Kod preminulog pacijenta našli 70.000 KM, ne znaju kome će dati novac

217

Smrt pacijenta Jove Ćulibrka (68) iz Dervente digla je na noge dobojsku bolnicu “Sveti apostol Luka” jer je u njegovoj torbici nakon što je preminuo pronađeno oko 70.000 KM, a koje trenutno nemaju kome da predaju jer nije bio oženjen i nema bližu obitelj.

“Pacijent je imao kod sebe torbicu, one muške torbice, kako se zovu… Tu je sve bilo u koverti, novac i štedna knjižica. To su ipak privatne stvari, ne bih pričala o detaljima, koliko čega”, rekla je za “Nezavisne” dr Rada Stjepanović.

Ćulibrk je proteklog vikenda umro na Odjeljenju pulmologije, gdje je primljen 30. listopada, a po dolasku u bolnicu ostavio je broj telefona svoje susjede u Derventi, koja je obaviještena o njegovoj smrti.

“Pacijent je sam, neoženjen. Mi smo kontaktirali onoga koga je on ostavio u proceduri. Napisao je broj telefona susjede. Ja sam nju osobnu kontaktirala i ona je rekla da on ima valjda polubraću. Međutim, zasad se nitko nije pojavio”, kaže dr Stjepanović te ističe da je pronađeni novac predat u Upravu bolnice.

Preminuli pacijent, koji je inače rođen u Bosanskom Petrovcu, a po zanimanju je bio rudarski inženjer, nije imao zdravstveno osiguranje, a po dolasku u bolnicu je prijavio samo dio novca i mobilni telefon.

“Pacijent se kod nas pojavio u takvom stanju skoro kao da je beskućnik, kada je došao na prijem. Zapušten, baš ono na prvi pogled kao nekakav beskućnik”, priča Spomenka Đuranović, glavna sestra Odjela.

Ona je u razgovoru s njim pokušala da nađe način na koji će izmiriti troškove liječenja s obzirom na to da nije bio osiguran.

“On je rekao da ima kod sebe nešto novca i po nekoj mojoj slobodnoj procjeni to bi bilo to da pokrije troškove liječenja”, kaže Đuranović te dodaje da Ćulibrka za vrijeme boravka u bolnici nitko nije posjetio.

S obzirom na to da službeno nema bližih srodnika, bolnica je kontaktirala derventski Centar za socijalni rad, koji će preuzeti tijelo i organizirati sahranu, dok bi policija trebala da preuzme novac i uđe u trag nasljednicima. Ovo nije prvi put da među stvarima umrlih pacijenata u bolnici pronađu novac i dragocjenosti, koje oni ponesu sa sobom, a ne prijave i ostave ih, poput jednog pacijenta u čarapama ili skrivenim džepovima.

“Imali smo skoro slučaj, prije nekoliko mjeseci, pacijenta iz Australije, koji je preminuo. Međutim, bila je tu obitelj, bila je sestra, isto tako bila je neka veća količina novca koja je uredno predata, obveze su izmirene prema nama, jer ni taj pacijent isto nije imao osiguranje”, navodi Đuranovićeva.

Ona dodaje da pacijenti prilikom dolaska u bolnicu imaju obvezu da prijave novac koji imaju kod sebe i za isti odgovara Uprava ove zdravstvene ustanove, dok za novac i dragocjenosti koje ne prijave ne snose nikakvu odgovornost. Ukoliko pacijent umre, sve što se kod njega pronađe predaje se srodnicima.