- oglas -

Kijev zapadu: dok vi razmišljate o tenkovima, Ukrajinci ginu

Pročitajte i ovo

Bliski istok ponovo je užaren: Dok svijet brine o Ukrajini, Izrael i Iran postaju sve veći problem

Rijetki su periodi mira na Bliskom istoku. Nakon prividnog primirja, posljednjih dana zabilježen je veliki porast nasilja u Izraelu...

Bidenov sin zaprijetio asistentici: ‘Pokaži mi kako se igraš sama sa sobom, pod tušem. Inače ništa od plaće‘

Hunter Biden (52) iskoristio je nepovoljnu financijsku situaciju u kojoj se našla jedna njegova mlada zaposlenica kako bi joj zaprijetio...

BRAVO ZA KAKANJ: Besplatne mjesečne karte za sve učenike

Općinsko vijeće Kakanj usvojilo je odluku prema kojoj će biti plaćena mjesečna karta svim učenicima srednjih škola s tog...
- Advertisement -

Dok zapad razmišlja Ukrajinci ginu, poručio je u subotu savjetnik ukrajinskog predsjednika, a neki saveznici izravno su uprli prst u Njemačku koja oklijeva Kijevu isporučiti svoje tenkove Leopard sve dok su Rusi u ofenzivi.

- Advertisement -

“Zbog neodlučnosti ovih je dana ubijeno još više naših sugrađana”, tvitao je Mihailo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika i pozvao saveznike Kijeva koji su se dan ranije sastali u njemačkome Ramsteinu da “brže razmišljaju”.

“U svakom ćete slučaju pomoći Ukrajini kada je posrijedi potrebno oružje i shvatiti da ne postoji druga opcija za okončanje rata”, napisao je.

Time je Podoljak na sličan način ponovio poruku koju je dan ranije izrekao predsjednik Volodimir Zelenskij.

U rijetkoj javnoj kritici, ministara vanjskih poslova triju baltičkih država u subotu ujutro pozvali su Berlin da odmah isporuči tenkove Ukrajini.

“To je potrebno da se zaustavi ruska agresija, pomogne Ukrajini i brzo uspostavi mir u Europi”, tvitao je latvijski ministar vanjskih poslova Edgars Rinkevičs.

Izravna kritika Berlina došla je i od republikanskog američkog senatora Lindseyja Grahama nakon njegova posjeta Kijevu u petak.

“Umoran sam od svih tih ‘sranja’ oko toga tko će poslati tenkove i kada. Poruka Nijemcima: pošaljite tenkove u Ukrajinu jer im trebaju. Poruka Bidenovoj administraciji: pošaljite američke tenkove da drugi slijede naš primjer”.

U Ramsteinu se u petak pedesetak predstavnika zemalja sudionica nije uspjelo složiti u pogledu slanja teških tenkova u Kijev unatoč opetovanim zahtjevima Ukrajine.

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznjikov je, kako prenosi Glas Amerike, rekao da će ukrajinski vojnici uskoro obavljati vježbe na Leopardima u Poljskoj: “Tako ćemo započeti, a zatim ćemo vidjeti”, izjavio je.

I premda je nužno na vrijeme opremiti Ukrajinu za proljeće kada će se borbe nastaviti punim intenzitetom, Ukrajina je dobro opremljena čak i bez Leoparda, kazao je američki ministar obrane Lloyd Austin.

“Ukrajina ne ovisi o jednoj platformi”, rekao je Austin.

Kremlj je upozorio da tenkovi neće pomoći Ukrajini i da će Zapad požaliti zbog “zablude” po kojoj Kijev može pobijediti na bojnom polju.

Ofenzivne operacije

U subotu je ruska vojska objavila i da je u južnoj regiji Zaporižji izvela “ofenzivne operacije”.

“Kao rezultat ofenzivnih operacija, postrojbe Istočnoga vojnog okruga zauzele su povoljnije linije i položaje”, stoji u priopćenju ruskog ministarstva obrane, no u njemu se ne navodi veše pojedinosti.

Dan ranije, ruske okupacijske vlasti izvijestile su o “naglom povećanju intenziteta” sukoba u ovoj regiji, “duž cijele linije fronta”.

Ukrajinska vojska je u subotu u jutarnjem izvješću tek naznačila da je u petak bila “pod vatrom” u desetak sela u južnoj regiji.

Linija kontakta između ukrajinske i ruske vojske u regiji Zaporižji uglavnom se nije pomicala već nekoliko mjeseci sve do studenoga.

Ondje nije bilo većih borbi, za razliku od južne regije Herson i istočne regije Donjeck, koja je trenutačno epicentar sukoba.

Oko grada Bahmuta u petak su se odvijale intenzivne borbe između ukrajinskih i ruskih snaga kojima pomaže privatna paravojna skupina Wagner, koju Sjedinjene Države kane proglasiti međunarodnom zločinačkom organizacijom.

Prema ocjeni američkog dužnosnika Ukrajina se treba usredotočiti na kontraofenzivu u proljeće, a ne na obranu toga grada koji je razoren i gotovo nenaseljen jer je stanovništvo izbjeglo.

Međutim, Bahmut je politički ulog i veliki simbol: predsjendik Volodimir Zelenskij obišao je u prosincu bojišnicu Bahmuta kako bi ohrabrio ukrajinske branitelje.

S druge strane Rusija svom silom nastoji proglasiti pobjedu u Bahmutu nakon niza poraza koje je pretrpjela jesenas.

Prema riječima američkog dužnosnika Ukrajina je potrošila mnogo sredstava za obranu Bahmuta, no veliki su izgledi da će Rusi na kraju istisnuti Ukrajince iz tog grada.

Ako se to dogodi, to neće rezultirati nikakvim strateškim pomakom na bojnom polju, rekao je dužnosnik.

Centralna.b

Najnovije vijesti

Bliski istok ponovo je užaren: Dok svijet brine o Ukrajini, Izrael i Iran postaju sve veći problem

Rijetki su periodi mira na Bliskom istoku. Nakon prividnog primirja, posljednjih dana zabilježen je veliki porast nasilja u Izraelu...

Bidenov sin zaprijetio asistentici: ‘Pokaži mi kako se igraš sama sa sobom, pod tušem. Inače ništa od plaće‘

Hunter Biden (52) iskoristio je nepovoljnu financijsku situaciju u kojoj se našla jedna njegova mlada zaposlenica kako bi joj zaprijetio uskraćivanjem plaće ako ne pristane...

BRAVO ZA KAKANJ: Besplatne mjesečne karte za sve učenike

Općinsko vijeće Kakanj usvojilo je odluku prema kojoj će biti plaćena mjesečna karta svim učenicima srednjih škola s tog područja, koji koriste autobus. Odluka je...

Hrvatica mislila da se dopisuje s turskim glumcem: Uplatila mu više od 10.000 eura…

Pulska policija istražuje slučaj prijevare 49-godišnje žene, koja je oštećena za više tisuća eura. Žena je putem aplikacije na društvenoj mreži upoznala muškarca koji...

TUŽNO: Mlada košarkašica Ivona (19) izgubila bitku sa opakom bolešću

Nakon godinu dana borbe sa akutnom leukemijom i liječenja u Turskoj, košarkašica iz Crne Gore Ivona Đikanović je, nažalost, preminula. Rođena je u Nikšiću 6.1....

Povezane vijesti