Kina investira milijarde u BiH u sklopu plana koji će promijeniti svijet

297

Kina će u narednim godinama investirati više milijardi maraka u energetske, infrastrukturne i druge projekte u BiH, što bi našu ekonomiju moglo transformirati i drastično ojačati.

Realizovane i najavljene investicije treba posmatrati u kontekstu velike kineske globalne ekspanzije, odnosno projekta “Jedan pojas, jedan put”. Ovaj projekt se naziva još i Novi put svile, a predstavlja novi model globalizacije, piše BiznisInfo.

-- Oglas ---

Novi put svile prvi put je najavio kineski predsjednik Xi Jinping 2013. godine, a u okviru njega Kina planira investirati čak 900 milijardi dolara.

On podrazumijeva izgradnju novih autoputeva, brzih željeznica, luka, energetskih i komunikacionih postrojenja kako bi se povezalo evroazijsko područje sa oko tri milijarde potrošača.

Projekat podrazumeva povezivanje dva kraja džinovskog evroazijskog kontinenta putem nekoliko kopnenih i morskih koridora, ali i boljom ekonomskom saradnjom.

Reakcija Zapada na ovaj kineski plan su različite, a neki smatraju da će ovim Kina drastično ojačati svoj politički uticaj i postati nova svjetska supersila.

Da je BiH u samom srcu ovog kineskog plana pokazuju projekti koji su najavljeni, a pomenimo samo one najveće.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dogovorio je prije nekoliko dana s predstavnicima kineske Poly grupeformiranje zajedničkog preduzeća za izgradnju nove termoelektrane u Gacku. Ovaj projekat trebao bi biti vrijedan okomilijardu KM.

Federacija je ovog mjeseca s kineskom ICBC bankom je parafirala ugovor o finansiranju izgradnje termoelektrane u Banovićima blok 1 snage 350MW. Prema nešto ranijim najavama vrijednost projekta je 305 miliona eura a radovi bi mogli početi već ove godine.

Osim toga, kineska kompanija Gezhoubaželi graditi blok 7 u Tuzli što je projekat vrijedan oko 800 miliona eura.

Kineska kompanija Dongfang već je izgradila najveći posljeratni energetski objekat u BiH, termoeletranu Stanarivrijednu oko 550 miliona eura koja je otvorena prošle godine, a koju je finansirala Kineska razvojna banka.

Željeznice i autoputevi

Osim u termoelektrane, kinezi žele investirati i u druge energetrske objekte.China International Water and Electric Corporation želi graditi HE Dabar i druge HE na Gornjim horizontima.

Kinezi žele učestvovati i u projektima izgradnje i unapređenja putne infrastrukture.

Predstavnici vodećeg svjetskog proizvođača vozova i opreme za željeznice, kineske kompanije CRRC, boravili su 15. jula u Sarajevo gdje su se susreli s najvišim zvaničnicima i privrednicima te najavili mogućnost investiranja u BiH. Riječ je o kompaniji koja je prošle godine imala prihode od čak 33 milijarde dolara i koja je u velikoj globalnoj ekspanziji.

Kinezi ulaze i u gradnju autoputeva. Na posljednjem tenderu Autocesta FBiH za gradnju dionice Počitelj – Zvirovići duge 11 kilometara i vrijedne oko 200 miliona KM, od pet ponuda dvije su bile kineskih kompanija.

Jedna od njih, ona kompanije Power Construction Corporation of China, je najniža ima dobre šanse da dobije posao. Ta kompanija je nedavno najavila i želju da gradi novi stadion Koševo u Sarajevu, zajedno s pratećim sadržajima, poput hotela i tržnih centara.

Kinezi su zainteresovani i za drvnu industriju gdje su već ostvarili saradnju s nizom kompanija u BiH, ali i za druge industrijske grane.

Iz ovoga je jasno da će Kinezi u narednim godinama postati ključni partner BiH kada je riječ o investiranju u transport, energiju i industriju, što bi našu zemlju ekonomski moglo u potpnosti transformirati, te drastično ojačati ekonomske i političke veze dvije države.

Slična je situacija i u Srbiji, gdje su Kinezi realizovali ili najavili velike investicije u putnu infrastrukutu, fabrike itd.

(Autor: BiznisInfo)