- oglas -

Kakva sudbina čeka konvertibilnu marku?

Pročitajte i ovo

Od prodaje Titove vile u New Yorku BiH dobiva 7,5 milijuna dolara

Vila je prodana za ukupnu cijenu od 50 milijuna dolara, a 15 posto pripalo je Bosni i Hercegovini Prodana je...

Osam najčešćih razloga mutnog vida – neki su vrlo česti, a neki će vas iznenaditi

Ponekad se problemi s vidom mogu javiti jer ste umorni nakon cjelodnevnog gledanja u ekran, ali nekada su i...

Uposlenima u Elektroprivredi BiH pomoć u iznosu 750 KM, rudari neće dobiti ništa

Uposlenima u Elektroprivredi BiH bit će isplaćena jednokratna novčana pomoć u iznosu od po 750 KM, ali prema odluci...
- Advertisement -

Odnos konvertibilne marke i eura je fiksan, što znači – kad euro gubi vrijednost gubi i marka. Ekonomisti smatraju kako u Bosni i Hercegovini zbog toga nema mnogo negativnih efekata, jer nismo previše zanimljivo tržište kapitala. Ipak, to ne znači da budućnost ne može donijeti prijetnje u vidu povećanja kamata na kredite. I dok većina građana strahuje, nadležni napominju kako je monetarni sistem BiH stabilan.

- Advertisement -

Bh. marka vezana je za euro, i već je jasno da dijelimo sudbinu eura i da je situacija teška ako govorimo o inflaciji. Jasno su to naglasili i iz Centralne banke BiH. Euro je pod pritiskom zbog rata u Ukrajini, jer cijene energenata rastu, problemi su u isporuci i prometu plina i roba, a Europska centralna banka odlučila se i na povećanje kamata. I dok su sve oči uprte u Ukrajinu u iščekivanju smirenja situacije, iz Centralne banke uvjeravaju da, iako je situacija teška, domaći monetarni sistem je stabilan, navodi BHRT.

SENAD SOFTIĆ, guverner Centralne banke BiH:


“Naša marka je stabilna, naš monetarni sistem je stabilan, mi nemamo tu vrstu monetarne inflacije, ne očekujemo niti će se moći desiti deflacija kada je u pitanju KM. Mi time što smo valutni odbor i što smo čvrsto vezani za euro, dijelimo sudbinu eura, tako da je situacija zaista teška, kakva jeste, ali ako išta može biti dobro, dobro je da imamo stabilnu valutu.”

Ovo je samo jedan od problema na financijskoj mapi svijeta, kažu iz Udruženja bankara BiH. Bankarski sektor suočit će se s povećanjem kamata, ali to ne treba biti zabrinjavajuće. Ono što može biti jeste činjenica da nema kamata na depozite, novčana sredstva fizičkih i pravnih osoba položenih u bankama. Tako ostaju bez značajne sume novca u situaciji kada je visoka inflacija. Osjećaju se i posljedice slabljenja eura, jer slabi i marka. Dolar i euro mijenjaju vrijednost zbog odnosa Sjedinjenih Američkih Država prema Europi, te slabi kompletna ekonomija Europe zahvaljujući inflaciji.

BERISLAV KUTLE, direktor Udruženja banaka BiH:

“Danas je inflacija puno veća od kamate na depozite što znači da indirektno gube građani stvarnu vrijednost na depozitima, jer dobivaju kamatu manje inflacije, a za tu vrijednost dobivaju građani oni na kreditnoj strani.”

Stručnjaci upozoravaju da nema mnogo negativnih efekata, jer nismo previše atraktivno tržište na ogromnom tržištu kapitala. Kada je u pitanju građanstvo, slabljenje valute se može odraziti u vidu toga da ono što kupujete, naprimjer iz SAD-a, plaćat ćete skuplje. Slabljenje valute utječe i na gospodarstvenike u našoj zemlji.

SANEL HALILBEGOVIĆ, profesor na Međunarodnom univerzitetu Burch:

“Za gospodarstvenike  znači da će im biti lakše, primamljivije njihove cijene recimo za izvoz na američko tržište ili bilo koje tržište čija se valuta povećala u odnosu na euro tj.KM”.

ZORAN PAVLOVIĆ, ekonomski analitičar:

“Svaki trošak koji bi bio vezan za građane i gospodarstvo, svaki trošak koji bi bio vezan za dolar, poskupljuje i robe i usluge, i interesantan detalj se desio da je službeno  objavljeno da nam je izvoz stigao uvoz”.

U budućnosti prijeti nam povećanje kamata i otplatnog plana svih korisnika kredita, ali i usporavanje poslovnih aktivnosti, iako trenutno nije dramatično. Od stimulacija domaćoj proizvodnji ili smanjenja naplate PDV-a ni dalje nema ništa i jasno je da su građani ti koji će platiti ceh neefikasne vlasti u Bosni i Hercegovini.

Centralna.ba

Najnovije vijesti

Od prodaje Titove vile u New Yorku BiH dobiva 7,5 milijuna dolara

Vila je prodana za ukupnu cijenu od 50 milijuna dolara, a 15 posto pripalo je Bosni i Hercegovini Prodana je...

Osam najčešćih razloga mutnog vida – neki su vrlo česti, a neki će vas iznenaditi

Ponekad se problemi s vidom mogu javiti jer ste umorni nakon cjelodnevnog gledanja u ekran, ali nekada su i posljedica stanja poput hipertenzije i...

Uposlenima u Elektroprivredi BiH pomoć u iznosu 750 KM, rudari neće dobiti ništa

Uposlenima u Elektroprivredi BiH bit će isplaćena jednokratna novčana pomoć u iznosu od po 750 KM, ali prema odluci Upravnog odbora ovog poduzeća, na...

Ekonomski instituti: Zbog porasta cijene plina Njemačku 2023. čeka recesija

Vodeći njemački ekonomski instituti procjenjuju da će njemačko gospodarstvo sljedeće godine ući u recesiju, proizlazi iz redovite jesenske analize, objavljene danas. "Zbog snažno poraslih cijena plina, troškovi energije...

PROMETNA NESREĆA: Kamion se zabio u benzinsku postaju

Nesvakidašnja prometna nezgoda u kojoj je kamion udario u bezinsku postaju dogodila se u Drinovcima. Kamion koji je dolazio na benzinsku crpku nije se na vrijeme...

Povezane vijesti