Kakav preokret: Radi li Fuad Kausmović sada za kladionice?

193

U izjavi koju je dao za jedan dnevni list ponovno se “proslavio” ekonomski “ekspert” na funkciji gradonačelnika Zenice Fuad Kasumović.

Na zgražanje i podsmijeh ekonomista predložio je, ni manje ni više, da se igre na sreću uvedu u sustav PDV-a! Dakle, Kasumović želi ono što priređivači igara na sreću i Lutrija BiH pokušavaju već godinama. On predlaže da se kladioničarima umjesto izravne naplate poreza vrši neizravna naplata poreza.

Podsjećamo, inicijativa nekoliko zastupnika Zastupničkog doma Paralementa FBiH da se uvede PDV za igre na sreću još 28. studenog 2016. Nije prihvaćena na sjednici Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje (UNO), uz obrazloženje da je prijedlog takvog rješenja u suprotnosti s europskim direktivama. Tada su izravno predstavnici EU stavili veto na takvu odluku.

Upravni odbor UNO za bilo kakvu izmjenu Zakona o PDV-u mora tražiti stav UNO, a Uprava je u svom dopisu navela da su, prema direktivima EU i zakonskim rješenjima zemalja članica, igre na sreću oslobođene od plaćanja PDV-a te se one tretiraju putem plaćanja izravnih poreza, a što je u BiH nadležnost entiteta. Podsjećamo i da Upravni odbor UNO čine svi ministri financija entiteta i države, kao i vrhunski ekonomski eksperti iz BiH.

Dakle, intelektualac i Europejac Fuad Kasumović, koji sve više podsjeća na Hrsuza Halilčića iz TV serije „Tale“, ima problema i sa PDV-om, i sa Europom, i sa PDV-om u Europi. Tako da bi, topla je preporuka, mogao možda ponekad ponešto i pročitati. Do tada će mu se ljudi iz i od struke iskreno i grohotom smijati.