- oglas -

Kijev poslao poruku Zapadu. Američki senator Njemačkoj: Umoran sam od vaših sranja

Pročitajte i ovo

Mamić: Sanader me molio da pustim utakmicu Hajduku. Spasio sam Splićane sramote

ZDRAVKO MAMIĆ, kriminalac koji se već godinama krije u Bosni i Hercegovini i tako izbjegava služenje zatvorske kazne za...

Nastavljen inspekcijski nadzor Federalne vodne inspekcije, u ArcelorMittalu proizvodnja obustavljena

Federalna vodna inspekcija nastavila je nadzor zbog jučerašnjeg incidenta na rijeci Bosni u Zenici u blizini kompanije ArcerolMittal, proizvodnja...

Neobičan izbor: Djevojčica za kućnog ljubimca željela žabu, danas su nerazdvojne

Dvogodišnja djevojčica imala je neobičnu želju, a to je da joj mama kupi žabu za kućnog ljubimca. Djevojčica Juliana Allon...
- Advertisement -

DOK Zapad razmišlja, Ukrajinci ginu, poručio je savjetnik ukrajinskog predsjednika, a neki saveznici izravno su uprli prst u Njemačku, koja oklijeva Kijevu isporučiti svoje tenkove Leopard sve dok su Rusi u ofenzivi. “Zbog neodlučnosti ovih je dana ubijeno još više naših sugrađana”, tvitao je Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika, i pozvao saveznike Kijeva koji su se dan ranije sastali u njemačkome Ramsteinu da “brže razmišljaju”.

- Advertisement -

“U svakom ćete slučaju pomoći Ukrajini kada je posrijedi potrebno oružje i shvatiti da ne postoji druga opcija za okončanje rata”, napisao je. Time je Podoljak na sličan način ponovio poruku koju je dan ranije izrekao predsjednik Volodimir Zelenski.

U rijetkoj javnoj kritici ministri vanjskih poslova triju baltičkih država ujutro su pozvali Berlin da odmah isporuči tenkove Ukrajini. “To je potrebno da se zaustavi ruska agresija, pomogne Ukrajini i brzo uspostavi mir u Europi”, tvitao je latvijski ministar vanjskih poslova Edgars Rinkevičs.

Izravne kritike Berlina

Izravna kritika Berlina došla je i od republikanskog američkog senatora Lindseyja Grahama nakon njegova posjeta Kijevu u petak. “Umoran sam od svih tih sranja oko toga tko će poslati tenkove i kada. Poruka Nijemcima: pošaljite tenkove u Ukrajinu jer im trebaju. Poruka Bidenovoj administraciji: pošaljite američke tenkove da drugi slijede naš primjer.”

U Ramsteinu se jučer pedesetak predstavnika zemalja sudionica nije uspjelo složiti u pogledu slanja teških tenkova u Kijev unatoč opetovanim zahtjevima Ukrajine.

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov, kako prenosi Glas Amerike, rekao je da će ukrajinski vojnici uskoro obavljati vježbe na Leopardima u Poljskoj: “Tako ćemo započeti, a zatim ćemo vidjeti”, izjavio je.

“I premda je nužno na vrijeme opremiti Ukrajinu za proljeće, kada će se borbe nastaviti punim intenzitetom, Ukrajina je dobro opremljena, čak i bez Leoparda”, kazao je američki ministar obrane Lloyd Austin.

“Ukrajina ne ovisi o jednoj platformi”, rekao je Austin. Kremlj je upozorio da tenkovi neće pomoći Ukrajini i da će Zapad požaliti zbog “zablude” da Kijev može pobijediti na bojnom polju.

Ofenzivne operacije

Danas je ruska vojska objavila i da je u južnoj regiji Zaporižji izvela “ofenzivne operacije”. “Kao rezultat ofenzivnih operacija, postrojbe Istočnoga vojnog okruga zauzele su povoljnije linije i položaje”, stoji u priopćenju ruskog ministarstva obrane, no u njemu se ne navodi više pojedinosti.

Dan ranije ruske okupacijske vlasti izvijestile su o “naglom povećanju intenziteta” sukoba u ovoj regiji, “duž cijele linije fronta”. Ukrajinska vojska je u jutarnjem izvješću tek naznačila da je u petak bila “pod vatrom” u desetak sela u južnoj regiji.

Linija kontakta između ukrajinske i ruske vojske u regiji Zaporižji uglavnom se nije pomicala nekoliko mjeseci, sve do studenoga. Ondje nije bilo većih borbi, za razliku od južne regije Herson i istočne regije Donjeck, koja je trenutačno epicentar sukoba.

Oko grada Bahmuta u petak su se odvijale intenzivne borbe između ukrajinskih i ruskih snaga kojima pomaže privatna paravojna skupina Wagner, koju Sjedinjene Države kane proglasiti međunarodnom zločinačkom organizacijom.

Prema ocjeni američkog dužnosnika, Ukrajina se treba usredotočiti na kontraofenzivu u proljeće, a ne na obranu toga grada, koji je razoren i gotovo nenaseljen jer je stanovništvo izbjeglo. Međutim, Bahmut je politički ulog i veliki simbol: predsjednik Volodimir Zelenski obišao je u prosincu bojišnicu Bahmuta kako bi ohrabrio ukrajinske branitelje.

S druge strane Rusija svom silom nastoji proglasiti pobjedu u Bahmutu nakon niza poraza koje je pretrpjela jesenas. Prema riječima američkog dužnosnika, Ukrajina je potrošila mnogo sredstava za obranu Bahmuta, no veliki su izgledi da će Rusi na kraju istisnuti Ukrajince iz tog grada. Ako se to dogodi, to neće rezultirati nikakvim strateškim pomakom na bojnom polju, rekao je dužnosnik.

Centralna.ba

Najnovije vijesti

Mamić: Sanader me molio da pustim utakmicu Hajduku. Spasio sam Splićane sramote

ZDRAVKO MAMIĆ, kriminalac koji se već godinama krije u Bosni i Hercegovini i tako izbjegava služenje zatvorske kazne za...

Nastavljen inspekcijski nadzor Federalne vodne inspekcije, u ArcelorMittalu proizvodnja obustavljena

Federalna vodna inspekcija nastavila je nadzor zbog jučerašnjeg incidenta na rijeci Bosni u Zenici u blizini kompanije ArcerolMittal, proizvodnja u kompaniji je obustavljena i...

Neobičan izbor: Djevojčica za kućnog ljubimca željela žabu, danas su nerazdvojne

Dvogodišnja djevojčica imala je neobičnu želju, a to je da joj mama kupi žabu za kućnog ljubimca. Djevojčica Juliana Allon iz Panama Cityja na Floridi,...

Najniža mirovina ovaj mjesec 495 KM, zajamčena 590 KM

Svi umirovljenici koji su korisnici Zavoda MIO FBiH, njih više od 430.000, već za koji dan dobit će uvećanu mirovinu. Prema riječima premijera FBiH...

Ovaj narod je najsretniji na svijetu, a tri stvari nikad ne rade

Stanovnici 156 zemalja svijeta svake godine procjenjuju kvalitetu svojih života i daju joj ocjenu od 0 do 10. Pet godina zaredom Finska je rangirana...

Povezane vijesti