- oglas -

Kako djeluje lijek za dijabetes koji se sve više koristi za mršavljenje

Pročitajte i ovo

Odron na priključnoj cesti za autoput kod Zenice, zatvoren ulaz Zenica sjever

Izlaz i ulaz sa/na autocestu Zenica sjever zatvoren je za saobraćaj nakon što je došlo do odrona kamenja na...

Hadžibegić nakon poraza od Slovačke: Razočaran sam, ali nisam skakao do neba ni nakon Islanda

Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Faruk Hadžibegić nakon poraza od Slovačke (2:0) u Bratislavi izjavio je da Prvo poluvrijeme...

Slovačka bolja od reprezentacije BiH

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je u 2. kolu grupe J kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv selekcije Slovačke...
- Advertisement -

Čitava pomama za lijekom Ozempic dogodila se zbog neželjenog djelovanja koje mnogi priželjkuju – mršavljenja.

- Advertisement -

Naime, lijek Ozempic sadrži aktivnu supstancu semaglutid, koja pomaže organizmu da smanji koncentraciju šećera u krvi, samo kada je ona isuviše visoka.

Međutim, ovaj inovativni lijek danske kompanije Novo Nordisk ima jedno često neželjeno djelovanje – smanjenje apetita, koje za posljedicu ima mršavljenje.

„Zbog te svinjarije moj otac mora nedjeljama ozbiljno da planira i nerijetko podmićuje apoteke u kojima sazna da prodaju Ozempic koji mu je kao dijabetičaru prepisan“, citira City Magazine jednog korisnika Twittera.

To je, kako se navodi, samo jedan od brojnih tvitova koji se ovih dana mogu pročitati po mrežama. Ovaj opasan trend nažalost nije nikakva novina, a u svijetu je već duže vrijeme aktualan i priklonile su mu se i slavne osobe.

Nekoliko liječnika čiji su pacijenti slavni glumci, pjevači i druge poznate zvijezde je za Wall street Journal progovorilo o tome kako je sve veća potražnja za lijekom Ozempic, koji je namijenjen ljudima s dijabetesom tipa 2, a kao nuspojavu ima upravo gubitak kilograma.

Stručnjaci, međutim, upozoravaju da ovakav gubitak kilograma ne dolazi bez rizika. Iako su lijekovi poput Ozempica vrlo efektivni te pomoću njih možemo izgubiti i do 15 posto tjelesne mase, njihov učinak nije dugoročan.

Osim toga, alarmantan je podatak kako je korištenje ovakvih lijekova u svrhu mršavljenja zdravih osoba dovelo do nestašice lijeka u određenim područjima što znači da osobe kojima je zaista potreban ne mogu da dođu do svoje doze.

Na službenim stranicama Ozempica tako stoji i lista upozorenja pa se među nuspojavama mogu naći povećan rizik pojave tumora na štitnoj žlijezdi, upala pankreasa, poremećaj vida, oštećenje bubrega i upala žuči.

Ljekari također upozoravaju da lek ne bi smjele da koriste osobe koje su imale ili u obitelji imaju medularni tiroidni karcinom ili multiplu endokrinu neoplaziju tip 2, prenosi N1.

 

Centralna.ba

Najnovije vijesti

Odron na priključnoj cesti za autoput kod Zenice, zatvoren ulaz Zenica sjever

Izlaz i ulaz sa/na autocestu Zenica sjever zatvoren je za saobraćaj nakon što je došlo do odrona kamenja na...

Hadžibegić nakon poraza od Slovačke: Razočaran sam, ali nisam skakao do neba ni nakon Islanda

Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Faruk Hadžibegić nakon poraza od Slovačke (2:0) u Bratislavi izjavio je da Prvo poluvrijeme bilo je za zaborav, a...

Slovačka bolja od reprezentacije BiH

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je u 2. kolu grupe J kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv selekcije Slovačke u Bratislavi rezultatom 2:0. Bio...

Muškarac iz BiH i dalje životno ugrožen nakon napada u Berlinu

Nakon napada ručnom granatom, a zatim i nožem, jedna od tri žrtve i dalje se nalazi u teškom stanju i životno je ugrožen. Naime, riječ...

Mještani tokom akcije čišćenja pronašli punu torbu bombi i tromblona

Mještani derventskog naselja Kalenderovci danas su tokom akcije čišćenja pronašli torbu sa minsko-eksplozivnim sredstvima! Pripadnici Policijske stanice Derventa i Civilne zaštite obezbijedili su mjesto...

Povezane vijesti