- oglas -

Katolička vjera Kobeja Bryanta

Pročitajte i ovo

Lista nedostajuće radne snage u Austriji za 2023. duža nego ikada

Lista nedostajuće radne snage u Austriji za 2023. duža je nego ikada do sada, pa pored uobičajenih kuhara, sada...

Zet došao ubiti punca i punicu pa izboden 17 puta

​Muškarac iz Wisconsin koji se uskoro trebao razvesti odvezao se u kuću svoje rodbine u Illinoisu s pištoljem, nožem...

NOVI TRAVNIK: Načelnik Dujo primio predstavnike boračkih organizacija

Ismet Gavranović, predstavnik Udruženja porodica šehida i poginulih boraca i Safet Rizvić, predstavnik organizacije demobilisanih boraca  Srednja Bosna „92-...
- Advertisement -

Košarkaška zvijezda Kobe Bryant, njegova 13-godišnja kći Gianna i još osam osoba poginulo je u nedjelju 26. siječnja u helikopterskoj nesreći.

- Advertisement -

 

Bryant (41), otac četvero djece, bio je katolik. Slovi kao jedan od najvećih košarkaša svih vremena. U mirovinu je otišao 2016. nakon 20-godišnje karijere u Lakersima, s kojima je osvojio pet naslova prvaka te je 18 puta biran u All-Star momčad. Osim toga osvojio je brojna druga odlikovanja.

Prebrodio krizu

Pored igranja košarke, Bryant je bio muž i otac koji je 2015. kazao kako mu je katolička vjera pomogla da prebrodi izazovno razdoblje u vlastitom životu i životu svoje obitelji.

Bio je odgajan u katoličkoj obitelji, a veći dio djetinjstva proveo je živeći u Italiji. Oženio se 2001. u župi Južna Kalifornija. No 2003. bio je uhićen nakon optužbe za silovanje žene u hotelskoj sobi u Coloradu. Priznao je da je imao seksualni odnos sa ženom, ali je negirao da je počinio silovanje. Kada je optužba postala javna, izgubio je sponzore i suočio se s kaznenom prijavom, koja je na kraju propala.

„Premda uistinu vjerujem da je ovaj susret među nama bio sporazuman, sada priznajem da ona nije i ne gleda na ovaj incident onako kako sam ja gledao. Nakon višemjesečnog pregledavanja dokaznog materijala, slušanja njezinog odvjetnika, pa čak i osobnog svjedočenja, sada razumijem da se osjeća kako nije pristala na taj susret“, rekao je Kobe u svojoj isprici iz 2004.

Utjeha u vjeri 

On je rekao da mu je svećenik pomogao ostvariti neke važne osobne spoznaje tijekom iskušenja. Opisujući svoj strah od odlaska u zatvor zbog zločina za koji je vjerovao da ga nije počinio, Bryant je za GQ rekao: „Jedna stvar koja mi je zaista pomogla u to procesu je to što sam razgovarao sa svećenikom. Katolik sam, odrastao sam kao katolik, moja djeca su katolici.“

„Zapravo je bilo i smiješno. Pitao me: ‘Jesi li to napravio?’, a ja sam mu rekao: ‘Naravno da ne.’ Potom je pitao imam li dobrog odvjetnika, a ja sam mu odgovorio potvrdno. Rekao mi je: ‘Pusti sve to. Kreni dalje. Bog ti neće dati više od onoga što možeš pretrpjeti i sve je u njegovim rukama. Ovo ne možeš kontrolirati’ I to je za mene bila prijelomna točka”, ispričao je Kobe Bryant, a prenosi CNA.

To što je 2004. donio odluku o dubljem povjerenju u Boga, nije značilo da je život košarkaške zvijezde nakon toga tekao bez poteškoća. Godine 2001. Vanessa Bryant, njegova supruga, podnijela je zahtjev za razvod braka zbog nepomirljivih razlika. No Bryant je odlučio ne odustati od svoga braka i njegova supruga je dvije godine kasnije povukla zahtjev.

„Neću reći da je naš brak savršen“, rekao je Bryant za GQ 2015. „Još uvijek se svađamo kao i svaki bračni par. Znate, moja reputacija kao sportaša je da sam odličan i da radim. Kako bih mogao to raditi u svom profesionalnom životu ako nisam takav u osobnom, kad se to odnosi na moju djecu? To ne bi imalo smisla“, rekao je.

Obitelj Bryant bila je redovita u župi Orange County u Kaliforniji, a nakon njegove smrti na društvenim mrežama kazali su kako je bio viđen na misi prije vožnje helikopterom u kojoj je izgubio život. Neki su također izvijestili da su ga viđali na dnevnoj misi u Kaliforniji.

Vjernik i dobročinitelj

Pjevačica Cristina Ballestero objavila je na Instagramu 26. siječnja priču o svom susretu s Bryantom u katedrali Svete obitelji u Orangeu u Kaliforniji na misi tijekom radnog dana. „Dok smo išli na pričest, pričekao je da odem. Ako ste odrasli u Katoličkoj Crkvi, shvaćate da je to muškarac koji poštuje crkvu i da je to znak poštovanja prema ženama. Rekao je da imam prekrasan glas“, kazala je pjevačica. „Njegova najinspirativnija osobina bila je njegova odluka da se okrene vjeri u Boga i primi Božje milosrđe i bude bolji čovjek nakon žaljene odluke“, dodala je Ballestero.

O smrti Kobea Bryanta u medijima se znalo i prije no što se saznalo da je poginula kći Gianna, nadbiskup iz Los Angelesa Jose Gomez tweetao je u počast Bryantu.

Bryant je također svoju katoličku vjeru povezao s obiteljskom zalaganjem za pomoć siromašnima i to kroz Obiteljsku zakladu Kobe & Vanessa Bryant. Zaklada je pomogla u financiranju skloništa za beskućnike, u financiranju mladih i drugih projekata koji su činili usluge siromašnima. „Morate učiniti nešto što ima malo veću težinu, malo više značenja, malo više svrhe“, rekao je 2012.

Govoreći o beskućnicima, Kobe je kazao kako su oni često marginalizirani i da ih je lako kriviti za to govoreći „Pa, donijeli ste tu lošu odluku. Ovdje si. To je tvoja krivnja.“. „U životu svi radimo greške i odupiremo se i dopuštamo nekome da živi na taj način … to nije u redu“, rekao je.

Najave pogreba za Bryanta i njegovu kćer još nisu objavljene.

KT

Najnovije vijesti

Lista nedostajuće radne snage u Austriji za 2023. duža nego ikada

Lista nedostajuće radne snage u Austriji za 2023. duža je nego ikada do sada, pa pored uobičajenih kuhara, sada...

Zet došao ubiti punca i punicu pa izboden 17 puta

​Muškarac iz Wisconsin koji se uskoro trebao razvesti odvezao se u kuću svoje rodbine u Illinoisu s pištoljem, nožem i željom za osvetom, ali...

NOVI TRAVNIK: Načelnik Dujo primio predstavnike boračkih organizacija

Ismet Gavranović, predstavnik Udruženja porodica šehida i poginulih boraca i Safet Rizvić, predstavnik organizacije demobilisanih boraca  Srednja Bosna „92- 95“  posjetili su danas Općinu...

Busovača i večeras u mraku, zašto bez najave nestaje električne energije

Grad Busovača i okolna naselja i večeras su iznenada ostala bez električne energije. Stanovnici svoje nezadovoljstvo masovno izražavaju putem društvenih mreža, a nikome više nije...

BRUTALNO UBOJSTVO U NJEMAČKOJ: 28-godišnjak ubo majku 111, a očuha 70 puta

U Hannoveru je u srijedu, 7. prosinca, počelo suđenje Ioannisu K. (28) kojeg se sumnjiči za dvostruko ubojstvo krajem svibnja ove godine. Ioannis K. je...

Povezane vijesti