno je 28 novozaraženih te jedan smrtni slučaj.Iz Zavoda za javno zdravstvo KS potvrdili su da nije bilo zaraženih od koronavirusa.

– Trenutno nema ni hospitaliziranih pacijenata na bolničkom liječenju u izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Do sada je u KS zabilježeno ukupno 110 oboljelih – rečeno je iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Do sada su u RS potvrđena 1.244 slučaja zaraze koronavirusom, oporavilo se 559 osoba, a preminulo je ukupno 88 osoba, koje su bile pozitivne na test koronavirusa.

– U RS je preminuo jedan pacijent kod kojeg je potvrđeno prisustvo koronavirusa. Radi se o 84-godišnjem muškarcu iz Kotor-Varoši – priopćeno je iz UKC-a RS.

U Federaciji BiH testirano je 27.065 osoba, a u Brčko Distriktu 640.

Najnovije vijesti

Predstavljao se kao radnik banke i prevario 140 osoba

On je prijetnje uputio 15. veljače, a osumnjičen je za krivično djelo javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje.Policijski...

Tijana Ajfon zadovoljna uvjetima u pritvoru

 Srpska starleta Tijana Maksimović (28), poznatija kao Tijana Ajfon, nastavlja puniti medijske stupce. Uhićena je u policijskoj akciji zbog podvođenja i prostitucije dok je...

U Hrvatskoj 33 tisuće turista, stranci opet u većini

U Hrvatskoj boravi oko 33 tisuće turista, što je tri puta više nego ih je bilo prije dva tjedna, a domaći nakon gotovo tri...

U trgovini prehrambenim proizvodima promet u travnju pao za 23 posto

 Ukupan promet trgovine na malo u BiH u travnju ove godine, promatran u tekućim cijenama, zabilježio je pad od 24,4 posto u odnosu na...

Loša sigurnosna situacija u USK, migranti pristižu u velikom broju

Glasnogovornik Policije Unsko-sanskog kantona (USK) Ale Šiljdedić potvrdio je da u taj dio Bosne i Hercegovine svakodnevno pristiže više od 100 migranata, što s...

Povezane vijesti