Kiseljak: Obilježena 24. obljetnica stradanja hrvatskih i srpskih civila u Gojakovcu

131

Najmlađa žrtva Spomenko Lučić, imao je samo 14 godina.

Tek nekoliko desetina metara od izlaza s autoceste na Koridoru Vc u Lepenici u općini Kiseljak, smješteno je selo Gojakovac. Mjesto kojim danas prolazi moderna autocesta prije 24 godine bilo je poprište okrutnog zločina. U lipnju 1993. godine počinili su ga pripadnici tzv. Armije BiH koji su upravo u Gojakovcu, u pokušaju zauzimanja ovog područja, na kućnome pragu ubiti šest hrvatskih i troje srpskih civila. Najmlađa žrtva Spomenko Lučić, imao je samo 14 godina, piše Artinfo.ba.

Vijenci, svijeće i molitva za žrtve na 24 obljetnicu stradanja. Program obilježavanja, sjećanja i odavanja dužne počasti i ove je godine počeo polaganjem vijenaca pred Spomen obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama župe Lepenica. Uz obitelji stradalih, predstavnike Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, žrtvama Gojakovca poklonilo se i brojno izaslanstvo hrvatskih dužnosnika na svim razinama vlasti predvođeno Lidijom Bradara, predsjedateljicom Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Nakon polaganja vijenaca, molitvu za duše stradalih u Gojakovcu kao i sve poginule branitelje ovog kraja u župnoj crkvi u Lepenici predvodio je fra Stipan Radić, lepenički župnik. U svojoj propovjedi fra Stipan je naglasio kako su hrvatski branitelji ovog kraja stradali pokušavajući obraniti svoj dom, a ne u pohodu na tuđe teritorije dok su civili stradali u Gojakovcu u lipnju 1993. godine ubijeni samo zato jer su ostali na svome. Župnik župe Lepenica okupljene je podsjetio na žrtvu koju su branitelji dali u proteklome ratu, a koja će, naglasio je, imati smisla samo ukoliko narod kojem pripadaju opstane na ovim prostorima, ne plašeći se novog života ni izazova koje nosi. „Neće nas iz ovih krajeva otjerati ni najezda Arapa ni val iseljavanja već razni poroci i strah od novog života. Odbacimo poroke današnjice i ne plašimo se novog života, a neka dječji plač bude najljepša pjesma koja će se češće čuti i na ovim našim prostorima“, poručio je fra Stipan Radić, lepenički župnik.

Osim čuvanja uspomene na žrtve Gojakovca, prema nevinim žrtvama ostaje još jedna obveza. Pronaći i kazniti odgovorne. Posao je to za pravosudna tijela koja su ovom slučaju, kao i nebrojeno puta dosad kada su u pitanju hrvatske i srpske žrtve u središnjoj Bosni, jednostavno zakazala.