- oglas -

Kamiondžije u BiH stupaju u štrajk!

Pročitajte i ovo

Šutnja, odugovlačenje, prikrivena ljutnja… Ovo je 8 osobina pasivno agresivne osobe

Kad pasivno agresivna osoba odluči potisnuti svoju ljutnju, koliko god ih puta upitate što nije u redu, neće vam...

BiH izveze kilogram mesa, uveze osam, najviše se kupuje svinjetina

Za sedam mjeseci ove godine u BiH je uvezeno meso vrijedno više od 262,5 milijuna KM, dok je izvoz...

SUBOTA: BBrothers u Ex Pontu

U subotu 13.08. opet nam dolaze dobri znanci, duo BBrothers. Garancija su dobre atmosfere i zabave, a za vrhunsku...
- Advertisement -

Prijevoznici u BiH za ponedjeljak su najavili obustavljanje transporta roba kako bi skrenuli pažnju na neizdrživ položaj ovog sektora zbog stalnog rasta cijena goriva.

- Advertisement -

Na ovaj korak odlučili su se nakon što prethodni prosvjedi, niz upozorenja i apeli entitetskim vladama i Vijeću ministara BiH nisu rezultirali nikakvim odlukama.

– Dogovorili smo se da od ponedjeljka stanemo svi mi koji smo nezadovoljni cijenama goriva i načinom ophođenja države prema ovoj uslužnoj djelatnosti. Stajemo i nećemo tovariti i voziti narednih deset dana – kaže za Avaz Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prijevoznika RS.


Ako ni u narednih deset dana ne budu donesene odluke koje od vlasti zahtijevaju prijevoznici, ali i ekonomski eksperti, privrednici, udruženja i građani, prosvjedi će biti produžavani na po pet dana.

– Tako ćemo raditi sve dok ne dođe do razgovora i ukidanja akciza na gorivo i limitiranja cijena goriva. Mi smo prije dva mjeseca imali mirnu prosvjednu vožnju 300 kamiona od Laktaša do Banje Luke. Otad do danas nitko nas nije ni nazvao. Tražimo isti tretman kao što imaju kolege u zemljama okruženja. U Sloveniji se na svakih potrošenih 1.000 litara prijevoznicima vraća 70 eura – ističe Grbić.

U sektoru transporta putnika ovakav korak ne mogu poduzeti, jer bi u slučaju obustavljanja autobuskog prometa država doživjela kolaps.

Međutim, član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH i direktor kompanije „Centrotrans“ Safudin Čengić upozorava da država mora hitno reagirati.

– Imam osjećaj da se u BiH i za lijek trguje, a ne za gorivo. Svi postavljaju uvjete pod kojima će se to i to uraditi. Mislim na vlade, konkretno. Rekordni su prihodi budžeta, ljudi sve više ugroženi, a oni ne znaju kako taj novac potrošiti. Naš stav je da je neophodno da vlada hitno reagira – ističe Čengić.

Osim što je smanjila akcize na goriva i PDV na određene proizvode te ograničila cijene goriva, Hrvatska planira od jeseni najugroženijim grupama stanovništva dijeliti vaučere za gorivo. Radi se o još jednoj mjeri kojom bi se značajno smanjio utjecaj enormnih poskupljenja goriva na standard građana. Vlasti u BiH do danas nisu poduzele ništa.

Centralna.ba

Najnovije vijesti

Šutnja, odugovlačenje, prikrivena ljutnja… Ovo je 8 osobina pasivno agresivne osobe

Kad pasivno agresivna osoba odluči potisnuti svoju ljutnju, koliko god ih puta upitate što nije u redu, neće vam...

BiH izveze kilogram mesa, uveze osam, najviše se kupuje svinjetina

Za sedam mjeseci ove godine u BiH je uvezeno meso vrijedno više od 262,5 milijuna KM, dok je izvoz u istom periodu jedva premašio...

SUBOTA: BBrothers u Ex Pontu

U subotu 13.08. opet nam dolaze dobri znanci, duo BBrothers. Garancija su dobre atmosfere i zabave, a za vrhunsku hranu i kvalitetno piće ćemo...

Odigrane prve utakmice malonogometnog turnira “Putićevo 2022”

Odigrane su prve utakmice malonogometnog turnira Putićevo 2022. Rezultati prvog dana turnira: MNK Putićevo 5 : 1 Mladež HDZ BiH Novi Travnik Gradina 969 2: 4 Šantići MLM...

“Ribarsko večer” povodom Dana općine Busovača; Kad “ribari” zasviraju…(FOTO)

Sinoć je održano “Ribarsko večer” u povodu Dana općine Busovača, u organizaciji Udruge sportskih ribolovaca Busovača, uz potporu sponzora i prijatelja. „Ribarsko večer“ održano je...

Povezane vijesti