Karamarko: Jako nam je stalo da u našoj domovini, koja se zove BiH, hrvatski narod bude ravnopravan

26

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Hrvatske Tomislav Karamarko i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović predsjedavali su zajedničkom sjednicom Predsjedništava HDZ-a i HDZ-a BiH. Dragan Čović najavio je kako će hrvatska predsjednica posjetiti BiH početkom sljedećeg tjedna, javlja Anadolija.

 

Tomislav Karamarko izjavio je kako je HDZ BiH bratska stranka HDZ-u.

“Hrvatski narod živi u svoje dvije države, u svoje dvije domovine. Jako nam je stalo da u našoj domovini, koja se zove BiH, hrvatski narod bude ravnopravan, da implementira svoj konstitutivni status i u tome naši prijatelji imaju podršku, a ovo je javna manifestacija te podrške, rekao je Tomislav Karamarko.

Predsjednik hrvatskog HDZ-a je izjavio kako zna da vodstvo HDZ-a BiH sudjeluje i s bošnjačkom i s srpskom stranom u vođenju politike u BiH.

“Mi ne možemo trpjeti da smo u BiH neravnopravan narod. Čović će anulirati tu neravnopravnost i ima našu podršku”, rekao je Karamarko.

Dragan Čović je izjavio kako je ovo četvrta zajednička sjednica predsjedništva u ovom sazivu HDZ-a.

“Nastojimo svoje djelovanje uskladiti prema potrebama i naših glasača i naših žitelja i s jedne i s druge strane granice. Vjerujem da ćemo se danas dotaći i tema ustroja vlasti u BiH”, kazao je Dragan Čović.

Suradnja sa srpskom ili bošnjačkom strankom predodređena je izbornim rezultatom, kazao je Čović te naglasio važnost suradnje s predstavnicima vlasti u Republici Srpskoj u zaštiti tamošnjeg hrvatskog naroda.

Istaknuo je kako odlično surađuje i s Bakirom Izetbegovićem te da uvažava sve legitimne predstavnike naroda u BiH.

Dragan Čović je jutros popio kavu s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović te izrazio nadu kako će u nekoliko narednih dana biti domaćini službene posjete hrvatske predsjednice Sarajevu te kako je s radošću očekuju sva tri člana Predsjedništva.

Kazao je kako posjetu očekuje početkom narednog tjedna, te da se radi o prevažnoj posjeti za sve.

Svečano obilježavanje 25. obljetnice Prvoga općeg sabora HDZ-a održat će se večeras u Zagrebu u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog

Uoči zajedničke sjednice Predsjedništava HDZ-a BiH i HDZ-a Hrvatske izaslanstva dviju stranaka na zagrebačkom su groblju Mirogoj u 12:00 sati položili su vijence i zapalili svijeće na grobu prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana te na grobu ratnog ministra obrane Gojka Šuška, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

S najdubljim pijetetom prisjetili su se svih onih koji su svoje živote položili za neovisnu i suverenu Republiku Hrvatsku. Odavanjem počasti dvojici hrvatskih velikana 20. stoljeća započeo je dan kada se svečano obilježava 25. obljetnica Prvog Općeg sabora HDZ-a – dan kada je za predsjednika stranke u Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ izabran dr. Franjo Tuđman – utemeljitelj moderne hrvatske države.

Nakon odavanja počasti, dr. Franji Tuđmanu i Gojku Šušku, upriličena je sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH i HDZ RH na kojoj se razgovaralo o aktualnoj političkoj situaciji u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, o budućim suradnjama koje će se odvijati između ove dvije sestrinske stranke./HMS