- Advertisement -

Ovaj program Vlade FBiH iznosom od po 200 KM subvencionirat će kupovinu 10.000 paketa domaćih turističkih subjekata. A kako će to funkcionirati i kada će biti u funkciji, za Faktor je objasnio Enis Avdić iz Odmori u BiH, platforme koja je na listi odabranih.

– U skladu sa propisanim procedurama u narednom periodu slijedi potpisivanje ugovora o saradnji sa platformama, te proces prikupljanja ponuda od zainteresovanih registrovanih smještajnih subjekata sa područja FBiH, nakon čega će kreirani turistički paketi biti pušteni u prodaju. Dakle, u narednim danima imat ćemo sastanak sa predstavnicima ministarstva i predstavnicima ostalih platformi, gdje ćemo potpisati ugovore i probati ujednačiti taj proces. Međutim, ono što smo do sada razgovarali sa kolegama jeste da cijeli proces pojednostavimo koliko je moguće. Konkretno, na našoj platformi se neće razlikovati puno od onoga kako je to do sada funkcionisalo – kaže Avdić.


Kada će konkretno ponude biti puštene na platformi odmoriubih.ba, nije mogao precizirati, ali u najboljem slučaju nada se da će biti za 10 do 15 dana.

– Vi ćete izabrati ponudu koja vas interesuje od onih koje će biti označene da su dio programa. To moraju biti hoteli koji se nalaze na području Federacije BiH, ne mogu biti u RS-u, i bit će određeni paketi koje hoteli kreiraju za ovaj program čije cijene će biti 250 KM ili više. U skladu sa programom. Dođete na platformu, odaberete željeni paket, pošaljete na upit za raspoloživost, dobijete nazad potvrdu da vam je raspoloživ termin ili da nije. Ukoliko je raspoloživ, idete u proces kupovine. U procesu kupovine vi unosite vaše podatke kroz koje mi validiramo da ste građanin/ka Federacije BiH, da ste punoljetna osoba, i onda plaćate cijenu paketa umanjenu za 200 KM. U suštini plaćate ostatak, a ovo 200 KM za vas plaća Vlada FBiH. Neće biti ništa komplikovano, neće se morati aplicirati za vaučere – ističe Avdić.