- oglas -

Kina izvela nove vježbe blizu Tajvana: ‘Nastavljamo s pripremama za rat‘

Pročitajte i ovo

SNSD uvjeren u pobjedu u Republici Srpskoj: Schmidt nema šta nametati u BiH

U sjedištu SNSD-a u Banjoj Luci održana je konferencija za medije na kojoj je poručeno da očekuju veliku pobjedu...

Incidenti na biračkim mjestima širom RS-a: Naočale za snimanje, svađe i tuče, bacanje akreditacija…

Pripadnici MUP-a Republike Srpske su do 11.00 sati zabilježili nekoliko incidenata na biračkim mjestima širom ovog bh. entiteta. Policijskoj stanici...

Schmidt večeras nameće izmjene Izbornog zakona BiH

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt nametnut će večeras izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH, saznaje N1 iz...
- Advertisement -

“Kineska Narodnooslobodilačka vojska nastavlja s obukom i pripremama za rat, odlučno brani nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet te će odlučno slomiti svaki oblik separatističke ‘neovisnosti Tajvana‘ i stranog uplitanja”

- Advertisement -

Kineska vojska priopćila je da je izvela nove vježbe u blizini Tajvana u ponedjeljak dok je skupina američkih kongresnika posjetila Tajvan, koji Kina smatra dijelom svog teritorija, i sastala se s predsjednicom Tsai Ing-wen, što je Peking nazvao povredom kineskog suvereniteta.

Pet američkih kongresnika, predvođenih senatorom Edom Markeyjem, stiglo je u Taipei u nenajavljeni posjet kasno u nedjelju.


Druga je to američka delegacija u posljednje vrijeme, nakon što je početkom kolovoza Tajvan posjetila predsjednica Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi, na što je Kina odgovorila velikim vojnim vježbama.

Zapovjedništvo Narodnooslobodilačke vojske Kine odgovorno za Tajvan priopćilo je da je u ponedjeljak organiziralo višenamjenske zajedničke patrole provjere borbene spremnosti te vojne vježbe u moru i zračnom prostoru oko Tajvana.

Vježbe su “snažna mjera odvraćanja Sjedinjenih Država i Tajvana od nastavka političkih trikova te potkopavanja mira i stabilnosti diljem Tajvanskog tjesnaca”, dodaje se.

Kinesko ministarstvo obrane zasebnim je priopćenjem poručilo da je putovanje zastupnika narušilo suverenitet i teritorijalni integritet Kine i da “u potpunosti razotkriva pravo lice Sjedinjenih Država kao uništavača mira i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu”.

“Kineska Narodnooslobodilačka vojska nastavlja s obukom i pripremama za rat, odlučno brani nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet te će odlučno slomiti svaki oblik separatističke ‘neovisnosti Tajvana’ i stranog uplitanja”, dodaje se.

Tajvanski premijer Su Tseng-chang rekao je da ih neće spriječiti odgovor Kine na takve posjete stranih prijatelja.

“Ne možemo ništa ne raditi samo zato što imamo zločestog susjeda pored nas i ne dopustiti posjet našim prijateljima”, kazao je novinarima.

Posjet Pelosi Tajvanu razbjesnio je Kinu koja je odgovorila probnim lansiranjem balističkih projektila iznad Taipeija po prvi put i prekidanjem dijaloga sa SAD-om u nekim područjima, uključivo klimatske promjene.

SAD nema formalne diplomatske odnose s Tajvanom, ali je po zakonu dužan omogućiti mu sredstva za samoobranu.

Najnovije vijesti

SNSD uvjeren u pobjedu u Republici Srpskoj: Schmidt nema šta nametati u BiH

U sjedištu SNSD-a u Banjoj Luci održana je konferencija za medije na kojoj je poručeno da očekuju veliku pobjedu...

Incidenti na biračkim mjestima širom RS-a: Naočale za snimanje, svađe i tuče, bacanje akreditacija…

Pripadnici MUP-a Republike Srpske su do 11.00 sati zabilježili nekoliko incidenata na biračkim mjestima širom ovog bh. entiteta. Policijskoj stanici Kozluk u naselju Pađine G.G....

Schmidt večeras nameće izmjene Izbornog zakona BiH

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt nametnut će večeras izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH, saznaje N1 iz diplomatskih izvora. Šmit je odluku prvobitno...

Đoković bolji od Čilića u Tel Avivu

U prvom setu ključni trenutak dogodio se kod 2-1 za Đokovića kada je Čilić popustio na svoj početni udarac. Đoković je pobjegao na 4-1...

Čavara: Danas je prevažan dan za sve stanovnike BiH

Danas, 2. listopada 2022. godine, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara glasao je na Općim izborima u BiH na biračkom mjestu u Busovači. "Danas je prevažan...

Povezane vijesti