- oglas -

Kako je Vučićev trgovac oružjem, inače bivši kondukter iz Kiseljaka, na sumnjiv način kupio državnu vilu na Dedinju

Pročitajte i ovo

Novi Travnik: Obilježena 29. godišnjice stradanja pripadnika HVO-a na “Beginom brdu”

Povodom sjećanja na 29. godišnjicu stradanja 18 branitelja HVO-a u Domovinskom ratu na “Beginom brdu” članovi obitelji, dužnosnici te...

Objavljeni podaci za Federalni parlament BiH: SDA u vodstvu, na drugom mjestu HDZ

Centralna izborna komisija BiH objavila je prve rezultate za Parlament Federacije BiH.  Podaci podrazumijevaju 2.635 od 3.318 biračkih mjesta, ali još...

CIK ažurirao rezultate: Komšić ostaje u Predsjedništvu, Bakiru veliki zaostatak

Novi-stari član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić, prema najnovijim rezultatima CIK-a, osvojio je 54,21 posto glasova,...
- Advertisement -

Američko Ministarstvo financija označilo ga je kao “jednog od najvećih trgovaca oružjem i streljivom na Balkanu”

 

- Advertisement -

Slobodan Tešić, najveći trgovac oružja u Srbiji koji se nalazi pod američkim sankcijama, na sumnjiv način došao je do državne vile na Dedinju.

Iako je prodaja tog objekta bila javno oglašena, njegova supruga Živana bila je jedini ponuđač. Ovaj podatak ne iznenađuje ako se ima u vidu da je Slobodan Tešić prethodno produžio ugovor o zakupu te vile do 2043. godine. Slobodan Tešić je od 2016. godinu iznajmljivao državnu vilu od DIPOS-a u Maglajskoj ulici na Dedinju. Zakupac je zapravo bila njegova firma koja se bavi posredovanjem u trgovini oružjem, koja je također pod američkom sankcijama, objavila je Nova.rs.


Dvije godine kasnije Tešić sa DIPOS-om potpisuje aneks ugovora kojim zakup produljuje za 25 godina, odnosno do 2043. Službeno objašnjenje bilo je da je o svom trošku taj trgovac oružja renovirao državnu nekretninu.

Međutim, već 2019. Vlada donosi odluku da tu vilu izuzme iz DIPOS-ovog fonda i stavi je na doboš, sve s teretom Tešića kao zakupca.

Prodaja objekta u Maglajskoj oglašena je 1. studenog u dnevnom listu Srpski telegraf, a kako je za Novu rečeno u Direkciji za imovinu, jedinu ponudu dostavila je Živana Tešić, supruga Slobodana Tešića. Samo mjesec dana kasnije Direkcija i Tešić potpisuju kupoprodajni ugovor, a u Katastru nepokretnosti taj bračni par potpisuje se kao novi vlasnik.

Inače, početna cijena po kojoj je oglašena prodaja vile iznosila je 4.476.244 eura. Vjerojatno svjesni da će u postojećim okolnostima biti jedini ponuđači, Tešići za kupovinu objekta u Maglajskoj nude 4,48 milijuna eura. To je samo 3.755,4 eura više od početne cijene.

Slobodan Tešić je pod sankcijama SAD-a od 2017. Američko Ministarstvo financija označilo ga je kao “jednog od najvećih trgovaca oružjem i streljivom na Balkanu”. Vlasti SAD-a su tada objavile su u njegovom vlasništvu ili pod njegovom kontrolom firme – Partizan Tech D.O.O, Technoglobal Systems D.O.O. Beograd, Charso Limited i Grawit Limited.

U obrazloženju je bilo navedeno da je Tešić izravno ili neizravno davao mito i financijsku pomoć kako bi osigurao ugovore o naoružanju s raznim zemljama.

Usprkos “problematičnoj” biografiji, tom trgovcu oružjem Ministarstvo vanjskih poslova Srbije, na čijem je čelu tada bio Ivan Mrkić, dodijelilo je diplomatsku putovnicu. Također, i njegova kći Danijela, koja je 2012. bila kandidatkinja za zastupnicu ispred SNS-a, bila je zaposlena u MVP-u Srbije, a kasnije prebačena u MUP, odnosno u Upravu za međunarodno-operativnu policijsku suradnju.

I sam Slobodan Tešić u više navrata označen je kao financijer SNS-a. Mediji su pisali i da je svojevremeno financirao Fondaciju Dragice Nikolić, supruge tadašnjeg predsjednika Srbije Tomislava Nikolića.

Slobodan Tešić je rođen 1958. u Kiseljaku, u Bosni i Hercegovini, gdje je radio kao kondukter u lokalnom prometu. U posao s oružjem uveo ga je stric Đorđe Tešić.

Prema potvrdama UN-a imao je najmanje tri različite putovnice Srbije i putovnicu BiH. Srbijanske putovnice izdavane su mu 2008, 2009, te 2010, a posjeduje i diplomatsku putovnicu Srbije koja mu je dodijeljena 2013. godine. To je registrirao UN s obzirom na to da se s tim dokumentima pojavljivao na različitim graničnim prijelazima.

Bivši glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Milorad Barašin je bio suspendiran nakon što je 2011. godine otkriveno da se tajno sastaje s Tešićem, kojeg se povezivalo sa zagonetnom hrvatskom firmom Scout. Na tu je firmu ukazivao i Amnesty International, navodeći da se bavi posredovanjem u ilegalnoj trgovini oružja iz skladišta u BiH.

Centralna.ba

 

Najnovije vijesti

Novi Travnik: Obilježena 29. godišnjice stradanja pripadnika HVO-a na “Beginom brdu”

Povodom sjećanja na 29. godišnjicu stradanja 18 branitelja HVO-a u Domovinskom ratu na “Beginom brdu” članovi obitelji, dužnosnici te...

Objavljeni podaci za Federalni parlament BiH: SDA u vodstvu, na drugom mjestu HDZ

Centralna izborna komisija BiH objavila je prve rezultate za Parlament Federacije BiH.  Podaci podrazumijevaju 2.635 od 3.318 biračkih mjesta, ali još uvijek nema rezultata prema izbornim...

CIK ažurirao rezultate: Komšić ostaje u Predsjedništvu, Bakiru veliki zaostatak

Novi-stari član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić, prema najnovijim rezultatima CIK-a, osvojio je 54,21 posto glasova, odnosno 194.605. Protukandidatkinja Borjana Krišto osvojila...

Ilija Nakić osvojio skoro 6000 glasova, Suzana Krišto preko 3000

Centralna izborna komisija objavljuje rezultate izbora za Sabor SBK. Lista stranaka okupljenih oko HDZ-a osvojila je za sada preko 23000 glasova, a uvjerljivo najviše...

Evo rezultata izbora za Sabor Srednjebosanskog Kantona

Centralna izborna komisija objavila je rezultate da 301 biračkog mjesta u SBK za Sabor Srednjebosanskog Kantona. Najviše glasova osvojila je stranka SDA, slijedi HDZ, zatim...

Povezane vijesti