Karamarko: Ovakva BiH, u kojoj su Hrvati neravnopravni, ne bi ni smjela započeti pregovore s EU

32

Vodstvo HDZ-a RH najavljuje nakon dolaska na vlast veliki zaokret prema Hrvatima u BiH te pozdravlja inicijativu njemačke kancelarke Angele Markel i rezoluciju američke kongresnice Janice Hahn.

-- Oglas ---

Očekuju da će voditi izjednačavanje položaja Hrvata sa Srbima i Bošnjacima. Zbog toga Karamarko, u intervju Večerenjem listu, poziva na svehrvatsko zajedništvo i otvoreno podržava stranke HNS-a, prenosi Hrvatski Meddijski Servis.

-Nismo zadovoljni položajem hrvatskog naroda u BiH. Uvijek ističem i isticat ću – BiH je domovina hrvatskog naroda, nećemo je se odreći i nećemo se odreći svojih prava. Moramo ovdje ostati živjeti, kao što smo ostali stoljećima i živjeli i bitno utjecali na karakter Bosne i Hercegovine. Zalagat ćemo se da se prava hrvatskog naroda izjednače s pravima druga dva naroda. A Zagreb može i mora biti aktivniji. Kada preuzmemo odgovornost za vođenje Hrvatske, sigurno ćemo biti i aktivni i angažirani. Naš je moto da nitko u Zagrebu ne može spavati mirno sve dok to ne može i posljednji Hrvat u BiH, kazao je predsjednik HDZ Tomislav karamarko u intervju Večerenjem listu.

Na upit kako popraviti položaj Hrvata u BiH, da li kroz formu hrvatskog entiteta, Karamarko je odgovorio kako je to pitanje dogovora. 

-Nama je prihvatljivo sve ono što će učiniti Hrvate ravnopravnima, a to će dogovoriti legitimni predstavnici triju naroda. Sve dok od legitimnih predstavnika hrvatskog naroda u BiH ne čujem da su zadovoljni položajem Hrvata, smatrat ću da nismo izvršili obveze koje nam nameće i Ustav Republike Hrvatske, rekao je te dodao:.

-Moramo biti mudri, moramo uvažavati stavove i mišljenje vodećih “igrača” međunarodne zajednice, pogotovo onih uz čiju smo suglasnost, makar i prešutnu, pokrenuli operacije oslobađanja Hrvatske i zaustavljanja rata u BiH te prisilili tadašnje eksponente velikosrpske okupatorske politike da pristupe mirovnim pregovorima.
Ponavljam, meni osobno nije bitna forma, bitan mi je sadržaj: bitno mi je da Hrvati u BiH sami biraju svoje predstavnike – od člana Predsjedništva BiH do posljednjeg službenika u federalnoj i bh. vladi – a ne da u tome svome neotuđivom pravu budu spriječeni različitim smicalicama i zloupotrebama. Bitno mi je da Hrvati u BiH imaju svoje školstvo, kulturu, TV program i sva ostala prava kao i druga dva naroda u BiH. A kako će se to organizirati – na predstavnicima je triju naroda da dogovore najbolji i najprihvatljiviji model. A meni osobno, HDZ-u i Vladi koju ćemo uskoro formirati bit će prihvatljiv tek onda kada to potvrde legitimni hrvatski predstavnici u BiH. Sve do tada smatrat ću da hrvatski narod nije ravnopravan u BiH, a takva BiH, po nama, ne bi smjela niti započeti pregovore o ulasku u EU, a kamoli postati ravnopravna članica Unije. Dakle, u interesu je i druga dva naroda ispraviti te nelogičnosti i nepravde te pomoći Hrvatima da postanu ravnopravni.

Upitan što očekuje od inicijative njemačke kancelarke Angele Merkel za reformama u BiH i rezolucije koju je u američkom Kongresu predstavila kongresnica Hahn Karamarko je, u intervju Večernjem listu kazao kako pozdravlja inicijativu njemačke kancelarke te kako smatra da će ona vrlo pozitivno djelovati na procese i budućnost hrvatskog naroda u BiH.

-Isto tako, veoma sam zadovoljan i rezolucijom koju je Hahn uputila Kongresu, tim više što je tada naglasila „da SAD ima obvezu zaštititi Hrvate na prostoru BiH jer su oni demografski najmanji od triju naroda čiju konstitutivnost priznaje Daytonski sporazum i jer treba spriječiti daljnje slabljenje njihove pozicije“. Za mene je sve to optimističan znak. O problemu neravnopravnosti Hrvata počelo se raspravljati u svjetskim središtima u kojima se donose odluke. Zato i moramo biti mudri, ali i jedinstveni, pogotovo Hrvati u BiH. Sada nije vrijeme za neke osobne netrpeljivosti i razmirice. Naravno da bi Hrvatska mogla pridonijeti poboljšanju situacije. No, nažalost, ova Josipovićeva i Milanovićeva vlast – osim nekih izoliranih poteza kojima sam dao potporu – nema strategiju za BiH i poboljšanje hrvatskog položaja. Bojim se da će ozbiljniji angažman Hrvatske morati pričekati naš dolazak na vlast, mi ćemo i po ovom pitanju doći spremni – s vizijom i strategijom, kazao je predsjednik HDZ Tomislav Karamarko u intervju današnjem izdanju Večernjeg lista./HMS/