- oglas -

Kina zainteresirana za uvoz bh. mlijeka, mliječnih proizvoda, voća i vina

Pročitajte i ovo

Od prodaje Titove vile u New Yorku BiH dobiva 7,5 milijuna dolara

Vila je prodana za ukupnu cijenu od 50 milijuna dolara, a 15 posto pripalo je Bosni i Hercegovini Prodana je...

Osam najčešćih razloga mutnog vida – neki su vrlo česti, a neki će vas iznenaditi

Ponekad se problemi s vidom mogu javiti jer ste umorni nakon cjelodnevnog gledanja u ekran, ali nekada su i...

Uposlenima u Elektroprivredi BiH pomoć u iznosu 750 KM, rudari neće dobiti ništa

Uposlenima u Elektroprivredi BiH bit će isplaćena jednokratna novčana pomoć u iznosu od po 750 KM, ali prema odluci...
- Advertisement -

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić (SDA), entitetski ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić (SBB) i ambasador Kine Ji Ping danas su razgovarali o ekonomskoj saradnji Bosne i Hercegovine i Kine.

- Advertisement -

Kako su saopćili iz Vlade FBiH, trgovinska saradnja dvije države dostigla na godišnjem nivou iznosi 275 miliona dolara, što je, kako je ocijenjeno, pokazatelj znatnog rasta u odnosu na 140 miliona dolara iz predpandemijske 2019. godine.

Premijer Novalić upoznao je ambasadora, kako je navedeno, s činjenicom da su se povećane cijene nafte, plina i hrane na svjetskom tržištu odrazile i na FBiH.


“Više cijene donijele su i veće budžetske prihode koje nastojimo, kroz razne programe pomoći, vratiti stanovnicima, prije svega onima u težoj socijalnoj situaciji, kojima je to i najpotrebnije”, kazao je Novalić.

Ambasador Ji Ping je napomenuo da su, osim na Koridoru Vc, kineske građevinske kompanije uključene i u još nekoliko projekata u FBiH. Istakao je vjetroelektranu Ivovik, na području Tomislavgrada i Livna, u koju kineski investitori ulažu 120 miliona eura te solarnu elektranu na području Livna.

Dogovoreno da delegacija Vlade FBiH i kineski ambasador zajednički posjete ova gradilišta. Kako je naglašeno, značajan dio razgovora bio je posvećen poljoprivredi i mogućnostima saradnje u ovoj privrednoj grani.

Ji Ping, Fadil Novalić i Nermin Džindić (Foto: Vlada FBiH)
Ji Ping, Fadil Novalić i Nermin Džindić (Foto: Vlada FBiH)

Vlada FBiH sektor poljoprivrede namjerava razvijati u dva pravca, kazao je Novalić.

“Prvi se odnosi na to da zaštitimo domaće tržište od vanjskih utjecaja proizvodnjom dovoljnih količina osnovnih poljoprivrednih proizvoda, kao što su mlijeko, ulje, žitarice i meso. Također, riječ je o značajnom povećanju poljoprivredne proizvodnje uz paralelan ruralni razvoj. Time omogućavamo u ruralnim dijelovima opstanak stanovništva, koje ne bi stvaralo prihode samo od poljoprivrede, već i od turizma i drugih pratećih djelatnosti. Bavljenje samo poljoprivredom to ne može omogućiti, ali ni ove druge aktivnosti bez poljoprivrede nisu moguće”, konstatirao je Novalić.

Kineski ambasador iskazao je zainteresiranost svoje zemlje za uvoz poljoprivrednih proizvoda, kao što su mlijeko, mlječni proizvodi, voće i vino.

Najnovije vijesti

Od prodaje Titove vile u New Yorku BiH dobiva 7,5 milijuna dolara

Vila je prodana za ukupnu cijenu od 50 milijuna dolara, a 15 posto pripalo je Bosni i Hercegovini Prodana je...

Osam najčešćih razloga mutnog vida – neki su vrlo česti, a neki će vas iznenaditi

Ponekad se problemi s vidom mogu javiti jer ste umorni nakon cjelodnevnog gledanja u ekran, ali nekada su i posljedica stanja poput hipertenzije i...

Uposlenima u Elektroprivredi BiH pomoć u iznosu 750 KM, rudari neće dobiti ništa

Uposlenima u Elektroprivredi BiH bit će isplaćena jednokratna novčana pomoć u iznosu od po 750 KM, ali prema odluci Upravnog odbora ovog poduzeća, na...

Ekonomski instituti: Zbog porasta cijene plina Njemačku 2023. čeka recesija

Vodeći njemački ekonomski instituti procjenjuju da će njemačko gospodarstvo sljedeće godine ući u recesiju, proizlazi iz redovite jesenske analize, objavljene danas. "Zbog snažno poraslih cijena plina, troškovi energije...

PROMETNA NESREĆA: Kamion se zabio u benzinsku postaju

Nesvakidašnja prometna nezgoda u kojoj je kamion udario u bezinsku postaju dogodila se u Drinovcima. Kamion koji je dolazio na benzinsku crpku nije se na vrijeme...

Povezane vijesti